Άρθρο 47 – Κριτήρια ανάθεσης (άρθρο 41 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Οι Συμβάσεις Παραχώρησης ανατίθενται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που συμμορφώνονται προς τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 6 και διασφαλίζουν την αξιολόγηση των προσφορών υπό συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού κατά τρόπον ο οποίος να παρέχει συνολικό οικονομικό πλεονέκτημα για την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα.
  2. Τα κριτήρια ανάθεσης συνδέονται με το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης και δεν παρέχουν απεριόριστη ελευθερία επιλογής στην Αναθέτουσα Αρχή ή στον Αναθέτοντα Φορέα. Μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά κριτήρια ή κριτήρια σχετικά με την καινοτομία, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στα Τεύχη Διαγωνισμού.

Τα κριτήρια αυτά συνοδεύονται από απαιτήσεις που επιτρέπουν την αποτελεσματική επαλήθευση των πληροφοριών που παρέχονται από τους Προσφέροντες.

Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας επαληθεύει εάν οι προσφορές πληρούν όντως τα κριτήρια ανάθεσης.

  1. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας κατατάσσουν τα κριτήρια με φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, όταν η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας λαμβάνουν προσφορά η οποία προτείνει καινοτόμους λύσεις με εξαιρετικό επίπεδο λειτουργικών απαιτήσεων που δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει μια επιμελής Αναθέτουσα Αρχή ή Αναθέτων Φορέας, η εν λόγω Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δύναται, κατ’ εξαίρεση, να τροποποιήσει τη σειρά προτεραιότητας των κριτηρίων ανάθεσης προκειμένου να ληφθεί υπόψη η καινοτόμος λύση. Στην περίπτωση αυτή, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας ενημερώνουν όλους τους Προσφέροντες για την τροποποίηση της σειράς σπουδαιότητας και εκπονούν νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών, με βάση τις ελάχιστες προθεσμίες που ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 45. Εφόσον τα κριτήρια ανάθεσης έχουν δημοσιευθεί τη στιγμή της δημοσίευσης της προκήρυξης της Σύμβασης Παραχώρησης, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δημοσιεύουν νέα προκήρυξη της Σύμβασης Παραχώρησης, με βάση τις ελάχιστες προθεσμίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 45. Η τροποποίηση της σειράς προτεραιότητας δεν θα πρέπει να δημιουργεί διακρίσεις.

  • 11 Μαρτίου 2016, 13:09 | Ηλίας Κορομπλής

    Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, όταν η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας λαμβάνουν προσφορά η οποία προτείνει καινοτόμους λύσεις… να τροποποιήσει τη σειρά προτεραιότητας των κριτηρίων ανάθεσης προκειμένου να ληφθεί υπόψη η καινοτόμος λύση.

    Κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η διακριτική ευχέρεια στην Πολιτεία να τροποποιεί τη βαθμολογία του Διαγωνιζόμενου και, πιθανώς, τον Επιλεχθέντα.

  • 11 Μαρτίου 2016, 12:15 | J&P-ABAΞ ΑΕ

    Αρ. 47 παρ. 3:
    Σε περίπτωση κατά την οποία η Αναθέτουσα Αρχή επιλέξει να τροποποιήσει τη σειρά σπουδαιότητας των κριτηρίων ανάθεσης προκειμένου να ληφθεί υπόψη καινοτόμος λύση και συνεπώς να εκπονήσει νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών, τότε η προθεσμία που θα ορίσει για τη νέα υποβολή προσφορών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 μέρες (βλ. σχόλιο στο αρ. 45 παρ. 3) ή μεγαλύτερη, ώστε να παρέχεται εύλογος χρόνος στους προσφέροντες για την ετοιμασία της προσφοράς τους ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού.