- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

9 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ΕΚΕ είναι εθελοντική και δομημένη δέσμευση. Αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και συνενώσουν τις δυνάμεις τους, τότε θα είναι δυνατή η ανταπόκριση στις προκλήσεις που θέτει το παρόν Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ.
Σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αισθάνονται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια πολιτική που θα αναστρέψει την παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τώρα που προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι επιχειρήσεις έχουν το χρόνο και τους πόρους για να δαπανήσουν για την ΕΚΕ.
Άποψη της Πολιτείας είναι ότι η προσπάθεια για εμπέδωση των αρχών και αξιών της ΕΚΕ πρέπει να είναι διαρκής και συστηματική ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αρχές που αναφέρονται στην Υπευθυνότητα, στη Διαφάνεια, στην Ηθική Συμπεριφορά, στο Σεβασμό των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μερών, Σεβασμό των Κανόνων Δικαίου, των Διεθνών Κανόνων Συμπεριφοράς των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μπορούν να έχουν μακροχρόνια θετική επίδραση, να είναι καινοτόμες και οικονομικά επιτυχημένες μόνον όταν σχεδιάζονται με σύστημα και συνδέονται με το όραμα των επιχειρήσεων. Έχοντας υπεύθυνη σχέση με τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς συνεργάτες και την ευρύτερη κοινωνία, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα και ύπαρξη τους.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΕ όχι μόνον δεν δημιουργεί αντιθέσεις αλλά αντίθετα φέρνει κοντά επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές, κοινωνικούς και άλλους φορείς και την κοινωνία ευρύτερα.
Στόχος επομένως της διαμόρφωσης μιας Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση της ΕΚΕ είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέπουν τη στενή συνεργασία επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων, Πολιτείας, κοινωνίας και άλλων φορέων, η οποία θα προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός οράματος για το μέλλον της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και αξίες της.
Η ύπαρξη ενός προγράμματος δράσης συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ και στη μετάβαση από τις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ουσιαστικές δράσεις.
Ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος δράσης είναι η ενίσχυση της αντίληψης ότι η πρακτική εφαρμογή της ΕΚΕ λειτουργεί προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων. Για την Ελλάδα, η ΕΚΕ προσφέρει τρόπους ώθησης της μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με παράλληλη ανεύρεση λύσεων σε κοινωνικές προκλήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με μόνη τη λήψη πολιτικών μέσων. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης το πρόγραμμα δράσης είναι σημαντικό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα.
Ένας άλλος στόχος του προγράμματος δράσης είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν την ΕΚΕ για διαμόρφωση των στρατηγικών τους σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, διότι προληπτικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιχειρηματικές πρακτικές μειώνουν τους κινδύνους και δίνουν στις επιχειρήσεις πλεονεκτήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος, η Πολιτεία θα προχωρήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών στόχων μέσα από ανοικτό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για διασφάλιση εκείνων των συνθηκών που θα κάνουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη ελκυστική στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Μέσα στους ευρύτερους στόχους της εθνικής στρατηγικής για την εταιρική κοινωνική ευθύνη (βλ. κείμενο εθνικής στρατηγικής) είναι και ο καθορισμός εθνικών προτεραιοτήτων.