- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ENOTHTA A : (1) Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – βασικότερα προβλήματα εφαρμογής

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο την επίτευξη του «Ψηφιακού Άλματος», προκειμένου να συντελεστεί ουσιαστική σύγκλιση της χώρας με την Ε.Ε., μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Το Πρόγραμμα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά δομικά προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης (χαμηλή παραγωγικότητα και επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υψηλό κόστος λειτουργίας) και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας (έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εξαγωγικού προσανατολισμού), που αναζητούν επιτακτικές λύσεις, ειδικά σε μία τέτοια συγκυρία για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Παρά όμως τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και τους σημαντικούς πόρους που έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό (προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης άνω του ενός 1δις€ που με τη συνδρομή των αντίστοιχων πόρων από τα Π.Ε.Π. υπερβαίνει τα 1,5δις€), τρία χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησής του τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, λόγω σημαντικότατων προβλημάτων τόσο στο σχεδιασμό (έλλειψη ουσιαστικού οράματος και συνεκτικής στρατηγικής), όσο και στην εφαρμογή του (υστέρηση υλοποίησης και σώρευση διαχειριστικών προβλημάτων).

Η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική στην έκδοση γενικόλογων και αόριστων προσκλήσεων:

Η προσέγγιση αυτή, έχει οδηγήσει έως τώρα στην υποβολή ενός μεγάλου αριθμού ανομοιογενών και διαφορετικής στόχευσης προτάσεων από πολλούς ετερογενείς φορείς, που είναι πρακτικά αδύνατο να αξιολογηθούν αντικειμενικά με τα ισχύοντα κριτήρια επιλογής.

Παράλληλα, δεδομένου ότι δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες (διοικητικής ωρίμανσης- σχεδιασμού προκηρύξεων), είναι εμφανής ο κίνδυνος μετακύλισης των αρνητικών επιπτώσεων των παραπάνω αστοχιών στο μέλλον. Οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι: