Άρθρο 30 – Γενικές αρχές (άρθρο 30 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας μπορούν να οργανώνουν ελεύθερα τη διαδικασία που οδηγεί στην επιλογή του Παραχωρησιούχου με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
  2. Κατά τον σχεδιασμό της διαδικασίας ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης τηρούνται οι αρχές που καθορίζονται στο άρθρο 6. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας δεν πρέπει να παρέχει, κατά τρόπο που δημιουργεί διακρίσεις, πληροφορίες που ενδέχεται να ευνοούν ορισμένους Υποψηφίους ή Προσφέροντες εις βάρος άλλων.
  3. Στα Έγγραφα της Σύμβασης Παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης, καθώς και στην προσφορά των Οικονομικών Φορέων περιλαμβάνεται ειδικός όρος εκτέλεσης της σύμβασης που θεσπίζει ρητή δέσμευση των Οικονομικών Φορέων ότι, κατά την εκτέλεση των Συμβάσεων Παραχώρησης, θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις στους τομείς του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου που έχουν θεσπισθεί μέσω διατάξεων της νομοθεσίας της Ένωσης, της εθνικής νομοθεσίας, συλλογικών συμβάσεων ή των διεθνών διατάξεων περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου που απαριθμούνται στο Παράρτημα X.
  4. Παράβαση των υποχρεώσεων αυτών επιφέρει εις βάρος του Παραχωρησιούχου τις κυρώσεις που προβλέπουν οι ως άνω διατάξεις καθώς και κάθε άλλη τυχόν κύρωση που προβλέπεται στα Έγγραφα της Σύμβασης Παραχώρησης. Η τήρηση των εν λόγω υποχρεώσεων επιβεβαιώνεται από τα όργανα που επιβλέπουν την εκτέλεση των Συμβάσεων Παραχώρησης και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που ενεργούν εντός των ορίων της ευθύνης και της αρμοδιότητάς τους.
  5. Κατά την κατάρτιση προγραμμάτων επιθεωρήσεων και ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σύμφωνα με το Π.Δ. 136/1999 (ΦΕΚ Α 134) και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) σύμφωνα με το Π.Δ. 165/2003 (ΦΕΚ Α 137), λαμβάνεται μέριμνα για την κατά προτεραιότητα ένταξη σε αυτά Οικονομικών Φορέων που εκτελούν Συμβάσεις Παραχώρησης του παρόντος νόμου και εφόσον πληρούν τα ειδικότερα κριτήρια που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
  • 10 Μαρτίου 2016, 02:12 | αργυρης πλεσιας

    Η φιλοσοφία που διέπει την την Οδηγία 2014/23 είναι η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, υπό καθορισμένους σαφείς όρους μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και του Οικονομικού Φορέα υλοποίησης της δράσης παραχώρησης. Στο άρθρο 30 παρ.5, καθορίζεται διαδικασία «στοχευμένων ελέγχων και επιθεωρήσεων», οργάνων της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΕΥΕΠ κλπ), για τος φορείς που υλοποιούν Συμβάσεις Παραχώρησης.
    Θεωρείται ότι η διάταξη είναι εκτός του πνεύματος της Οδηγίας και προτείνεται να απαλοιφθεί η πρόβλεψη που τίθεται για την ειδική μεταχείριση σε ελέγχους και επιθεωρήσεις.
    Προτείνεται η διαγραφή στην παράγραφο 5 των λέξεων «..κατά προτεραιότητα…»