Άρθρο 50 – Συμβατικά Τεύχη

  1. Τα Συμβατικά Τεύχη της παραγράφου 5 του άρθρου 38 περιλαμβάνουν σαφή και αναλυτική περιγραφή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μερών σε σχέση με το αντικείμενο της παραχώρησης.
  2. Στα Συμβατικά Τεύχη ορίζονται ιδίως τα ακόλουθα:

α) Το αντικείμενο της παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων ή απαιτήσεων επιτελεστικότητα του έργου ή της υπηρεσίας, τα τυχόν αποκλειστικά δικαιώματα που εκχωρούνται στον Παραχωρησιούχο, καθώς και το καταβλητέο στον Παραχωρησιούχο συμβατικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 54 του παρόντος νόμου.

β) Ο τρόπος άσκησης της εποπτείας της εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας, είτε μέσω ανεξάρτητων ελεγκτών που η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας ή ο Παραχωρησιούχος προσλαμβάνουν από κοινού ή από το ένα συμβαλλόμενο μέρος με παροχή συναίνεσης του άλλου για το σκοπό αυτόν είτε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου.

γ) Οι μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας κατά την εκτέλεση και λειτουργία του έργου ή την παροχή της υπηρεσίας.

δ) Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τροποποίησής του, οι ποινικές ρήτρες και τα τυχόν ανταλλάγματα σε περίπτωση υπέρβασης ή σύντμησης αντίστοιχα του χρονοδιαγράμματος αυτού, η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της παράτασης ή σύντμησης της διάρκειας αυτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου.

ε) Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα παραχωρείται στον Παραχωρησιούχο η χρήση ή η εκμετάλλευση των παγίων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση και λειτουργία του έργου ή την παροχή της υπηρεσίας και τα τυχόν προβλεπόμενα ανταλλάγματα.

στ) το χρηματοοικονομικό μοντέλο, τα στοιχεία που περιέχει και τους όρους και τις προϋποθέσεις τροποποίησης ή επικαιροποίησης αυτών.

ζ) Ο τρόπος χρηματοδότησης της υλοποίησης του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης.

η) Η τυχόν απαιτούμενη εκ μέρους της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα έγκριση των χρηματοδοτικών συμβάσεων που συνάπτει ο Παραχωρησιούχος, καθώς και της διαδικασίας τροποποίησής τους.

θ) Η κατανομή των κινδύνων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και οι συνέπειες επέλευσης γεγονότων που συνιστούν ανωτέρα βία.

ι) Οι ασφαλιστικές καλύψεις του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης ή του Παραχωρησιούχου.

ια) Η Προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων.

ιβ) Η κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

ιγ) Ο τρόπος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης και οι υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου για την προσαρμογή της μεθόδου παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, προς τον σκοπό της διασφάλισης υψηλού επιπέδου ποιότητας, ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας, ίσης μεταχείρισης και της προώθησης της αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης και των δικαιωμάτων των χρηστών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ιγ) Το ύψος των ανταλλαγμάτων που καταβάλλονται για τη χρήση του έργου ή της υπηρεσίας από τους χρήστες, ο τρόπος είσπραξής τους, καθώς και οι λόγοι και τρόποι αναπροσαρμογής τους.

ιδ) Ο τρόπος επιμερισμού, μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, των ωφελειών που θα προκύψουν, είτε από την τυχόν αναχρηματοδότηση των δανείων του Παραχωρησιούχου είτε μετά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων του.

ιε) Η έκταση των εγγυήσεων που παρέχει ο Παραχωρησιούχος για την έγκαιρη και προσήκουσα εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση του έργου ή την προσήκουσα παροχή της υπηρεσίας.

ιστ) Τα θέματα που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας ειδικού σκοπού του άρθρου 52 του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένων των όρων και της διαδικασίας παροχής της συναίνεσης της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέας για τις πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, όπου απαιτείται.

ιζ) Η υποκατάσταση του Παραχωρησιούχου ή των δανειστών με απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα και οι περιπτώσεις που αυτή επιτρέπεται, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.

ιη) Η καταβολή αποζημιώσεων και η εν γένει αποκατάσταση της προκληθείσας ζημίας στις περιπτώσεις που οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη αθετεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

ιθ) Οι λόγοι λύσης και καταγγελίας κάθε σύμβασης που περιλαμβάνεται στα Συμβατικά Τεύχη και οι συνέπειές της.

κ) Το εφαρμοστέο δίκαιο και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης.

κα) Η διαδικασία επίλυσης διαφορών από την εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 64 του παρόντος νόμου ή μέσω διαμεσολάβησης ή φιλικού διακανονισμού.

κβ) Η σειρά προτεραιότητας των τυχόν προσαρτημάτων ή παραρτημάτων κάθε σύμβασης.

κγ) Η εξειδίκευση των ελάχιστων απαιτήσεων λειτουργίας και συντήρησης που περιλαμβάνεται στα Τεύχη Διαγωνισμού.

κδ) Ο καθορισμός των διαδικασιών παράδοσης του έργου στην Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή άλλο φορέα του Δημοσίου μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης, οι τυχόν υποχρεώσεις εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας του Παραχωρησιούχου στην Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή άλλο φορέα του Δημοσίου, οι προδιαγραφές του αντικειμένου κατά την παράδοση και οι εγγυήσεις καθώς και ο χρόνος αυτών μετά την ανάληψη του έργου ή της υπηρεσίας από την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή άλλο φορέα του Δημοσίου.

κε) Οι πάσης φύσεως απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, ο καθορισμός του επισπεύδοντος για την έκδοσή τους και, προαιρετικά, ο τρόπος και η διαδικασία παροχή συνδρομής προς τον Παραχωρησιούχο από την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή άλλο φορέα του Δημοσίου για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για την εκτέλεση του έργου και την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν το αντικείμενο της παραχώρησης.

κστ) Οι απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και χρηστών του έργου ή της υπηρεσίας.

κζ) Οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, αναφορικά με την τήρηση εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας.

κη) Οι υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου αναφορικά με την υποβολή εκθέσεων ή αναφορών, καθώς και την παροχή πληροφοριών και στοιχείων στις αρμόδιες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

  • ε) Τα εδάφιο ιγ) και κστ) της παραγράφου 2 του άρθρου 50 «Συμβατικά Τεύχη» να συμπληρωθεί/διαμορφωθεί ως ακολούθως (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):

    -«[…] ιγ) Ο τρόπος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης και οι υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου για την προσαρμογή της μεθόδου παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, προς τον σκοπό της διασφάλισης υψηλού επιπέδου ποιότητας, ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας, ίσης μεταχείρισης και της προώθησης της αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης και των δικαιωμάτων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών με αναπηρία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες […]

    κστ) Οι απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και χρηστών του έργου ή της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών με αναπηρία».