- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ENOTHTA A : (2) Γενικές προτεραιότητες της πολιτικής στον τομέα των ΤΠΕ

Το σχέδιο των προτεινόμενων πολιτικών δράσεων στους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει ως στόχο να συμβάλει στην κινητοποίηση τόσο της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και των Πολιτών και των Συλλογικών Φορέων για τη μετάβαση σε μια νέα μορφή σχέσης Πολιτών και Πολιτείας που διασφαλίζει τη Διαφάνεια, τη Συμμετοχή, την Ανοικτότητα και την Αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το σχέδιο των πολιτικών δράσεων δομείται στα παρακάτω τρία επίπεδα:

Α. Μετάβαση στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θα κινηθεί α) στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προσφοράς νέων ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την δημόσια διοίκηση προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και β) τη συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις της κυβέρνησης και δημόσια διάχυση της πληροφορίας που αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής (ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση).

Β. Ενίσχυση, ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κουλτούρας εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και  όλων των κλάδων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Γ. Αναδιοργάνωση και αξιοποίηση των ψηφιακών υποδομών και της δημιουργία και διάχυσης δημόσιας πληροφορίας.

Τα τρία αυτά επίπεδα δράσεων είναι συμπληρωματικά, όλες οι ενέργειες που περιλαμβάνουν διέπονται από τις τέσσερις βασικές αρχές της κυβερνητικής πολιτικής (Διαφάνεια, Συμμετοχή, Ανοικτότητα και Αποτελεσματικότητα) και υλοποιούνται μέσα από εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους φορείς με τη βοήθεια όλων των εταίρων (πολίτες, δημόσιο, επιχειρήσεις, φορείς).

Το σχέδιο των δράσεων είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής που βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και θα είναι αντικείμενο του αντίστοιχου Κυβερνητικού Οργάνου, της Επιτροπής για τον Καθορισμό της Στρατηγικής και την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Υλοποιείται μέσα από τη συμμετοχή και κινητοποίηση πολιτών, υπαλλήλων, επιχειρήσεων και φορέων.