Άρθρο 52 – Υπεργολαβία (άρθρο 42 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Η τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 30 από τους υπεργολάβους του Παραχωρησιούχου διασφαλίζεται μέσω κατάλληλων ενεργειών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 30.
  2. Εφόσον περιλαμβάνεται σχετική μνεία στα Τεύχη Διαγωνισμού, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας ζητά από τον Προσφέροντα ή τον αιτούντα να αναφέρει στην προσφορά του το τμήμα της σύμβασης που προτίθεται να αναθέσει ως υπεργολαβία σε τρίτους, καθώς και τους προτεινόμενους υπεργολάβους. Η παρούσα παράγραφος δεν αίρει την ευθύνη του βασικού Παραχωρησιούχου.
  3. Στην περίπτωση Συμβάσεων Παραχώρησης Έργων και αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται στις εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα, μετά την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης και το αργότερο κατά την έναρξη της εκτέλεσης της σύμβασης, ο Παραχωρησιούχος γνωστοποιεί στην Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τους νόμιμους εκπροσώπους των υπεργολάβων και των υπεργολάβων των υπεργολάβων του που συμμετέχουν στα εν λόγω έργα ή υπηρεσίες, εφόσον του είναι γνωστά την παρούσα χρονική στιγμή. Ο Παραχωρησιούχος γνωστοποιεί στην Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα κάθε αλλαγή των πληροφοριών αυτών κατά τη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης καθώς και τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με κάθε νέο υπεργολάβο που θα συμμετέχει στα εν λόγω έργα ή υπηρεσίες.

Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο δεν εφαρμόζονται στους προμηθευτές.

Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται και σε Συμβάσεις Παραχώρησης Υπηρεσιών πλην εκείνων που αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα ή των προμηθευτών που ενέχονται στις Συμβάσεις Παραχώρησης Έργων ή Υπηρεσιών.

  1. Για την αποφυγή παραβιάσεων των υποχρεώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 30, λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα. Ενδεικτικά, οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς μπορούν να επαληθεύουν κατά πόσον υφίστανται λόγοι αποκλεισμού υπεργολάβων δυνάμει των άρθρων 41 και 44. Στις περιπτώσεις αυτές, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας απαιτεί από τον Οικονομικό Φορέα να αντικαταστήσει τον υπεργολάβο για τον οποίο διαπιστώθηκε από την επαλήθευση ότι υφίστανται υποχρεωτικοί λόγοι αποκλεισμού. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας μπορούν να απαιτούν από τον Οικονομικό Φορέα να αντικαταστήσει τον υπεργολάβο για τον οποίο διαπιστώθηκε από την επαλήθευση ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του τελευταίου υποχρεωτικοί λόγοι αποκλεισμού.
  • 11 Μαρτίου 2016, 13:14 | ΣΔ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    52 Υπεργολαβία
    Αντικατάσταση στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του όρου «βασικός» παραχωρησιούχος με τον όρο «κύριος Παραχωρησιούχος» ως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο 42 της Οδηγίας