Άρθρο 58 – Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων (άρθρο 45 παρ. 1-3 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του παρόντος νόμου για την ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξασφαλίζεται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 6.
  2. Οι Συμβάσεις Παραχώρησης του παρόντος νόμου, των οποίων η εκτιμώμενη αξία ισούται με ή υπερβαίνει το χρηματικό όριο της παραγράφου 5 του άρθρου 1, υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το άρθρο 98 του Συντάγματος και τις διατάξεις του Ν. 4129/2013 (ΦΕΚ Α 52), όπως ισχύουν κάθε φορά.
  3. Η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. παρακολουθεί και ελέγχει την ορθή εφαρμογή των κανόνων του παρόντος νόμου για την ανάθεση των Συμβάσεων Παραχώρησης, των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολείπεται του χρηματικού ορίου της παραγράφου 5 του άρθρου 1.
  4. Τα όργανα των παραγράφων 2 και 3 μπορούν να αναφέρουν τις παραβιάσεις των κανόνων του παρόντος νόμου σχετικά με την ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης και ιδίως συγκεκριμένες παραβιάσεις, όπως απάτη, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και άλλες σοβαρές παρατυπίες ή συστημικά προβλήματα στα αρμόδια δικαστήρια ή σε άλλες εθνικές ελεγκτικές αρχές, ή σε άλλες αρμόδιες κρατικές ή διοικητικές αρχές και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στην Βουλή ή τις Επιτροπές της.
  5. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων ελέγχου και παρακολούθησης σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους τίθενται στη διάθεση του κοινού με τα κατάλληλα μέσα πληροφόρησης.
  6. Τα όργανα των παραγράφων 2 και 3 συντάσσουν ανά τριετία έκθεση παρακολούθησης η οποία παρέχει επισκόπηση των συχνότερων περιπτώσεων πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων ανάθεσης των Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου που υπάγονται στο πεδίο της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας, περιλαμβανομένων και των πιθανών διαρθρωτικών ή επαναλαμβανόμενων προβλημάτων στην εφαρμογή των κανόνων, πιθανών περιπτώσεων απάτης και άλλων παράνομων συμπεριφορών. Οι εκθέσεις κοινοποιούνται στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαβιβάζεται από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον το ζητήσει.
  • 10 Μαρτίου 2016, 17:58 | αργύρης πλέσιας

    Η αναφορά της ΕΑΑΔΗΣΥ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβιάσεις, όπως απάτη, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και άλλες παρατυπίες ή συστημικά προβλήματα είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

    Η πρόβλεψη του νόμου για την πιθανή προσφυγή των ανωτέρω οργάνων σε επτά φορείς δεν επιφέρει μεγαλύτερη διασφάλιση για την λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού και δεν γίνεται κατανοητή η επίκλησή τους. Τα ανωτέρω όργανα έχουν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, αναφορές και λοιπές δράσεις προς τους φορείς που επιβάλλεται να απευθυνθούν ακόμη και αν αυτοί οι φορείς είναι εκτός του καταλόγου που προαναφέρθηκε.

    Προτείνεται να απαλειφθεί το τμήμα που αφορά στην αναλυτική αναφορά των φορέων που ενδέχεται να προσφεύγουν οι φορείς ελέγχου.

  • 10 Μαρτίου 2016, 00:16 | ΜΚ

    Προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους για τα θεσμοθετημένα δημοσιουπαλληλικά ελεγκτικά υπηρεσιακά όργανα κυρίως της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα, προτείνεται η προσθήκη παραγράφου στο παρόν άρθρο όπου να αναφέρεται: «Εκτός των οργάνων των παραγράφων 2 και 3 που εποπτεύουν τις περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων ανάθεσης των Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου που υπάγονται στο πεδίο της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας, η Αναθέτουσα Αρχή ή Αναθέτων Φορέας διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει ως εποπτικά και ελεγκτικά όργανα στο στάδιο της εκτέλεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, συλλογικά όργανα ή/και οργανωτικές μονάδες ενταγμένες στη διοικητική δομή της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα, που ορίζονται με απόφασή της/του. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των οργάνων αυτών της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά, τα όργανα αυτά μπορούν να εποπτεύουν, να ελέγχουν κανονιστικά και να εισηγούνται επί όλων των θεμάτων που εκπονούνται κατά τη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης, επί της παραλαβής του αντικειμένου της σύμβασης, προβαίνοντας, σε μακροσκοπικούς, λειτουργικούς ή και επιχειρησιακούς ελέγχους του προς παραλαβή αντικειμένου της σύμβασης, να παρακολουθούν και ελέγχουν την προσήκουσα εκτέλεση όλων των όρων που περιλαμβάνονται στα Συμβατικά Τεύχη και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Παραχωρησιούχου και να εισηγούνται τη λήψη των επιβεβλημένων μέτρων λόγω μη τήρησης των ως άνω όρων».