- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 19:

1. Επιχειρηματικό Πάρκο (ΕΠ) είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών που διατίθενται για την άσκηση συγκεκριμενών κατά περίπτωση οικονομικών δραστηριοτητων. Η οικονομική δραστηριότητα της ίδρυσης και διαχείρισης ΕΠ προϋποθετει έγκριση λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος νόμου και το παρόν Κεφάλαιο Δ. Η εγκριση λειτουργίας ΕΠ περιέχει και την δυνατότητα άσκησης εντός του πάρκου συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας ή έγκρισης λειτουργίας υπό την προϋπόθεση οτι αυτές προβλέπονται και περιγράφονται στην έγκριση λειτουργίας του ΕΠ (“Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα”).

2. Ο διαχειριστής του ΕΠ συμβάλλεται με οποιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει από το ΕΠ Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα («Συμβαση Ενταξης»).

3. Η άσκηση Προβλεπόμεμων Οικονομικών Δρατηριοτήτων υπό το άρθρο 4 του παρόντος προύποθέτει μόνο την Σύμβαση Ενταξης.

4. Αν η Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα ασκείται υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, Παράρτημα της Σύμβασης Ενταξης είναι και οι υπέυθυνες δηλώσεις οι οποίες πρέπει να κατά περίπτωση να γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του παρόντος. Με την υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης η ενδιαφερόμενη επιχείρηση λειτουργεί υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας.

5. Αν η Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα ασκείται υπό καθεστώς έγκρισης λειτουργίας αυτή αποτελεί μέρος της Σύμβασης Ενταξης και ο διαχειριστής του ΕΠ οφείλει να συμβάλλεται μόνο με επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 7επ. του παρόντος νόμου. Με την υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης η ενδιαφερόμενη επιχείρηση λειτουργεί υπό καθεστως έγκρισης λειτουργίας.

6. Αίτημα για έκριση λειτουργίας ή/και διαχείρισης ΕΠ παρέχεται σε νομικά πρόσωπα ιδωτικού ή δημοσίου δικαίου.

7. Η ανάπτυξη των ΕΠ γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί:

α) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα
πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,

β) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν
προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης,

γ) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

ε) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών.

8. Με προεδρικό διαταγμα του άρθρου 7 παρα.2, χωρις να περιορίζεται σε τιποτα η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και η νομοθεσία περί των όρων χρήσης γής, καθορίζεται ιδιως:

(α) η ελάχιστη έκταση για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία ΕΠ και η οποία καθορίζεται ανάλογα με την σκοπούμενη οικονομική δραστηριότητα ή συνολο δραστηριοτητων. Η έκταση στην οποία δημιουργείται το ΕΠ μπορεί να διακόπτεται από οδικά δίκτυα, εφόσον εξασφαλίζεται η λειτουργική ενότητα του και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Δημοτικοί, κοινοτικοί και αγροτικοί δρόμοι μπορούν να ενσωματωθούν στην έκταση του υποδοχέα, εφόσον αυτό δεν δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο χώρος που προορίζεται για την ανάπτυξη ΕΠ πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να είναι κατάλληλος για το αντίστοιχο είδος του ΕΠ. Για την καταλληλότητα λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες νόμιμες δραστηριότητες, β) να είναι ευχερής η μεταφορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, γ) να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές και δ) να υπάρχει προσβασιμότητα στα οδικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και λοιπά δίκτυα. Επίσης πρέπει ναπληρούνται τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 8 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία.

(β) το σύνολο των μελετών για τη σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και τη συμβατότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος και την επιλογή της θέσης ανάπτυξης αυτού Επιχειρηματικό Σχέδιο). Στις συγκεκριμενες μελέτες πρεπει να περιεχονται και οι αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικα (ι) με έργα υποδομής, όπως τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, αποχέτευσης όμβριων, τα τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα,το δίκτυο πυρόσβεσης, το δίκτυο άρδευσης πρασίνου, τα δίκτυαηλεκτροφωτισμού, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, το δίκτυο τηλεθέρμανσης, το δίκτυο φυσικού αερίου, τα έργα σύνδεσης δικτύων, η μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, οι αγωγοί διάθεσης αποβλήτων και οι αγωγοί τροφοδοσίας νερού, τα έργα διαμόρφωσης τοπίου, τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, το κτίριο διοίκησης του ΕΠ, το κτίριο για εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών και κάθε έργο που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή για την προστασία του περιβάλλοντος, (ιι) με κοινόχρηστους χώρους, όπως οι χώροι πρασίνου, οι χώροι πλατειών, οι χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι χώροι εγκατάστασης των έργων υποδομής (ιιι) κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, που εγκαθίστανται σε κοινόχρηστους χώρους και (iv) κοινωφελείς χώρους, όπως, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως κτίριο διοίκησης, πυροσβεστικός σταθμός, παιδικοί σταθμοί, εκθετήρια προϊόντων, χώροι για διοργάνωση παρουσιάσεων ή συνεδρίων, χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων ή χώροι ή εγκαταστάσεις για ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ή για άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

(γ) τις υποχρεωσεις των προσώπων που θα έχουν την ευθύνη της ίδρυσης, διοίκησης και διαχείρισης των ΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου (“Εταιρείες Διαχείρησης¨). Σε περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά είναι ιδιωτικού δικαίου πρέπει να έχουν την μορφή ανωνυμης εταιρείας. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια τα οποία πρέπει να διαθετει η Εταιρεία Διαχείρησης καθώς και τό ύψος και είδος των εγγυήσεων που πρέπει να διαθέτει για εκκινήσει και να συνεχίσει την δραστηριότητα της, περιλαμβανομένων και των τυχόν ασφαλιστών συμβολαίων για την δραστηριότητα του ή εγγυητικών επιστολών που τυχόν πρέπει να παραδίδει στις αρμόδιες κατά περίπτωση Αρχές. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Διαχείρησης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των έργων υποδομής.

(δ) το περιεχόμενο το οποίο μπορεί κατά περίπτωση να έχει ο κανονισμός λειτουργίας του κάθε εμπορικού πάρκου και ο οποίος αποτελεί μέρος της έγκρισης λειτουργίας και αποτελείται από σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τους όρους λειτουργίας και χρήσης των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τα τέλη που επιβάλλονται για την κάλυψη των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης και την εκτέλεση των τυχόν απαιτούμενων συμπληρωματικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες χορηγήθηκε η Εγκριση λειτουργίας του (Κανονισμός Λειτουργίας).

(ε) τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τα ανωτέρω,
τα απαιτούμενα Παράβολα και τα ποσά αυτών, ο τύπος και το περιεχόμενο των πολεοδομικών και εν γένει τεχνικών μελετών και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

9. Για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αίτηση από την ενδιαφερόμενη εταιρία, η οποία συνοδεύεται από Επιχειρηματικό Σχέδιο που περιλαμβάνει ιδίως:

α) Τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, η οποία συντάσσεται βάσει των μελετών που προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

β) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην οποία τεκμηριώνεται η προτεινόμενη θέση και η συμβατότητα με τις χρήσεις γης της γύρω περιοχής του ΕΠ.

γ) Μελέτη τεχνικής οργάνωσης της προτεινόμενης έκτασης, όπου καταγράφονται:

αα. η χωροταξική κατανομή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Επιχειρηματικού Πάρκου με στόχο τη διάταξη τους κατά κατηγορία ή είδος δραστηριοτήτων, ώστε η ανάπτυξη της μιας να μην εμποδίζει ή να μην παρενοχλεί την ανάπτυξη της άλλης και να ευνοείται η δημιουργία και η αξιοποίηση κοινόχρηστων υποδομών, καθώς και η συνεργασία και δικτύωση των επιχειρήσεων,

ββ. σχέδιο διάταξης και περιγραφής των έργων υποδομής, των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των χώρων παροχής κοινωφελών υπηρεσιών του Επιχειρηματικού Πάρκου,

γγ. εκτίμηση του κόστους των εν λόγω έργων.

