Άρθρο 44 – Αποκλεισμός Οικονομικού Φορέα από Συμβάσεις Παραχώρησης
(άρθρο 38 παρ. 10 εδάφιο δεύτερο Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Σε περίπτωση που στο πλαίσιο διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης μίας Σύμβασης Παραχώρησης διαπιστωθεί ότι συντρέχει στο πρόσωπο ενός Οικονομικού Φορέα ένας από τους λόγους αποκλεισμού της παραγράφου 4 και/ή των στοιχείων α΄ ε΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 41 του παρόντος νόμου και ο Οικονομικός Φορέας δεν λάβει μέτρα για να αποδείξει την αξιοπιστία του, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 9 του άρθρου 41, μπορεί να επιβληθεί εις βάρος του αποκλεισμός από την συμμετοχή σε μελλοντικές διαδικασίες σύναψης Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου και για εύλογο χρονικό διάστημα.
  2. Η περίοδος αποκλεισμού καθορίζεται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη σοβαρότητα του αδικήματος, το χρόνο που έχει παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος ή παραπτώματος, τη διάρκειά του και τυχόν υποτροπή, την πρόθεση ή το βαθμό αμέλειας του εκάστοτε Οικονομικού Φορέα και τα μέτρα που αυτός λαμβάνει προς αποφυγή διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων ή παραπτωμάτων στο μέλλον. Η μέγιστη περίοδος αποκλεισμού ανέρχεται σε έως πέντε (5) έτη από την ημερομηνία της καταδίκης με τελεσίδικη απόφαση στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 41 και σε έως τρία (3) έτη από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το σχετικό γεγονός στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α΄ ε΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 41.
  3. Ο αποκλεισμός επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς.

Για τις ανάγκες της εφαρμογής της παρούσας παραγράφου, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας, κοινοποιεί κάθε απόφαση περί αποκλεισμού Οικονομικού Φορέα μετά των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προκειμένου ο τελευταίος να εξετάσει τον αποκλεισμό του Οικονομικού Φορέα από τη συμμετοχή σε διαδικασίες ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης για εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 και να εισηγηθεί έκδοση της στους συναρμόδιους υπουργούς.

Πριν από την έκδοση της απόφασης περί αποκλεισμού ορισμένου Οικονομικού Φορέα, παρέχεται σε αυτόν η δυνατότητα ακροάσεως, εκτός αν τα πραγματικά περιστατικά που δικαιολογούν τον αποκλεισμό καθορίζονται με τελεσίδικη απόφαση.

  1. Η απόφαση της παραγράφου 3 κοινοποιείται στην Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα και τον θιγόμενο Οικονομικό Φορέα.
  2. Ο αποκλεισμός Οικονομικού Φορέα από μελλοντικές διαδικασίες σύναψης Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, επιφέρει αυτοδίκαια και τον αποκλεισμό του

α) από εν εξελίξει διαδικασίες ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης και

β) από μελλοντικές ή εν εξελίξει διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων ή συμβάσεων έργων, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών υπό την έννοια των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ ή 2014/25/ΕΕ για ίσο χρονικό διάστημα.

  1. Οι αποφάσεις που εκδίδονται βάσει των παραγράφων 3 και 5 γνωστοποιούνται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην Εθνική Βάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων τηρείται κατάλογος των αποκλεισθέντων Οικονομικών Φορέων, στον οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία και η περίοδος αποκλεισμού εκάστου εξ αυτών, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 2472/1997 (ΦΕΚ Α 50).