- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 98 – Συστήματα υποβολής προσφορών σε δημόσιες συμβάσεις μελετών

Όσον αφορά στις δημόσιες συμβάσεις μελετών, κατά την εφαρμογή ανοικτών και κλειστών διαδικασιών των άρθρων 27και 28 αντίστοιχα, η αναθέτουσα Αρχή επιλέγει, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της προς ανάθεση σύμβασης μελέτης, τα στοιχεία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης και τα αναφερόμενα στο άρθρο 87, ένα από τα συστήματα υποβολής προσφοράς των επόμενων παραγράφων. Τα έγγραφα της Σύμβασης συντάσσονται και εγκρίνονται από την Αναθέτουσα αρχή και ακολουθούνται οι κανόνες δημοσιότητας, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 56,57,58,59,60,61,62,63,64 και 65.
1. Όταν πρόκειται για σύμβαση μελέτης που επιδέχεται εναλλακτικές λύσεις, είναι δυνατό να ανατίθεται η μελέτη για τα πρώιμα στάδια που απαιτούνται για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), με το “Σύστημα αξιολόγησης μόνο της τεχνικής προσφοράς’’, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99.
Στα έγγραφα της σύμβασης είναι δυνατό να εξειδικεύονται τα πρώιμα στάδια των κύριων ή και υποστηρικτικών μελετών και να προβλέπονται επιπλέον βραβεία στους συμμετέχοντες που καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση στην τελική κατάταξη.
2. Εφόσον συντρέχει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις, είναι δυνατή η ανάθεση της πλήρους μελέτης ή επί μέρους σταδίων αυτής, προσδιορίζοντας την πλέον συμφέρουσα από΄οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, με το ‘’Σύστημα αξιολόγησης μόνο της οικονομικής προσφοράς’’, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 100.
α) Όταν δεν απαιτούνται τεχνικά στοιχεία άλλα, πέραν των ήδη περιεχομένων στο Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης, όπως κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις τοπογραφικών μελετών ή γεωτεχνικών ερευνών.
β) Όταν περιέχονται στο Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης επαρκή τεχνικά στοιχεία, ιδίως μελέτες προηγούμενων σταδίων και είναι σε ισχύ εκδοθείσα Α.Ε.Π.Ο.
γ) Όταν πρόκειται για μελέτη μικρού ή απλού έργου ή έργου χωρίς αβεβαιότητες ως προς την τεχνική λύση. Με απόφαση του Υπουργού που έχει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προσδιορίζονται ανά κατηγορία/ες μελέτης/ών η έννοια του μικρού ή απλού έργου ή έργου χωρίς αβεβαιότητες ως προς την τεχνική λύση. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης, η αναθέτουσα αρχή οφείλει να τεκμηριώσει κατά την έγκριση του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης ότι η μελέτη αφορά σε έργο μικρό ή απλό ή χωρίς αβεβαιότητες ως προς την τεχνική λύση.
δ) Όταν πρόκειται περί μελετών που, κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, εκπονούνται σε ένα στάδιο και των οποίων η έγκριση δεν προϋποθέτει κανενός είδους αδειοδότηση ή θεσμοθετημένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, όπως ενδεικτικά των τοπογραφικών, κυκλοφοριακών και οικονομικών.
3. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατή η ανάθεση της πλήρους μελέτης ή επί μέρους σταδίων αυτής, με το ‘’Σύστημα αξιολόγησης της τεχνικής και της οικονομικής προσφοράς”, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 101.
4. Για την έγκριση εφαρμογής των συστημάτων προσφοράς των παραγράφων 1 και 2 απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου.
5. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του οργάνου διοίκησης άλλης αρμόδιας αρχής, μπορεί να εγκρίνεται η εκπόνηση μελέτης ή μέρους της, ή η παροχή τεχνικών υπηρεσιών, από ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, προς το σκοπό δωρεάς και χωρίς αντάλλαγμα εκ μέρους του δωρεοδόχος σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με την εγκριτική απόφαση καθορίζονται οι όροι, υπό τους οποίους θα εκπονηθεί η μελέτη ή θα παρασχεθούν οι υπηρεσίες και θα διενεργηθεί η επίβλεψη εκ μέρους των οργάνων του δωρεοδόχου και η παράδοση και έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του.
Εφόσον, εκ του είδους της μελέτης, δεν απαιτείται περιβαλλοντική ή άλλη αδειοδότηση κατά τη διάρκεια εκπόνησής της, επιτρέπεται η αποδοχή δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση της εκπόνησής της κατά το προηγούμενο εδάφιο.
Με όμοιες αποφάσεις ορίζονται οι διαδικασίες και τα όργανα έγκρισης και υλοποίησης της μελέτης. Για την έκδοση απόφασης αποδοχής δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης απαιτούνται: α) η δημοσίευση ανακοίνωσης για την υποβολή σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου, στις ιστοσελίδες της αναθέτουσας αρχής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και η πάροδος προθεσμίας ενός μήνα, μέσα στην οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει παρατηρήσεις επί της μελέτης και β) η μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας έκδοση σύμφωνης γνώμης του οικείου Τεχνικού Συμβουλίου του δωρεοδόχου, στο οποίο διαβιβάζονται από την αρμόδια αρχή οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν. Οι υπηρεσίες τήρησης των ιστοσελίδων του προηγούμενου εδαφίου εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις για την ημερομηνία τον συνολικό χρόνο ανάρτησης της ανακοίνωσης, οι οποίες τίθενται υπόψη του Τεχνικού Συμβουλίου.