Άρθρο 37: Διαδικασία έγκρισης υπεραστικής γραμμής ελεύθερης επιλογής

1. Η Ρυθμιστική Αρχή καθορίζει τα στοιχεία και δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχει ο «Φάκελος Αναγγελίας Εκτέλεσης Υπεραστικής Γραμμής χωρίς αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης», ο οποίος υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
2. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του Φακέλου η Ρυθμιστική Αρχή εγκρίνει την υποβληθείσα πρόταση ή την απορρίπτει αιτιολογημένα, εφόσον δεν πληρούνται οι όροι και οι απαιτούμενες προδιαγραφές.
Σε περίπτωση έγκρισης, εκδίδει την άδεια λειτουργίας απελευθερωμένης γραμμής, η οποία έχει διάρκεια ισχύος έως πέντε έτη, μετά το πέρας της οποίας θα πρέπει να ανανεώνεται, και είναι αμεταβίβαστη.
3. Η Ρυθμιστική Αρχή ορίζει τα στοιχεία που οφείλουν να υποβάλλουν σε αυτήν οι φορείς που ενδιαφέρονται για την λειτουργία υπεραστικών γραμμών ελεύθερης επιλογής και εποπτεύει την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων.
4. Η Ρυθμιστική Αρχή εξετάζει οποιεσδήποτε καταγγελίες περιέλθουν εις γνώση της σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων λειτουργίας υπεραστικών γραμμών ελεύθερης επιλογής και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.