- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ – 6. Στα νέα νομικά πρόσωπα (Διαχειριστές ΜΑΝ) που θα συσταθούν θα παραχωρηθεί για χρονικό διάστημα 25 ετών η αξιοποίηση των υποδομών των ΜΑΝ της αντίστοιχης ζώνης, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

6.1 Οι Διαχειριστές ΜΑΝ θα έχουν ως δραστηριότητα την κοστοστρεφή εκμετάλλευση των δικτύων (κανάλια διέλευσης, ζεύγη σκοτεινών ινών, μήκη κύματος λ, κλπ), με βάση τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στη διακήρυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και της ΕΕΤΤ. Για την προσέλκυση υποψηφίων αναδόχων διαχειριστών θα καθορίζεται στη διακήρυξη ανώτατο όριο επιτρεπόμενου επιχειρηματικού κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων, το οποίο θα συνυπολογίζεται στο μοντέλο της κοστοστρέφειας για τον καθορισμό των τιμών διάθεσης των υποδομών. Όλα τα άλλα έσοδα από τη διάθεση των υποδομών σε τρίτους, θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση της συντήρησης και λειτουργίας των υφιστάμενων υποδομών και την περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη αυτών. (σχολιάστε…, προτείνετε ποιό κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το ποσοστό του ανώτατου ορίου επιτρεπόμενου κέρδους..)
Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε., η χρηματοδότηση των ΜΑΝ θα ενισχύσει μελλοντικά τη δυνατότητα προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών που θα τροφοδοτήσει την ζήτησή τους μέσω δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού στην παροχή υπηρεσιών τόσο πρόσβασης όσο και περιεχομένου, βασιζόμενη στην διαθεσιμότητα ανοικτών υποδομών οπτικών ινών. Ο ανταγωνισμός αυτός θα εγγυηθεί τη σωστή συνέχιση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης στην Ελληνική περιφέρεια. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται από τον Διαχειριστή ΜΑΝ η παροχή οποιασδήποτε ευρυζωνικής τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας λιανικής πάνω από τα δίκτυα προς ιδιώτες τελικούς χρήστες παρά μόνον η κοστοστρεφής διάθεση των ανοικτών υποδομών προς τους αδειοδοτημένους παρόχους και λοιπούς φορείς (σχολιάστε…)
Οι διαχειριστές ΜΑΝ αναλαμβάνουν την υποχρέωση επέκτασης και περαιτέρω ανάπτυξης των αρχικά διατιθέμενων υποδομών κατά το χρονικό διάστημα της παραχώρησης. Ο τρόπος, το εύρος και οι όροι της επέκτασης θα εξειδικευθούν στα τεύχη της διακήρυξης. (σχολιάστε….)

6.2 Στη διακήρυξη θα εξειδικευτούν επιμέρους ρήτρες αυτόματης αναπροσαρμογής και αναθεώρησης των όρων παραχώρησης της υπηρεσίας, ώστε η σύμβαση να εξελίσσεται διαχρονικά και να προσαρμόζεται στις αλλαγές του μακροοικονομικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος και στις ανάγκες του γενικού συμφέροντος, με έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

6.2.1 Η αρχική διάρκεια της σύμβασης δύναται να μειωθεί, εφόσον κατά τη διάρκεια παροχής της υπηρεσίας διαπιστωθεί ότι εξασφαλίζεται χρηματοοικονομική ισορροπία του επιχειρηματικού σχεδίου (απόσβεση επενδύσεων και διασφάλιση εύλογης ανταμοιβής) σε συντομότερο χρονικό διάστημα. (σχολιάστε…)

6.2.2 Θα προβλεφθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων δύναται να γίνει λύση της σύμβαση παραχώρησης, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι αποτελέσματος. (σχολιάστε…)

6.3 Οι συμπληρωματικές υποδομές που θα αναπτυχθούν, καθώς και κάθε άλλο πάγιο στοιχείο του νέου νομικού προσώπου, μετά το πέρας της σύμβασης παραχώρησης περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. (σχολιάστε…)

6.4 Στη διακήρυξη θα περιγραφούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα είναι δυνατή η διάθεση μέρους των εσόδων του νομικού προσώπου στους Δήμους της ζώνης. Τα έσοδα αυτά των Δήμων θα προορίζονται αποκλειστικά για ενέργειες ΤΠΕ προς όφελος των πολιτών τους. (σχολιάστε…)