Άρθρο 45 – Προθεσμίες παραλαβής αιτήσεων συμμετοχής και προσφορών για τη Σύμβαση Παραχώρησης (άρθρο 39 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Κατά τον καθορισμό των προθεσμιών παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής ή των προσφορών, οι Αναθέτουσες Αρχές ή οι Αναθέτοντες Φορείς λαμβάνουν υπόψη, ιδίως, τον πολύπλοκο χαρακτήρα του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης και τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής, με την επιφύλαξη των ελάχιστων προθεσμιών που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.
  2. Εάν οι αιτήσεις συμμετοχής ή οι προσφορές μπορούν να συνταχθούν μόνον έπειτα από επιτόπια επίσκεψη ή από επιτόπια εξέταση εγγράφων προσαρτημένων στα Τεύχη Διαγωνισμού, οι προθεσμίες παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής ή των προσφορών για τη Σύμβαση Παραχώρησης καθορίζονται κατά τρόπον ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι Οικονομικοί Φορείς να μπορούν να λάβουν γνώση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τη σύνταξη αιτήσεων ή προσφορών και, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγαλύτερες από τις ελάχιστες προθεσμίες που ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4.
  3. Η ελάχιστη προθεσμία για την παραλαβή αιτήσεων συμμετοχής είτε περιλαμβάνονται οι προσφορές είτε όχι, για την Σύμβαση Παραχώρησης ανέρχεται σε τριάντα (30) ημέρες:

α) από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης της Σύμβασης Παραχώρησης στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου για Συμβάσεις Παραχώρησης, των οποίων η εκτιμώμενη αξία ισούται με ή υπερβαίνει το χρηματικό όριο της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και

β) από την ημερομηνία ανάρτησης της προκήρυξης της Σύμβασης Παραχώρησης στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. προκειμένου για Συμβάσεις Παραχώρησης, των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολείπεται του χρηματικού ορίου της παραγράφου 5 του άρθρου 1.

  1. Εάν η διαδικασία διεξάγεται σε διαδοχικά στάδια, η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των αρχικών προσφορών ανέρχεται σε είκοσι δύο (22) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.
  2. Η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών δύναται να συντμηθεί κατά 5 μέρες, όταν η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας αποδέχεται την υποβολή προσφορών με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 29.
  • 11 Μαρτίου 2016, 12:35 | J&P-ABAΞ ΑΕ

    Αρ. 45 παρ. 3 και 4:

    Η παράγραφος 3 του αρ. 45 του Νομοσχεδίου αποτυπώνει την ελάχιστη προθεσμία που προβλέπει η Οδηγία 2014/23/ΕΕ για την παραλαβή αιτήσεων συμμετοχής / προσφορών, ήτοι 30 ημέρες. Θεωρούμε ότι η εν λόγω προθεσμία είναι υπερβολικά σύντομη και συνεπώς μη ρεαλιστική προκειμένου να ετοιμαστεί μία προσφορά σε διαγωνισμό παραχώρησης έργων / υπηρεσιών, δεδομένου ότι συνήθως πρόκειται για σύνθετα έργα με πολλές παραμέτρους. Προτείνουμε η προθεσμία για την παραλαβή αιτήσεων συμμετοχής / προσφορών να οριστεί στις 90 ημέρες.
    Για τους ίδιους λόγους, προτείνουμε η προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 4 να οριστεί στις 60 ημέρες.