- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σκοπός της Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για την εμπέδωση, διάδοση και εφαρμογή των αρχών της ΕΚΕ στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι φορείς του Δημοσίου καλούνται να ενσωματώσουν την ΕΚΕ στην επιχειρησιακή στρατηγική τους και να αναπτύξουν δράσεις και πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η αύξηση του θετικού αντίκτυπου της λειτουργίας των επιχειρήσεων προς την κοινωνία, σε συνάρτηση με το εύρος και τη φύση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση αφενός αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη αναμόρφωσης του αναπτυξιακού υποδείγματος της Ελλάδας και αφετέρου κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη συμβολή των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων κοινωνικών αναγκών. Η προσπάθεια επανόδου της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα.
Η Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ, ενισχύοντας την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στο κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας, επιχειρήσεων και δημοσίου τομέα. Η θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ και η κοινωνικά υπεύθυνη δράση τους θα αποτελέσει το βασικό όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση και θα συνεισφέρει στην επίτευξη μακροχρόνιων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, μεγιστοποιώντας το θετικό αντίκτυπο για την απασχόληση, το περιβάλλον, την κοινωνία και την ίδια την επιχειρηματικότητα.
Σε αυτή τη βάση, η Εθνική Στρατηγική για την ΕΚΕ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στρατηγικών, πολιτικών και δράσεων ΕΚΕ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερη σημασία λοιπόν έχει η δέσμευση και συμμετοχή όλων των συντελεστών για το σχεδιασμό, την διάδοση και την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων ΕΚΕ.
Για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ λήφθηκαν υπόψη η Ευρωπαϊκή και διεθνής πρακτική και ιδιαίτερα το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στη συμμετοχική διαδικασία. Για το σκοπό αυτό, η Ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ περιλαμβάνει τρείς βασικούς άξονες (διαστάσεις) (Εικόνα 1 1):
(α) ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΠΡΟΤΥΠΑ για την προώθηση της ΕΚΕ που μπορούν να εφαρμοστούν από τους δημόσιους φορείς:
– Ενημέρωση για την έννοια και την αναγκαιότητα της ΕΚΕ
– Ενίσχυση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων για την εφαρμογή ΕΚΕ
– Υποστήριξη και ενίσχυση διαδικασιών διαφάνειας στις επιχειρηματικές συναλλαγές
– Υποβοήθηση για την ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ σε εφοδιαστικές αλυσίδες, ονοματοσήμανση (branding / labelling)
– Επικοινωνία για την διάχυση και επιβράβευση δράσεων ΕΚΕ
– Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Προμήθειες
(β) ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ δημόσιας πολιτικής που διευκολύνουν την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι:
– Νομοθετικού χαρακτήρα (νόμοι, οδηγίες)
– Οικονομικού χαρακτήρα (φορολογία, επιδοτήσεις),
– Πληροφόρησης (εκστρατείες ενημέρωσης, επιμορφωτικές δραστηριότητες),
– Δικτύωσης (δημιουργία δικτύων ενδιαφερομένων μερών) και
– Υβριδικά, δηλαδή συνδυασμός των παραπάνω εργαλείων/μέτρων,ο οποίος είναι και ο συνηθέστερος.
(γ) ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΕ σε συνάρτηση με εθνικές προτεραιότητες, που μπορούν να αφορούν:
– το ανθρώπινο δυναμικό (ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση προσωπικού, προστασία εργασιακών δικαιωμάτων, υγιεινή και ασφάλεια, εξισορρόπηση εργασιακής και προσωπικής ζωής),
– την ηγεσία της επιχείρησης (ενίσχυση επιχειρησιακής κουλτούρας ΕΚΕ, ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και διαφάνειας με ενδιαφερόμενα μέρη),
– την αγορά (ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ενσωματώνουν αρχές ΕΚΕ, εφαρμογή αρχών ΕΚΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα),
– το φυσικό περιβάλλον (βελτίωση ενεργειακού αποτυπώματος, ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων), και
– το κοινωνικό περιβάλλον (ανάπτυξη καλών σχέσεων με τοπικές κοινότητες, υποστήριξη κοινωνικών ομάδων σε ανάγκη).

 

Εικόνα 1‑1:Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών / δράσεων ΕΚΕ

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ αναπτύχθηκε από Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων Υπουργείων, επιχειρηματικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η συνεργατική προσέγγιση στη διαμόρφωση του Σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ αποτελεί βασικό πυλώνα της ίδιας της στρατηγικής. Προάγοντας τη συμμετοχική διαδικασία, διοργανώθηκαν συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής, ενώ το αποτέλεσμα της συνεργασίας των μελών της Ομάδας Εργασίας τέθηκε υπόψη των κύριων συμμετόχων και ενδιαφερομένων προς διαβούλευση και περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων.
Κοινή προσέγγιση όλων των φορέων είναι πως η εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ απαιτεί συνεχή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών και τακτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.