δ) Τεχνικές προμελέτες των έργων υποδομής, στις οποίες ενσωματώνονται προμελέτες των απαιτούμενων έργων εξωτερικής υποδομής, και το εκτιμώμενο κόστος των τελευταίων.

ε) Σχέδια, όπου αποτυπώνονται οι τυχόν υφιστάμενες Εξωτερικές υποδομές και δίκτυα και τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα έργα υποδομής και η σύνδεση με αυτά.

στ) Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΠ.

η) όπου απαιτείται Πολεοδομική Μελέτη.

10. Η αίτηση ίδρυσης ΕΠ κοινοποιείται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αναπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν συναρμοδίων Υπουργείων.

11. Αίτημα για έγκριση λειτουργίας ΕΠ μπορεί να απορριφθεί αποκλειστικά και μόνο αν

(α) δεν τηρούνται οι προϋποθεσεις του προεδρικου διαταγματος της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.
(β) αν η λειτουργία του αντίκειται στην νομοθεσία περί περιβάλλοντος και στη νομοθεσία σχετικά με την χρήση γής.
(γ) αν αντίκειται στις αρχές του αρθου 1 του παρόντος νόμου.

12. Αρμόδια αρχή για την χορήγηση έγρισης λειτουργίας του ΕΠ είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότηατς και οι τυχόν συναρμόδιοι υπουργοί. Η απόφαση αυτή εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου και των Εκτελεστικών Επιτροπών των Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων για τις περιοχές αρμοδιότητας τους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του αρμόδιου Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι σαράντα πέντε (45) ημέρες από τη λήψη επί αποδείξει του σχετικού φακέλου. Με την άπρακτη παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται σιωπηρή αποδοχή όσων διαλαμβάνονται στους σχετικούς φακέλους από τα ως άνω γνωμοδοτικά όργανα και η απόφαση έγκρισης της ανάπτυξης του ΕΠ εκδίδεται χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση.

13. Η απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου της παραγράφου ___ επέχει: α) θέση θετικής γνωμοδότησης επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης, καθώς και β) Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για το ΕΠ κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

14. Η απόφαση Εγκρισης λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου περιλαμβάνει, ειδικότερα, τα εξής:

α. Τον ορισμό της Εταιρείας Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

β. Τις δυνατές θέσεις, την έκταση και τα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου με αναφορά σε τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5.000 και 1:10.000 με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, όπως αυτό ισχύει.

γ. Τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου και τις κατηγορίες επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.

δ. Τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και τα απαιτούμενα έργα εξωτερικής υποδομής, καθώς και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό τους.

ε. Το χρονοδιάγραμμα οργάνωσης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

στ. Τους ειδικότερους όρους και τα ειδικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ίδρυση και τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

ζ. Την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΠ.

η. Την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, όπου αυτό απαιτείται

θ. Υπόδειγμα Σύμβασης Ενταξης μεταξύ της Εταιρείας Διαχείρισης και τη εγκαθιστάμενης επιχείρησης. Τροποποίηση όρων αυτής της σύμβασης επιτρέπεται μετά απο τροποποίηση της ΚΥΑ

15. Με την έκδοση της ΚΥΑ της προηγούμενης παραγράφου η Εταιρεία Διαχείρησης δικαούται να δέχεται αιτήσεις εγκατάστασης στο ΕΠ από επιχεριήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να ασκήσουν δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν αντικείμενο της ΚΥΑ με την οποία χορηγήσθηκε η έγκριση λειτουργίας του ΕΠ και εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας αυτού. Αν τηρούνται οι προϋποθέις αποδοχής της αίτησης με βάση τα παραπάνω η Εταιρεία Διαχείρησης προβαίνει σε υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης της ενδαφερόμενης επιχειρησης στο ΕΠ. Κάθε Σύμβαση Ενταξης κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων και αρχίζουν να ισχύουν από την κοινοποιηση τους. Η σύναψης της σύμβασης, τα μέρη, η χρονογία σύναψης και αποστολής στις αρμόδιες κατά τα ανωτέρω υηρεσίες δημοσιοποιούνται στη Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας Οι σχετικές συμβάσεις είναι επι ποινή ακυρότητες έγγραφες.

