Άρθρο 41: Διαδικασία επιβολής, είσπραξης και απόδοσης των διοικητικών προστίμων

1. Το ελεγκτικό όργανο που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει, εις τριπλούν, έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, στην οποία αναγράφονται: α) τα στοιχεία της ταυτότητας του παραβάτη πωλητή, β) ο χρόνος και ο τόπος τελέσεως της παράβασης, γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης. Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης υπογράφεται από το όργανο που βεβαιώνει την παράβαση και τον παραβάτη πωλητή. Εάν ο τελευταίος αρνείται να υπογράψει, γίνεται σχετική μνεία από το ελεγκτικό όργανο.
2. Τα πρόστιμα επιβάλλονται αμέσως μετά τη βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38.
3. Τα διοικητικά πρόστιμα του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη της κατωτέρω παραγράφου, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και αποδίδονται, στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
4. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες των Δήμων εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του οικείου Δήμου στον οποίο διαπιστώθηκε και βεβαιώθηκε η παράβαση.
5. Από τα ανωτέρω έσοδα καλύπτονται δαπάνες για έξοδα μετακίνησης των υπαλλήλων για τις ανάγκες διενέργειας των ελέγχων.
6. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τον τρόπο, τον τύπο και την διαδικασία επιβολής των προστίμων που επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβασης, σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμο, η αναπροσαρμογή των ποσών και κάθε άλλη λεπτομέρεια.