Άρθρο 01 – Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής (άρθρα 1 και 8 παρ. 1 Οδηγίας 2014/23/ΕΕ)

  1. Ο παρών νόμος θεσπίζει κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης Συμβάσεων Παραχώρησης Έργων και Υπηρεσιών από Αναθέτουσες Αρχές και Αναθέτοντες Φορείς.
  2. Ο παρών νόμος εφαρμόζεται κατά την ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης Έργων και Υπηρεσιών, σε Οικονομικούς Φορείς από:

α) Αναθέτουσες Αρχές ή

β) Αναθέτοντες Φορείς, υπό τον όρο ότι τα έργα ή οι υπηρεσίες προορίζονται για την άσκηση μίας εκ των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο Παράρτημα II.

  1. Η εφαρμογή του παρόντος νόμου υπόκειται στους κανόνες του άρθρου 346 της Συνθήκης για της Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής «ΣΛΕΕ»).
  2. Συμφωνίες, αποφάσεις ή άλλες κανονιστικές ή διοικητικές πράξεις που οργανώνουν τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών για την εκτέλεση δημόσιων καθηκόντων μεταξύ Αναθετουσών Αρχών ή Αναθετόντων Φορέων ή ενώσεων Αναθετουσών Αρχών ή Αναθετόντων Φορέων και δεν προβλέπουν την καταβολή αμοιβής έναντι αντιπαροχής θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και, ως τέτοια, ουδόλως θίγονται από τον παρόντα νόμο.
  3. Στις Συμβάσεις Παραχώρησης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και των οποίων η εκτιμώμενη αξία ισούται με ή υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια εκατόν ογδόντα έξι χιλιάδες (5.186.000) Ευρώ εφαρμόζεται το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νόμου, εκτός εάν ορίζεται άλλως στις επιμέρους διατάξεις αυτού. To xρηματικό όριο του προηγουμένου εδαφίου αναπροσαρμόζεται αυτόματα στο ποσό που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2014/23/ΕΕ (L 94).

Στις Συμβάσεις Παραχώρησης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολείπεται του χρηματικού ορίου του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 9.

Για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας εφαρμόζεται το άρθρο 8.

  1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου περί ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης εφαρμόζονται και στις Συμβάσεις Παραχώρησης Έργων και Υπηρεσιών που υλοποιούνται ως Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), σύμφωνα με το Ν. 3389/2005 (ΦΕΚ Α 232).
  • 11 Μαρτίου 2016, 12:38 | J&P-ABAΞ ΑΕ

    Στην παράγραφο 4 του αρ.1, προτείνεται η αντικατάσταση των λέξεων «έναντι αντιπαροχής» από τις λέξεις «έναντι συμβατικών επιδόσεων», σύμφωνα με το λεκτικό της παρ. 4 του αρ. 1 της Οδηγίας 2014/23/ΕΕ. Θεωρούμε ότι η σχετική διατύπωση της παρ. 4 αρ. 1 της Οδηγίας είναι ορθότερη.