Άρθρο 31- Δημοσιεύσεις προκήρυξης Συμβάσεων Παραχώρησης (άρθρο 31 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς που επιθυμούν να αναθέσουν Σύμβαση Παραχώρησης γνωστοποιούν την πρόθεσή τους με δημοσίευση προκήρυξης.
  2. Οι προκηρύξεις Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Παράρτημα V και, κατά περίπτωση, οιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται χρήσιμη από την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα, με μορφή τυποποιημένων εντύπων.
  3. Οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς που επιθυμούν να αναθέσουν Σύμβαση Παραχώρησης για κοινωνικές και άλλες ειδικές υπηρεσίες που απαριθμούνται στο Παράρτημα IV γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης μέσω της δημοσίευσης προκαταρκτικής προκήρυξης. Οι εν λόγω προκηρύξεις περιέχουν τις πληροφορίες που προβλέπονται στο Παράρτημα VΙ.
  4. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς δεν υποχρεούνται να δημοσιεύσουν προκήρυξη Σύμβασης Παραχώρησης σε περίπτωση που τα έργα ή οι υπηρεσίες μπορούν παρασχεθούν μόνον από έναν συγκεκριμένο Οικονομικό Φορέα για οιονδήποτε από τους κατωτέρω λόγους:

α) η Σύμβαση Παραχώρησης αποσκοπεί στη δημιουργία ή την απόκτηση ενός μοναδικού έργου τέχνης ή μιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης,

β) έλλειψη ανταγωνισμού για τεχνικούς λόγους,

γ) ύπαρξη αποκλειστικού δικαιώματος,

δ) προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικών δικαιωμάτων πλην αυτών του σημείου 10 του άρθρου 2.

Οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στα στοιχεία β), γ) και δ) της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται μόνον εφόσον δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική επιλογή ή δυνατότητα υποκατάστασης και η απουσία ανταγωνισμού δεν είναι αποτέλεσμα τεχνητού περιορισμού των παραμέτρων ανάθεσης της παραχώρησης.

  1. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δεν υποχρεούται να δημοσιεύσει νέα προκήρυξη Σύμβασης Παραχώρησης εάν, σε προηγούμενη διαδικασία ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης, δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση συμμετοχής ή προσφορά ή καμία από τις υποβληθείσες αιτήσεις ή προσφορές δεν κρίθηκε κατάλληλη, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς οι αρχικοί όροι της Σύμβασης Παραχώρησης και ότι διαβιβάζεται σχετική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον το ζητήσει.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, μια προσφορά θεωρείται ότι δεν είναι κατάλληλη εάν είναι άσχετη με τη Σύμβαση Παραχώρησης και δεν είναι σε θέση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Αναθέτουσας Αρχής ή του Αναθέτοντος Φορέα, όπως καθορίζονται στα Τεύχη Διαγωνισμού.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, μια προσφορά δεν θεωρείται κατάλληλη εφόσον:

α) ο αιτών αποκλείεται ή μπορεί να αποκλειστεί βάσει των παραγράφων 5 έως 9 του άρθρου 41 ή δεν πληροί τα κριτήρια επιλογής που ορίζει η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 41,

β) οι αιτήσεις περιλαμβάνουν προσφορές που δεν είναι κατάλληλες σύμφωνα με το ανωτέρω δεύτερο εδάφιο.