Άρθρο 03: Λειτουργία των λαϊκών αγορών

1. Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, σε ανεξάρτητους υπαίθριους, ελεύθερους, δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λειτουργούν σε δρόμους ή πλατείες εντός αστικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
2. Το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθορίζεται για μεν τις λαϊκές αγορές αρμοδιότητας των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά περίπτωση, για δε τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειών της χώρας με αποφάσεις των οικείων οργάνων των Δήμων.
3. Με αποφάσεις κανονιστικού περιεχομένου των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Mητροπολιτικής Eνότητας Θεσσαλονίκης και των Δημοτικών Συμβουλίων για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής τους για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών ρυθμίζονται ιδίως θέματα όπως:
α) οριοθέτηση και διαγράμμιση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών που δεν διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη, καθώς και των θέσεων των πωλητών που διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη,
β) οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πωλητές, αρίθμηση θέσεων, καθορισμός ενιαίων μέτρων του μήκους των πάγκων κατά κατηγορία προϊόντων των πωλητών, στάθμευσης αυτοκινήτων αδειούχων πωλητών, μέριμνα για την τοποθέτηση, εντός του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων (αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα) και των οχημάτων ειδών κυλικείων,
γ) ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των πωλητών, μεταφοράς εξοπλισμού και εμπορευμάτων, πριν και μετά από το καθορισμένο ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών,
δ) καθαριότητα του χρησιμοποιουμένου χώρου από τους αδειούχους πωλητές, άμεση συλλογή των απορριμμάτων και των χαρτοκιβωτίων, τρόπος έκθεσης και πώληση των προϊόντων και ειδικότερα των νωπών ψαριών – συλλογής και απομάκρυνσης των νερών από το λιώσιμο του πάγου που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των ψαριών, απολύμανσης του χώρου, απαγόρευσης καθαρισμού ψαριών,
ε) τις διαστάσεις, τον τύπο και το περιεχόμενο των πινακίδων που υποχρεούνται οι πωλητές να τοποθετούν σε εμφανές μέρος του σημείου πώλησης, ιδίως το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, την ιδιότητα του πωλητή (παραγωγός ή επαγγελματίας ή παραγωγός βιολογικών προϊόντων), τον αριθμό μητρώου, την περιοχή παραγωγής των προϊόντων και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο,
στ) ο τύπος, το χρώμα και το υλικό του εκθετηρίου των πωλούμενων προϊόντων και του στεγάστρου του, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενιαία αισθητική, καθώς και ο τρόπος εμφάνισης και συμπεριφοράς των πωλητών.

  • 19 Απριλίου 2014, 18:43 | p.karalis

    «Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο…»
    Εφόσον το παρόν αποτελεί κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε οτι στο Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173 Α) άρθρο 38, υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία κατ’ εξαίρεση, λαϊκών αγορών τις Κυριακές με αποκλειστική συμμετοχή παραγωγών. Στο παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτές τις αγορές.

  • 18 Απριλίου 2014, 11:22 | Νίκος Π

    Στο άρθρο 3 και στην παράγραφο β θα πρέπει να οριστεί όχι μόνο το μήκος του πάγκου αλλά να οριστεί σαφώς και το πλάτος του.

  • 17 Απριλίου 2014, 13:13 | ουμιτ

    ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΩΡΩΝ Ν,ΡΟΔΟΠΗΣ .ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΧΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΩΝΟ ΓΙΑ ΟΛΛΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ .ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΧ Ν20 ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΜΕ ΠΑΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΗΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΡΩΣΑΜΕ ,ΞΑΝΑ ΟΛΛΑ ΑΠΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΩΝ ΕΛΕΝΧΕΙΣ ΑΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΩΡΑΖΕΙ.ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΣ ΑΔΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΛΑΕΙΚΗ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ.ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗΝ ΛΑΙΚΗ.ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΗ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ 5 Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΠΡΙΩΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΩΤΟ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΕ ΟΛΛΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΩΝ ΕΛΕΝΧΕΙΣ ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΕΙΟ .ΣΤΗΣ ΛΑΙΚΕΣ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ Η ΔΙΠΛΑΝΗ ΝΟΜΟΙ. ΚΑΙ ΟΣΩ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΩΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΡΙΧΣΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ.