16. Η Εταιρεία Διαχείρισης κάθε ΕΠ φέρει την ευθύνη ελέγχου και εποπτείας όλων των επιχειησέων που λειτουργούν στο ΕΠ σε σχέση με τους όρους εγκατάστασης τους και λειτουργίας τους στο ΕΠ. Οι αρμόδιες αρχές ασκούν τις εποπτικές και ελεγκτικές εξουσίες σύμφωνα με το παρόντα νόμο τόσο επί της Εταιρείας Διαχέιρισης όσο και επι κάθε επιχειρησης που εχει εγατασταθεί στο ΕΠ. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι εγκατάστασης ή/και λειτουγίας στο ΕΠ, τόσο η Εταιρεία Διαχείρισης όσο και η επιχείρηση η οποία τυχόν προβαίνει στην παράβαση υφίστανται όλες τις από τον παρόντα νόμο προβλεπόμενες συνέπειες.

17. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Επιχειρηματικό Πάρκο» ή οποιασδήποτε ξενόγλωσσης απόδοσης του και η τοποθέτηση της διακριτικής σήμανσης αν δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία του παροντος κεφαλαίου. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο ενός έτους.

18. Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να γίνει με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του ν. 3389/2005 (Α` 232).

(στ) ειδικά δικαιώματα διέλευσης επί, δια ή υπό δημόσια ή ιδιωτική Γή σε περιοχή όπου ο αιτων την ίδρυση ΕΠ έχει ήδη εξασφαλίσει την χρηση του 50% της έκτασης του ΕΠ

19. Για τη σύνδεση με Εξωτερικές υποδομές δύναται να συνιστώνται δουλείες, όπου αυτό απαιτείται

20. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Επιχειρηματικού Πάρκου επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στην Εταιρεια Διαχείρισης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και των συνραρμοδίων Υπουργών και με καταβολή εύλογου ανταλλάγματος. Για την εκτέλεση των έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία τηρείται η διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις του ν. 2971/2001 (Α` 285), καθώς και οι συναφείς ρυθμίσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και των αντίστοιχων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα προσδιορισμού του ανταλλάγματος και κάθε σχετικό θέμα.Η Εταιρεια Διαχείρισης με εξαίρεση τις περιπτώσεις εθνικής ανάγκης έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που της παραχωρείται με την ως άνω διαδικασία για την κατασκευή λιμενικών έργων, που εκτελεί ύστερα από άδεια των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση που τα λιμενικά έργα εμπεριέχουν πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, μετά την ολοκλήρωση τους κινείται η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και το γήπεδο που δημιουργείται καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα. Το εν λόγω δημόσιο κτήμα, εφόσον η Εταιρεια Διαχείρισης το επιθυμεί, μπορεί να παραχωρείται κατά χρήση ή να εκμισθώνεται απευθείας σε αυτήν. Το αντάλλαγμα χρήσης ή το μίσθωμα καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής. Η με οποιονδήποτε τρόπο χρήση από τρίτους της παραχωρούμενης προς την Εταιρεια Διαχείρισης έκτασης αιγιαλού, παραλίας και λιμενικών έργων επιτρέπεται κατ`εξαίρεση με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υποργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και εφόσον η χρήση αυτή επιβάλλεται για λόγους εθνικής οικονομίας ή δημόσιας ωφέλειας και δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

21. Στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματα αυτών μπορεί με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων διέπεται από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας

22. Οι διατάξεις των άρθρων 7επ. ισχύουν συμπληρωματικά προς τις διατάξεις του παροντος άρθρου.