- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 16:Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3887/2010, ρυθμίσεις μηχανημάτων έργου και λοιπά θέματα

1. Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 14 του ν. 3887/2010 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«Οι μεταφορικές επιχειρήσεις που εκτελούν εθνικές και διεθνείς οδικές μεταφορές επιτρέπεται να θέτουν σε κυκλοφορία ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα οχήματα, για τα οποία εκδίδονται άδειες κυκλοφορίας. Για τη θέση σε κυκλοφορία εκάστου ρυμουλκούμενου ή ημιρυμουλκούμενου οχήματος καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με όμοια απόφαση δύναται να αναπροσαρμόζεται το ύψος του παραβόλου αυτού.»
2. Τα μηχανήματα έργου, τα οποία αποτελούν ηλεκτροκίνητα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα (τύπου ΚΛΑΡΚ, κλπ.) παντός τύπου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας κυκλοφορίας. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη αντίθετη στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
3. Με ευθύνη της ανώνυμης εταιρίας «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας Α.Ε.» προωθείται, μέσω των αρμόδιων προς τούτο λειτουργικών μονάδων της εταιρίας αυτής, η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε Δραστηριότητες Εφοδιαστικής και ιδίως σε θέματα που αφορούν μοναδιαία φορτία (unitloads), τη σήμανση φορτίων, τις προδιαγραφές μέσων αποθήκευσης κατά τη μεταφορά προϊόντων (παλέτες, κιβώτια κ.λπ.) και τη χρήση γραμμικών κωδίκων (barcodes), καθώς και σε θέματα διαχείρισης της πληροφορίας κατά την άσκηση Δραστηριοτήτων Εφοδιαστικής.
4. Στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εμπίπτει και η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτομιών στην άσκηση Δραστηριοτήτων Εφοδιαστικής.
5. Στο σκοπό της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» περιλαμβάνεται και η προώθηση της Χώρας ως διεθνούς διαμετακομιστικού κόμβου για τη διέλευση φορτίου, την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική και την προσέλκυση συναφών επενδύσεων, μέσω ιδίως της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών επαφών των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική με φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού.