Άρθρο 17: Αρμοδιότητες Επιτελικών Δομών Υπουργείων

1. Οι Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ των Υπουργείων έχουν κυρίως τις ακόλουθες ειδικότερες αρμοδιότητες:
α) Συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση των Τομεακών πολιτικών του Υπουργείου, την αποτύπωση και ιεράρχηση των αναγκών τους και τη σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους τομείς πολιτικής του, καθώς και την παρακολούθηση και αναθεώρηση αυτού.
β) Διατυπώνουν προτάσεις και συμμετέχουν στην εξειδίκευση των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των ΕΠ που αντιστοιχούν στις Τομεακές πολιτικές του Υπουργείου καθώς και στην τροποποίηση ή αναθεώρηση αυτών.
γ) Διατυπώνουν προτάσεις για το περιεχόμενο προσκλήσεων για πράξεις που εμπίπτουν στον τομέα πολιτικής του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν από την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή.
δ) Υποστηρίζουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων κατά το σχεδιασμό των έργων που εναρμονίζονται με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Υπουργείου.
ε) Υποστηρίζουν τους δικαιούχους στην ωρίμανσή των εν δυνάμει επιλέξιμων έργων τους και μετά την ένταξη αυτών, στην υλοποίησή τους.
στ) Υλοποιούν ως Δικαιούχοι πράξεις του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων πράξεων τεχνικής βοήθειας και δύναται σε περιπτώσεις αδύναμων δικαιούχων να τους υποκαθιστά στο ρόλο τους.
ζ) Παρέχουν υπηρεσίες «διοίκησης έργου» προς στο Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς για τα έργα τους.
η) Παρακολουθούν τη συνολική πρόοδο των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Υπουργείου και την πρόοδο επίτευξης των δεικτών τους που συμβάλλουν στους στόχους του αντίστοιχου ΕΠ και συντάσσουν περιοδικές εκθέσεις προόδου, στις οποίες περιλαμβάνονται και μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:52 | ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στην παρ. 1β) προτείνουμε να προστεθεί «και για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής των αντίστοιχων πράξεων».

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:10 | ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στο Άρθρο 17 να προστεθεί εδάφιο: ι) Δύναται να αναλαμβάνει αρμοδιότητες Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων του τομέα πολιτικής του Υπουργείου

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:24 | ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στο άρθρο 17 να προστεθεί εδάφιο θ) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των κατηγοριών δράσης των ΕΠ και ΠΕΠ που αντιστοιχούν στις τομεακές πολιτικές του Υπουργείου, καταρτίζεται Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.)μεταξύ της Επιτελικής Δομής και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής. Στην ΕΣΥ – μεταξύ άλλων- προβλέπονται: ενδεικτικός προϋπολογισμός που θα δεσμεύεται καταρχήν για την ένταξη δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενδεικτικός κατάλογος δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, στοιχεία για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και χρηματοδότηση των δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, κ.α. Η ΕΣΥ δύναται να τροποποιείται/ συμπληρώνεται σε ετήσια βάση.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:50 | ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Προτείνουμε στο Άρθρο 17 παρ. 1γ)να προστεθεί εδάφιο ως εξής: «και συμμετέχει στην εξειδίκευση των κριτηρίων επιλογής πράξεων που εμπίπτουν στον τομέα πολιτικής του Υπουργείου».

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:12 | INΣΕΤΕ

    Δεδομένου του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων προτείνεται η συνέργεια αυτών, με την ακόλουθη τροποποίηση της περ. α) της παραγράφου 1 ως ακολούθως: «Συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και τους κατά περίπτωση αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους, για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση των Τομεακών πολιτικών του Υπουργείου, την αποτύπωση και ιεράρχηση των αναγκών τους και τη σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους τομείς πολιτικής του, καθώς και την παρακολούθηση και αναθεώρηση αυτού.»

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 18:17 | ΕΥΔ ΕΠΑΕ

    Προτείνουμε να προστεθεί νέο σημείο ως εξής:
    Θ) Δύναται να ορίζονται Ενδιάμεσοι Φορείς με βάση το άρθρο 13 παρ 5(γ) και παρ 7 του παρόντος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 13:00 | Φωτεινή Δαλαβέρη

    Γενικό Σχόλιο για τα άρθρα 16,17

    Άρθρο 16-17:
    Δεν ορίζεται η κατ’ ελάχιστον διάρθρωση σε Μονάδες και οι σχετικές αρμοδιότητες τους των Επιτελικών δομών ΕΣΠΑ των Υπουργείων.

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 13:26 | Φωτεινή Δαλαβέρη

    Προτείνουμε το άρθρο ως εξής:
    «Άρθρο 17
    Αρμοδιότητες Επιτελικών Δομών Υπουργείων
    1. Οι Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ των Υπουργείων είναι υπηρεσίες σχεδιασμού της στρατηγικής, συντονισμού και υποστήριξης της εφαρμογής της στρατηγικής του τομέα για τον οποίο συστήνονται και έχουν κυρίως τις ακόλουθες ειδικότερες αρμοδιότητες:
    α) Συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση των Τομεακών πολιτικών του Υπουργείου, την αποτύπωση και ιεράρχηση των αναγκών τους και τη σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους τομείς πολιτικής του, καθώς και την παρακολούθηση και αναθεώρηση αυτού. Αποστέλλουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο και τα επιμέρους τυχόν αποσπάσματα του για ενσωμάτωση στο κείμενο κάθε Ε.Π., και αντίστοιχα τις αναθεωρήσεις τους στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Συμμετέχουν από κοινού με τις Δ.Α. σε διαδικασίες διαβούλευσης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ για τις ως άνω αναθεωρήσεις. Συμμετέχουν σε τεχνικές συναντήσεις παρακολούθησης προόδου των Εθνικών Αρχών με την Ε.Ε. όταν αφορούν θέματα εφαρμογής των πολιτικών του τομέα τους.
    β) Συμμετέχουν στην εξειδίκευση των αξόνων προτεραιότητας εξειδικεύουν τους ειδικούς στόχους , τις κατηγορίες δράσης των Ε.Π. που αντιστοιχούν στις Τομεακές πολιτικές του Υπουργείου τους καθώς και στις τροποποιήσεις ή αναθεωρήσεις αυτών.
    γ) Διατυπώνουν προτάσεις για το περιεχόμενο προσκλήσεων και ειδικότερα εξειδικεύουν πράξεις που εμπίπτουν στον τομέα πολιτικής του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, και περιγράφουν τυχόν ειδικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι προτάσεις πράξεων και οι δικαιούχοι φορείς προκειμένου αυτά να δημοσιοποιηθούν από την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή.
    δ) Υποστηρίζουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων κατά το σχεδιασμό των έργων που εναρμονίζονται με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Υπουργείου.
    ε) Υποστηρίζουν τους δικαιούχους στην ωρίμανσή των εν δυνάμει επιλέξιμων έργων τους και μετά την ένταξη αυτών, στην υλοποίησή τους.
    στ) Υλοποιούν ως Δικαιούχοι πράξεις του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων πράξεων τεχνικής βοήθειας και σύνθετα έργα μηχανισμών υποστήριξης μεταρρυθμίσεων και δύναται σε περιπτώσεις αδύναμων δικαιούχων να τους υποκαθιστούν στο ρόλο τους.
    ζ) Παρέχουν υπηρεσίες «διοίκησης έργου» προς στο Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς για τα έργα τους. Κοινοποιούν τα χρονοδιαγράμματα που συντάσσουν για την σταδιακή εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου στις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές προκειμένου να λαμβάνονται υπ όψιν για τον προγραμματισμό έκδοσης των σχετικών προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων.
    η) Παρακολουθούν τη συνολική πρόοδο των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Υπουργείου και την πρόοδο επίτευξης των δεικτών τους που συμβάλλουν στους στόχους του αντίστοιχου ΕΠ και συντάσσουν περιοδικές εκθέσεις προόδου, στις οποίες περιλαμβάνονται και μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων. Προς τούτο έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του ΟΠΣ για όλες τις προσκλήσεις των Δ.Α. και τις ενταγμένες πράξεις που αφορούν τον τομέα του Υπουργείου που υπάγονται. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, οι περιοδικές εκθέσεις προόδου, τα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων εισάγονται στις Επιτροπές Παρακολούθησης των αντίστοιχων Ε.Π. και στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ 2014-2020 προκειμένου να λαμβάνουν χαρακτήρα απόφασης.»

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 14:23 | Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού

    1.Το εδάφιο (β) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προτάσεις και συμμετέχουν παρέχοντας εγγράφως σύμφωνη γνώμη στην εξειδίκευση των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των ΕΠ που αντιστοιχούν στις τομεακές Πολιτικές του Υπουργείου καθώς και στην τροποποίηση ή αναθεώρηση αυτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των Ε.Π., που αντιστοιχούν στις Τομεακές πολιτικές του Υπουργείου, καταρτίζεται Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.) μεταξύ της Επιτελικής Δομής και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής. Στην Ε.Σ.Υ. – μεταξύ άλλων – προβλέπονται: ενδεικτικός προϋπολογισμός που θα δεσμεύεται κατ΄ αρχήν για την ένταξη δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενδεικτικός κατάλογος δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π., στοιχεία για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και χρηματοδότηση των δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π. κ.α. Η Ε.Σ.Υ. επικαιροποιείται ετησίως».

    2.Το εδάφιο (γ) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση προσκλήσεων πράξεων αρμοδιότητας/ ενδιαφέροντος του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. Η σύμφωνη γνώμη παρέχεται εγγράφως σε προθεσμία (10) ημερών από την κοινοποίηση του σχεδίου πρόσκλησης. Αν η προθεσμία αυτή, παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η σιωπηρή παροχή της σύμφωνης γνώμης και η πρόσκληση μπορεί να εκδοθεί».

    3.Να προστεθεί στην παράγραφο 1 νέο εδάφιο με την εξής διατύπωση: «Ασκούν καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης και αναλαμβάνουν την άσκηση αρμοδιοτήτων της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠ ενεργώντας σε σχέση με δικαιούχους που εκτελούν πράξεις για λογαριασμό και υπό την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής».

    Οι προαναφερόμενες προτάσεις αποσκοπούν στον ουσιαστικό εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων των Επιτελικών Δομών, ώστε να δύνανται να τις ασκήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ΕΣΠΑ σε κάθε Υπουργείο, δίνεται η δυνατότητα στις Επιτελικές Δομές, να ασκούν αρμοδιότητες Ε.Φ.Δ., στην περίπτωση βεβαίως που αυτό αποφασιστεί από το ΥΠ.Α.ΑΝ.

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 14:46 | ΜΑΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ

    1.Το εδάφιο (β) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προτάσεις και συμμετέχουν παρέχοντας εγγράφως σύμφωνη γνώμη στην εξειδίκευση των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των ΕΠ που αντιστοιχούν στις τομεακές Πολιτικές του Υπουργείου καθώς και στην τροποποίηση ή αναθεώρηση αυτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των Ε.Π., που αντιστοιχούν στις Τομεακές πολιτικές του Υπουργείου, καταρτίζεται Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.) μεταξύ της Επιτελικής Δομής και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής. Στην Ε.Σ.Υ. – μεταξύ άλλων – προβλέπονται: ενδεικτικός προϋπολογισμός που θα δεσμεύεται κατ΄ αρχήν για την ένταξη δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενδεικτικός κατάλογος δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π., στοιχεία για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και χρηματοδότηση των δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π. κ.α. Η Ε.Σ.Υ. επικαιροποιείται ετησίως».

    2.Το εδάφιο (γ) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση προσκλήσεων πράξεων αρμοδιότητας/ ενδιαφέροντος του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. Η σύμφωνη γνώμη παρέχεται εγγράφως σε προθεσμία (10) ημερών από την κοινοποίηση του σχεδίου πρόσκλησης. Αν η προθεσμία αυτή, παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η σιωπηρή παροχή της σύμφωνης γνώμης και η πρόσκληση μπορεί να εκδοθεί».

    3.Να προστεθεί στην παράγραφο 1 νέο εδάφιο με την εξής διατύπωση: «Ασκούν καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης και αναλαμβάνουν την άσκηση αρμοδιοτήτων της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠ ενεργώντας σε σχέση με δικαιούχους που εκτελούν πράξεις για λογαριασμό και υπό την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής».

    Οι προαναφερόμενες προτάσεις αποσκοπούν στον ουσιαστικό εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων των Επιτελικών Δομών, ώστε να δύνανται να τις ασκήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ΕΣΠΑ σε κάθε Υπουργείο, δίνεται η δυνατότητα στις Επιτελικές Δομές, να ασκούν αρμοδιότητες Ε.Φ.Δ., στην περίπτωση βεβαίως που αυτό αποφασιστεί από το ΥΠ.Α.ΑΝ.

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 14:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΕΝΤΕ

    1.Το εδάφιο (β) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προτάσεις και συμμετέχουν παρέχοντας εγγράφως σύμφωνη γνώμη στην εξειδίκευση των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των ΕΠ που αντιστοιχούν στις τομεακές Πολιτικές του Υπουργείου καθώς και στην τροποποίηση ή αναθεώρηση αυτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των αξόνων προτεραιότητας ή των ειδικών στόχων ή των κατηγοριών δράσης των Ε.Π., που αντιστοιχούν στις Τομεακές πολιτικές του Υπουργείου, καταρτίζεται Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.) μεταξύ της Επιτελικής Δομής και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής. Στην Ε.Σ.Υ. – μεταξύ άλλων – προβλέπονται: ενδεικτικός προϋπολογισμός που θα δεσμεύεται κατ΄ αρχήν για την ένταξη δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενδεικτικός κατάλογος δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π., στοιχεία για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και χρηματοδότηση των δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που προορίζονται για ένταξη στο αντίστοιχο Ε.Π. κ.α. Η Ε.Σ.Υ. επικαιροποιείται ετησίως».

    2.Το εδάφιο (γ) της παραγράφου 1 να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διατυπώνουν προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση προσκλήσεων πράξεων αρμοδιότητας/ ενδιαφέροντος του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. Η σύμφωνη γνώμη παρέχεται εγγράφως σε προθεσμία (10) ημερών από την κοινοποίηση του σχεδίου πρόσκλησης. Αν η προθεσμία αυτή, παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η σιωπηρή παροχή της σύμφωνης γνώμης και η πρόσκληση μπορεί να εκδοθεί».

    3.Να προστεθεί στην παράγραφο 1 νέο εδάφιο με την εξής διατύπωση: «Ασκούν καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης και αναλαμβάνουν την άσκηση αρμοδιοτήτων της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠ ενεργώντας σε σχέση με δικαιούχους που εκτελούν πράξεις για λογαριασμό και υπό την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής».

    Οι προαναφερόμενες προτάσεις αποσκοπούν στον ουσιαστικό εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων των Επιτελικών Δομών, ώστε να δύνανται να τις ασκήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ΕΣΠΑ σε κάθε Υπουργείο, δίνεται η δυνατότητα στις Επιτελικές Δομές, να ασκούν αρμοδιότητες Ε.Φ.Δ., στην περίπτωση βεβαίως που αυτό αποφασιστεί από το ΥΠ.Α.ΑΝ.