- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 18: Γενικές Διατάξεις

1. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται ειδικά για τις Βιολογικές Λαϊκές Αγορές και όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ του παρόντος.
2. Οι Βιολογικές Λαϊκές Αγορές λειτουργούν διακριτά από τις άλλες λαϊκές αγορές.
3. Στις λαϊκές αγορές του παρόντος κεφαλαίου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο αδειούχοι φυσικά πρόσωπα καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών αυτοτελώς, οι οποίες ελέγχονται και πιστοποιούνται ως ομάδες βιοκαλλιεργητών και πωλούν τα προϊόντα για λογαριασμό τους και με την επωνυμία τους σύμφωνα με τα οριζόμενα: στον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2092/91(L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής» όπως έχει τροποποιηθεί, στον Κανονισμό (ΕΚ) 834/2007 (L 189) του Συμβουλίου «για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91», σε συνδυασμό με τον Κανονισμό (ΕΚ) 889/2008 και στην υπ’ αριθμ.245090/31.1.2006 (Β΄ 157) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Καθορισμός συμπληρωματικών Μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91 (L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
4. Οι ανωτέρω δικαιούχοι πρέπει να ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% του ετήσιου συνολικού εισοδήματός τους προέρχεται από την γεωργική βιολογική εκμετάλλευση. Εισοδήματα που προέρχονται από εκμετάλλευση ακινήτων, δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του εισοδήματος σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω και δεν δημιουργούν κώλυμα για την χορήγηση της άδειας. Οι νέοι αγρότες (νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα) που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος ηλικίας, δεν απαιτείται να αποκομίζουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική εργασία το 50% του εισοδήματός τους, για τα (2) δύο πρώτα συνεχή έτη.