Άρθρο 19 Υπολογισμός του Συνολικού Ετήσιου Πραγματικού Ποσοστού Επιβάρυνσης

1. Το ΣΕΠΠΕ που εξισώνει, σε ετήσια βάση, την παρούσα αξία του συνόλου των τρεχουσών ή μελλοντικών υποχρεώσεων (αναλήψεων, εξοφλήσεων και επιβαρύνσεων) που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του πιστωτικού φορέα και του καταναλωτή, υπολογίζεται σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο που αποτυπώνεται στο μέρος Ι του παραρτήματος Ι της παρούσας απόφασης.

2. Για τους σκοπούς υπολογισμού του ΣΕΠΠΕ, προσδιορίζεται το συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή, με την εξαίρεση των εξόδων με τα οποία επιβαρύνεται ο καταναλωτής, εφόσον παραβεί οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του βάσει της σύμβασης πίστωσης, και των επιπλέον της τιμής αγοράς επιβαρύνσεων που οφείλει να πληρώσει κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, είτε αγοράζει επί πιστώσει είτε τοις μετρητοίς.

Τα έξοδα για την τήρηση λογαριασμού στον οποίο εγγράφονται ταυτόχρονα καταβολές και αναλήψεις, τα έξοδα για τη χρήση μέσου πληρωμής που επιτρέπει ταυτόχρονα τη διενέργεια καταβολών και αναλήψεων καθώς και τα λοιπά έξοδα τα σχετικά με καταβολές, περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος της πίστωσης εκτός αν το άνοιγμα του λογαριασμού είναι προαιρετικό και τα έξοδα του λογαριασμού έχουν προσδιορισθεί σαφώς και αυτοτελώς στη σύμβαση πίστωσης ή οιαδήποτε άλλη σύμβαση η οποία συνάπτεται με τον καταναλωτή.

3. Ο υπολογισμός του ΣΕΠΠΕ γίνεται σύμφωνα με την παραδοχή ότι η σύμβαση πίστωσης εξακολουθεί να ισχύει για όλη τη συμφωνηθείσα διάρκειά της και ότι ο πιστωτικός φορέας και ο καταναλωτής εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους όρους και κατά τις ημερομηνίες που έχουν καθορισθεί στη σύμβαση πίστωσης.

4. Σε περίπτωση συμβάσεων πίστωσης που περιέχουν ρήτρες βάσει των οποίων επιτρέπονται διακυμάνσεις του επιτοκίου χορηγήσεων και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο ΣΕΠΠΕ, των οποίων όμως το ύψος δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τη στιγμή του υπολογισμού του, το ΣΕΠΠΕ υπολογίζεται σύμφωνα με την παραδοχή ότι το επιτόκιο χορηγήσεων και οι λοιπές επιβαρύνσεις παραμένουν σταθερά σε σχέση με το αρχικό τους επίπεδο και ισχύουν μέχρι τη λήξη της σύμβασης πίστωσης.

5. Εφόσον απαιτείται, το ΣΕΠΠΕ μπορεί να υπολογίζεται με τη χρήση των προσθέτων παραδοχών που καθορίζονται στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

  • 12 Μαΐου 2010, 13:07 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτό το οποίο δεν διευκρινίζεται είναι κατά πόσο θα πρέπει το ΣΕΠΠΕ να αναγράφεται και στην περιοδική ενημέρωση που λαμβάνει ο πιστούχος