Άρθρο 07: Χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων ή αποζημίωσης

1. Η Ρυθμιστική Αρχή, αφού λάβει υπόψη τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα, τις ανάγκες μετακινήσεων του επιβατικού κοινού σε κάθε περιφέρεια, τα δίκτυα των υπεραστικών γραμμών που υφίστανται πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου, το κόστος των ελαχίστων προσφερομένων δημοσίων υπεραστικών μεταφορών επιβατών αλλά και την ανάγκη πρόσβασης των επιβατών στο δίκτυο υπεραστικών μεταφορών έναντι ευλόγου κομίστρου, δύναται να καθορίζει γενικούς κανόνες που αφορούν στις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται κατά την εκτέλεση δημοσίων υπεραστικών μεταφορών επιβατών.
2. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής προσφορά δημοσίων οδικών υπεραστικών μεταφορών επιβατών στο καθοριζόμενο επίπεδο ελαχίστων απαιτήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή, δύναται να αποφασίζει την ανάθεση σε τρίτους των δημοσίων οδικών υπεραστικών μεταφορών επιβατών σε μια γεωγραφική περιοχή, χορηγώντας αποκλειστικό δικαίωμα παροχής των υπηρεσιών αυτών ή και αποζημίωση.
3. Η ανάθεση σε τρίτους της παροχής δημοσίων υπεραστικών μεταφορών επιβατών με χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος ή αποζημίωση γίνεται με την διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΚ 1370/2007, τον παρόντα νόμο, τις διατάξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού και τους ειδικότερους κανόνες που θέτει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

  • 16 Απριλίου 2013, 09:17 | ΕΛΕΝΗ

    Θεωρώ οτι οι βασικές διαδικασίες πρέπει να εκκινήσουν από τώρα, για να έχουμε αποτελέσματα συντομότερα.
    Χωρίς φυσικά να υπάρξει «κενό» στο συγκοινωνιακό έργο.
    ο Ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα -λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος- και επιδότηση (αποζημίωση), δηλαδή όπου το οικονομικό ενδιαφέρον είναι πιο μειωμένο, προβλέπεται για τον Ανάδοχο και αποκλειστικό δικαίωμα και αποζημίωση (επιδότηση) ταυτόχρονα ,με διαφανή κριτήρια, επίσης κατόπιν δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού.
    Οι όροι Να γνωστοποιηθούν τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, προκειμένου να προετοιμαστούν εγκαίρως όλοι οι φορείς, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.