- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ENOTHTA Γ : (6) Εισαγωγή τεχνολογιών και μεθοδολογιών που αφορούν το σύνολο των παρεμβάσεων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, προτείνεται η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης, υποστήριξης και διάθεσης των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής πρόσβασης. Οι αρχές και τα πρότυπα στα οποία θα κινηθεί ο ανασχεδιασμός και είναι κοινά για όλες τις δράσεις είναι τα παρακάτω:

  1. Υποστήριξη από το σύνολο των έργων πληροφορικής της λειτουργιάς επάνω από υπολογιστικές υποδομές νέας γενιάς, βασισμένες σε τεχνολογίες Cloud Computing, Software As A Service (SaaS) ή/και Infrastructure As A Service (IaaS). Η δυνατότητα των συστημάτων να λειτουργήσουν στην υποδομή που θα προσφέρεται και θα υποστηρίζεται από τις αναφερόμενες τεχνολογίες θα συντελέσει στον περιορισμό του κόστους και του χρόνου ανάπτυξης, με παράλληλη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας.
  2. Πολυκαναλική διάθεση των εφαρμογών (Web, Mobile, 3rd Screen). Θα υποστηριχθεί και θα ενισχυθεί η διάθεση τόσο των εφαρμογών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όσο και του ψηφιακού περιεχομένου μέσω περισσοτέρων του ενός καναλιών, με σκοπό την προσαρμογή στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων.
  3. Διαλειτουργικότητα που εξασφαλίζεται από διεπαφές που επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και εφαρμογών (ανοικτά APIs και Web Services, πλήρης υιοθέτηση προσέγγισης Web2.0). Σκοπός είναι η δημιουργία εφαρμογών που θα διαθέτουν τα δεδομένα τους σε μορφή αξιοποιήσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο –πολίτη ή φορέα-, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από άλλες εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη σύνθετων λύσεων ολοκλήρωσης ετερογενών συστημάτων.
  4. Ισότιμη υποστήριξη του παραδοσιακού Εμπορικού Λογισμικού και του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Για τις περιπτώσεις που το λογισμικό ανοικτού κώδικα ικανοποιεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των εμπλεκόμενων φορέων και είναι οικονομικοτεχνικά ανταγωνιστικό δεν υφίσταται λόγος αποκλεισμού από την επιλεγόμενη λύση.
  5. Ανοικτά δεδομένα με ελεύθερη πρόσβαση από το σύνολο των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Ένας από τους σκοπούς του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» είναι η διάχυση της πληροφορίας, και κατά κύριο λόγο του πολιτιστικού/γνωσιακού πλούτου της χώρας που υπάρχει ή μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή. Τα δεδομένα των εντασσόμενων έργων θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, σωστά κατατετμημένα, προσβάσιμα και δεκτικά επεξεργασίας από Η/Υ.

Επιμέρους ερωτήσεις:

  1. Συμφωνείτε με τις παραπάνω γενικές αρχές Σχεδιασμού οι οποίες θα διέπουν όλες τις Προσκλήσεις του προγράμματος;
  2. Έχετε να προτείνετε κάποια άλλη πολιτική τεχνολογία ή μεθοδολογία που θεωρείτε ότι μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα υλοποιούμενα έργα;
  3. Αξιολογείτε ως σημαντική την πολυκαναλική διάθεση περιεχομένου και εφαρμογών; Θα σας ενδιέφερε η πρόσβαση σε αυτά από το κινητό σας τηλέφωνο;
  4. Η εισαγωγή και καθιέρωση προδιαγραφών διαλειτουργικότητας στα έργα που υλοποιούνται θεωρείτε ότι μπορεί να διευκολύνει τη μελλοντική ολοκλήρωση μεταξύ των συστημάτων, ή αξιολογείτε ότι απλά εισάγει επιπλέον δυσκολίες, κόστος και χρόνο, κατά την εκτέλεση των έργων;
  5. Θεωρείτε ότι το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μέρους των έργων Πληροφορικής του Δημοσίου τομέα;