- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 2: Λύση και εκκαθάριση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

Λύση και εκκαθάριση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

1. Η εταιρεία «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ν. 528/ 1977), λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση από 01.01.2014, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο παρών νόμος και συμπληρωματικώς ο κ.ν. 2190/1920.

2. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων τη ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» συγκαλείται εκτάκτως και ορίζει εκκαθαριστή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας αυτής ορίζεται εκκαθαριστής με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

3. Από 1.1.2014 το σύνολο των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μεταβιβάζεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης, άδειας ή έγκρισης στο Υπουργείο Οικονομικών. Μετά την απογραφή της ακίνητης περιουσίας από τον εκκαθαριστή και την αποτίμηση αυτής από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, οφείλεται από το Υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί στοιχείο της εκκαθάρισης το ισόποσο της αξίας της περιουσίας αυτής, το οποίο δύναται να συμψηφίζεται με απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της υπό εκκαθάριση εταιρείας, μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού.

Ειδικώς το ευρισκόμενο στο Δήμο Ηλιουπόλεως Αττικής, επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 86-88, ακίνητο παραχωρείται από την «Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε.» εξ ολοκλήρου κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε» για τη στέγαση των υπηρεσιών της από 01.01.2014 έως 31.12.2014.

4. Το σύνολο των στοιχείων της κινητής περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένων σημάτων, πνευματικών και κάθε άλλου είδους δικαιωμάτων, πλην χρηματικών απαιτήσεων της κατά τρίτων, απογράφονται από τον εκκαθαριστή, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από 01.01.2014, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης, άδειας ή έγκρισης στο Υπουργείο Οικονομικών και μπορούν να εισφέρονται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε» με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

5. Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτήν απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος. Οι εκθέσεις απογραφής και αποτίμησης εγκρίνονται με αποφάσεις του εποπτεύοντος Υπουργού και το απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης, που περιγράφει τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, με την περίληψη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του β.δ. 533/1963, όπως ισχύει, καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Ομοίως ατελώς πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού μπορούν να συμψηφίζονται οφειλές της «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο με οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.».

7. Για την κάλυψη των αναγκών της υπό εκκαθάριση εταιρείας, μπορεί να αποσπάται σε αυτήν με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, μετά από αίτημα του εκκαθαριστή, προσωπικό της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος, έως την περάτωση των εργασιών εκκαθάρισης, χωρίς να απαιτείται σχετική αίτηση του. Οι ως άνω αποσπάσεις αίρονται αυτοδικαίως με το πέρας των εργασιών της εκκαθάρισης ή και πριν το πέρας με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

8. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου» Α.Ε.