Άρθρο 48 – Ματαίωση διαδικασίας ανάθεσης

  1. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δύναται, με εδικά αιτιολογημένη απόφασή της/του, να ματαιώσει τη διαδικασία ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης, εφόσον συντρέχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Λόγω παράτυπης διεξαγωγής της διαδικασίας ανάθεσης.

β) Η διαδικασία ανάθεσης απέβη άγονη, λόγω είτε αποκλεισμού όλων των Υποψηφίων ή Προσφερόντων είτε λόγω μη υποβολής προσφοράς ή απόρριψης όλων των προσφορών.

γ) Αν η προσφορά κριθεί ως μη συμφέρουσα από οικονομική άποψη.

δ) Η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου δεν ενδιαφέρει πλέον την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή

ε) Μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι οικονομικές ή οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης ή συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η εκτέλεση της σύμβασης.

στ) Για άλλους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως ιδίως δημόσιας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

  1. Αν διαπιστωθούν σφάλματα ή παραλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας μπορεί, μετά από εισήγηση του αρμόδιου οργάνου, να ακυρώσει μερικά τη διαδικασία ή να αναμορφώσει ανάλογα το αποτέλεσμά της ή να αποφασίσει την επανάληψή της από το σημείο που εμφιλοχώρησε το σφάλμα ή η παράλειψη.
  2. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα, μετά από εισήγηση του αρμοδίου οργάνου, να αποφασίσει, παράλληλα με την ακύρωση ή τη ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης και την επανάληψη οποιασδήποτε φάσης της διαδικασίας ανάθεσης ή να διενεργήσει νέα διαδικασία ανάθεσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 31.
  • 11 Μαρτίου 2016, 12:06 | J&P-ABAΞ ΑΕ

    Αρ. 48 παρ. 1 εδάφιο (δ):
    Σημειώνεται ότι η εκπόνηση προσφοράς σε διαγωνισμούς ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης συνήθως συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος για τους διαγωνιζομένους, (τεχνικοί, νομικοί, χρηματοποικονομικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δανειστών κλπ), καθώς επίσης απαιτεί την συνεισφορά χρόνου και προσπάθειας.
    Συνεπώς, οι Αναθέτουσες Αρχές θα πρέπει να ματαιώνουν τις διαδικασίες ανάθεσης μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς, σαφείς και αντικειμενικούς λόγους.
    Ως εκ τούτου προτείνουμε τη διαγραφή του εδαφίου (δ), καθότι δεν είναι εύλογο η Αναθέτουσα Αρχή / ο Αναθέτων Φορέας να μπορεί να ματαιώσει το διαγωνισμό επειδή απλά «η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου δεν ενδιαφέρει πλέον την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα», χωρίς δηλαδή αντικειμενική και προφανή αιτία.