- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 48 – Ματαίωση διαδικασίας ανάθεσης

  1. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δύναται, με εδικά αιτιολογημένη απόφασή της/του, να ματαιώσει τη διαδικασία ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης, εφόσον συντρέχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Λόγω παράτυπης διεξαγωγής της διαδικασίας ανάθεσης.

β) Η διαδικασία ανάθεσης απέβη άγονη, λόγω είτε αποκλεισμού όλων των Υποψηφίων ή Προσφερόντων είτε λόγω μη υποβολής προσφοράς ή απόρριψης όλων των προσφορών.

γ) Αν η προσφορά κριθεί ως μη συμφέρουσα από οικονομική άποψη.

δ) Η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου δεν ενδιαφέρει πλέον την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα ή

ε) Μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι οικονομικές ή οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης ή συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η εκτέλεση της σύμβασης.

στ) Για άλλους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως ιδίως δημόσιας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

  1. Αν διαπιστωθούν σφάλματα ή παραλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας μπορεί, μετά από εισήγηση του αρμόδιου οργάνου, να ακυρώσει μερικά τη διαδικασία ή να αναμορφώσει ανάλογα το αποτέλεσμά της ή να αποφασίσει την επανάληψή της από το σημείο που εμφιλοχώρησε το σφάλμα ή η παράλειψη.
  2. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα, μετά από εισήγηση του αρμοδίου οργάνου, να αποφασίσει, παράλληλα με την ακύρωση ή τη ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης και την επανάληψη οποιασδήποτε φάσης της διαδικασίας ανάθεσης ή να διενεργήσει νέα διαδικασία ανάθεσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 31.