- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 145 – Πληρότητα και νομιμότητα δικαιολογητικών –Διευκρινίσεις

1. Κατά τη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των προσφορών ή αιτήσεων συμμετοχής, η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας μπορεί να καλεί εγγράφως τους προσφέροντες ή υποψηφίους να διευκρινίζουν ή να συμπληρώνουν τα έγγραφα ή τα δικαιολογητικά των παραγράφων 1 στοιχ. α και 2 στοιχ. α του άρθρου 147,που έχουν υποβάλει, εντός εύλογης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε (5) ούτε μεγαλύτερη από δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής σε αυτούς της σχετικής πρόσκλησης.Οποιαδήποτε διευκρίνιση/συμπλήρωση υποβάλλεται από τους προσφέροντες ή υποψηφίους χωρίς να έχει ζητηθεί από την αναθέτουσα αρχή/αναθέτοντα φορέα δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Η διευκρίνιση ή η συμπλήρωση,που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο αφορά μόνο τις ασάφειες, επουσιώδεις πλημμέλειες ή πρόδηλα τυπικά σφάλματα που επιδέχονται διόρθωσης ή συμπλήρωσης και δεν επιτρέπεται να άγει σε μεταγενέστερη αντικατάσταση ή υποβολή νέων εγγράφων σε συμμόρφωση των όρων της διακήρυξης, αλλά μόνο στην διευκρίνιση ή συμπλήρωση,ακόμη και με νέα έγγραφα,εγγράφων ή δικαιολογητικών που έχουν ήδη υποβληθεί. Οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς δέχονται νέα έγγραφαή δικαιολογητικάτα οποία αποδεικνύουν κρίσιμα γεγονότα ή καταστάσεις, που αφορούν τηνπροσωπική κατάσταση ή νομιμοποίηση των προσφερόντων ή υποψηφίων και ανάγονται στο χρόνο υποβολής της προσφοράς ή αίτησης συμμετοχής.
3. Η διευκρίνιση ή η συμπλήρωση της παραγράφου 1 δεν πρέπει να εισάγει διακρίσεις, άνιση μεταχείριση των οικονομικών φορέων ή να άγει σε ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου οικονομικού φορέα στη διαδικασία ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης.
4. Η αναθέτουσα αρχή / αναθέτων φορέας μπορεί, μέσα σε εύλογη προθεσμία η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε (5) ούτε μεγαλύτερη από δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να ζητήσει έγγραφη διευκρίνιση του περιεχομένου της τεχνικής ή οικονονομικής προσφοράς, εάν περιέχει ασάφειες, ήσσονος σημασίας ατέλειες, επουσιώδεις παραλείψεις ή πρόδηλα τυπικά ή υπολογιστικά σφάλματα που η αναθέτουσα αρχή / αναθέτων φορέας κρίνει θεραπεύσιμα. Η διευκρίνιση αυτή δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την ουσιώδη αλλοίωση της προσφοράς ή τη μεταβολή στην κατάταξη των προσφορών, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάθεσης και δεν πρέπει να προσδίδει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης προσφοράς σε σχέση με τις λοιπές.
5. Η παροχή της δυνατότητας διευκρινίσεων στον προσφέροντα ή υποψήφιο σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 4 είναι υποχρεωτική για την αναθέτουσα αρχή/ αναθέτοντα φορέα, εάν επίκειται αποκλεισμός του από τη διαδικασία λόγω ασαφειών των δικαιολογητικών και εγγράφων της προσφοράς.