Άρθρο 06 – Αρχές που διέπουν τη σύναψη και εκτέλεση Συμβάσεων Παραχώρησης (άρθρο 3 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς αντιμετωπίζουν τους Οικονομικούς Φορείς ισότιμα και αμερόληπτα και ενεργούν με διαφανή και αναλογικό τρόπο.

Ο σχεδιασμός της διαδικασίας ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης της αξίας της, δεν μπορεί να γίνεται με σκοπό την εξαίρεσή της από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος ή την αδικαιολόγητα ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένων Οικονομικών Φορέων ή κάποιων έργων, αγαθών ή υπηρεσιών.

  1. Οι Αναθέτουσες Αρχές και οι Αναθέτοντες Φορείς επιδιώκουν τη διασφάλιση διαφάνειας στη διαδικασία ανάθεσης και στην εκτέλεση της σύμβασης, τηρώντας παραλλήλως το άρθρο 28.
  2. Οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου υπόκεινται επίσης στην τήρηση των αρχών της αμοιβαίας αναγνώρισης, της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας των δικαιωμάτων των ιδιωτών, της ελευθερίας του ανταγωνισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και της  βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
  3. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος νόμου ανεξαρτήτως του είδους ή της εκτιμώμενης αξίας αυτών.
  • β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 «Αρχές που διέπουν τη σύναψη και εκτέλεση Συμβάσεων Παραχώρησης- (άρθρο 3 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)» να συμπληρωθεί/διαμορφωθεί ως ακολούθως (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):

    «[…] 3. Οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των Συμβάσεων Παραχώρησης του παρόντος
    νόμου υπόκεινται επίσης στην τήρηση των αρχών της αμοιβαίας αναγνώρισης, της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας των δικαιωμάτων των ιδιωτών, της ελευθερίας του ανταγωνισμού, της ίσης μεταχείρισης και μη διάκρισης, και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης […]».

  • 1 Μαρτίου 2016, 19:41 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ

    Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους σε καιρό εκτάκτου ανάγκης ή ανωτέρας βίας, θεωρούμε σκόπιμο να προστεθεί η εξής παράγραφος:
    «‘Ολες οι Συμβάσεις Παραχώρησης που συνάπτονται βάσει του παρόντος νόμου υπόκεινται υποχρεωτικά, ασχέτως του εάν αναφέρεται ρητά ή όχι, στις διατάξεις του Ν.Δ. 17/74 περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης ή του αντίστοιχου νόμου που κάθε φορά θα ισχύει.»