  • 17 Απριλίου 2014, 12:48 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΘΕΟΥ

    Στο άρθρο 3 παρ.β τα τετραγωνικά του πάγκου πωλητή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5m2 , γιατί διαφορετικά δεν λέγεται πάγκος αλλά κατάστημα.
    Οπωσδήποτε να υπάρχει ποσόστωση ,μεταξυ των βιομηχανικών και γεωργικών αδειών π.χ 9 γεωργικές ,1 βιομηχανική.
    Ακόμα στο χώρο της λαϊκής τα διαθέσιμα τετραγωνικά όλων των γεωργικών πάγκων θα πρέπει να ειναι στο σύνολο της λαϊκής το 80% από τα βιομηχανικά.
    Αλλωστε από την δημιουργία των λαϊκών αγορών ήταν μόνο για προϊόντα γης και θάλασσας .
    Τα προϊόντα των πωλητών να ειναι μόνο επί του πάγκου και όχι να βάζουν εκθετήρια με κρεμάστρες , αυξάνοντας έτσι τα τετραγωνικά σε διπλάσια και τριπλάσια .

  • 17 Απριλίου 2014, 11:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ Β

    Οι παγκοι πρέπει να είναι ιδιοι σε επιφανεια και στους πωλητες και στους παραγωγους λαικων αγορών ,σε ολες της λαικες της Χωρας,με μέγεθος που να πλησιαζει στην κυριολεκτικη διασταση της ενοιας παγκος (2 μετρα επι 1 μετρο η κατι παρομοιο)με απαγορευση αναρτησης προιοντων σε τσιγκελια,καλαθια,ραφια ,κρεμαστες κλπ

  • 17 Απριλίου 2014, 10:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Μ

    1)ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ 6 Τ.Μ.

    ΣΕ ΑΝΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΕΜ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ 22-30 Τ.Μ. ΣΕ ΕΚΘΕΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.

    2)ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΚΘΕΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ 10-15% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΙΚΗ ΕΝΩ ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ.

  • 14 Απριλίου 2014, 21:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ.

    Στο άρθρο 3 παράγραφος στ πρέπει να προβλεφθεί ώστε το εκθετήριο να επιτρέπει μόνο την οριζόντια απόθεση εμπορευμάτων πάνω σε αυτό και να απαγορεύεται η δυνατότητα της εκμετάλλευσης σε ύψος – με μεταλλικές ή άλλες προεκτάσεις- μετατρέποντας το εκθετήριο σε κινούμενο κατάστημα με κρεμαστά προϊόντα,ράφια, κ.οκ. αλλοιώνοντας τελείως τόσο την εικόνα του εκθετηρίου αλλά και δημιουργοντας τεχνητό εμπορικό πλεονέκτημα .

  • 14 Απριλίου 2014, 21:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ.

    Στο άρθρο 3 ταραγραφος β πρεπει να ληφθει προνοια ώστε το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων -και όχι μόνο το μήκος του εκθετηρίου- να έχει ανώτατο όριο π.χ τα 6 τετραγωνικά μέτρα.
    Ταυτόχρονα θα πρέπει νά υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα βιομηχανικά είδη ώς σύνολο τετραγωνικών μέτρων, σε σχεση με το συνολο των τετραγωνικων όλης της λαικής- και όχι μόνο ώς ποσοστό μεταξύ των αδειών- να τηρούν μια αντίστοιχή αναλογία τετραγωνικων μεταξυ βιομηχανικων και γης και θαλασσης της τάξεως του 90/10 π.χ
    Παράδειγμα για την πρώτη περίπτωση εκθετηριου μήκους 6 μετρων και βάθους 4 μέτρων καταλαμβανει 24 τετραγωνικα μετρα επιφάνεια.
    Για τη δεύτερη περίπτωση εάν δεν υπάρχει ποσόστωση μεταξύ βιομηχανικών και παραγωγικών παρουσιάζεται το φαινόμενο 200 πάγκοι γής και θαλάσσας να καταλαμβάνουν π.χ. 200 εκθετήρια*5 τετραγωνικά μέτρα=1000 τ.μ γης και θαλάσσας.
    Αντίστοιχα στην ιδια λαικη στα βιομηχανικά 20 εκθετήρια με βιομηχανικά με 25 τ.μ επιφάνεια το καθενα μας κανουν 20*25=500 τ.μ. βιομηχανικά είδη.
    Συμπέρασμα σε μια λαικη που η αναλογια αδειων ειναι 200/20 οπως αναφερω παραπάνω δηλ δίνεται η εικονα μιας απολυτης κυριαρχιας των ειδων γης και θαλασσας, στην πραγματικοτητα η αναλογια ειναι 1000 τ.μ επιφάνειας εκθετηριου /500 τ.μ επιφανειας εκθετηριου βιομηχανικων.
    Δηλ η αναλογια 200/20 των αδειων ειναι στην πραγματικοτητα 1000/500 ως προς την επιφανεια εκθετηριων και αρα τα βιομηχανικα καταλαμβανουν το 1/3 της επιφανειας των εκθετηριων της λαικης.Για περαιτερω επεξηγησεις θα επιθυμουσα να επικοινωνησετε μαζι μου.