Άρθρο 53 – Εταιρεία Ειδικού Σκοπού

  1. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας μπορεί να επιβάλλει στον Παραχωρησιούχο να συμβληθεί με αυτόν/αυτήν σε Σύμβαση Παραχώρησης του παρόντος νόμου μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού που συνιστάται από τον Παραχωρησιούχο αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της παραχώρησης («Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» ή «Ε.Ε.Σ.»), εφόσον περιλαμβάνεται προβλέπεται ρητή περί τούτου μνεία στα Τεύχη Διαγωνισμού, δυνάμει της παραγράφου 3 του άρθρου 26 του παρόντος νόμου.
  2. Η Ε.Ε.Σ. εδρεύει στην Ελλάδα και περιβάλλεται:

α) για τις Συμβάσεις Παραχώρησης των οποίων η εκτιμώμενη αξία ισούται με ή υπερβαίνει το χρηματικό όριο της παραγράφου 5 του άρθρου 1, με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 (ΦΕΚ Α 37), όπως εκάστοτε ισχύουν και

β) για τις Συμβάσεις Παραχώρησης των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολείπεται του χρηματικού ορίου της παραγράφου 5 του άρθρου 1, με τη νομική μορφή είτε της Ανώνυμης Εταιρείας που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 (ΦΕΚ Α 37), όπως εκάστοτε ισχύουν είτε της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3190/1955 (ΦΕΚ Α 91), όπως εκάστοτε ισχύουν.

  1. Μέτοχοι ή εταίροι της Ε.Ε.Σ. δύνανται να είναι ο Παραχωρησιούχος, καθώς επίσης και φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου που δύνανται να αποκτήσουν μετοχές σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της, το καταστατικό της εταιρείας και τυχόν ειδικές προβλέψεις των Εγγράφων της Σύμβασης Παραχώρησης.
  2. Στα Έγγραφα της Σύμβασης Παραχώρησης και με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της Ε.Ε.Σ. ανάλογα με την επιλεγείσα εταιρική μορφή, μπορεί να περιλαμβάνονται ειδικοί όροι και περιορισμοί αναφορικά με το κεφάλαιο της Ε.Ε.Σ. και την αύξηση αυτού, τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, την έγκριση και τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρείας, την οποιασδήποτε μορφής συγχώνευση, διάσπαση, απορρόφηση ή άλλο εταιρικό μετασχηματισμό της Ε.Ε.Σ. και κάθε άλλο θέμα που άπτεται της λειτουργίας της εταιρείας.

Μπορεί επίσης να καθορίζεται για ποιες από τις πράξεις του προηγουμένου εδαφίου απαιτείται η έγγραφη συναίνεση της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντα Φορέα προκειμένου να επιχειρηθούν έγκυρα και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την παροχή της συναίνεσης αυτής.