- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 77 – Καταγωγή προσφερόμενων υλικών σε διαδικασίες ανάθεσης προμήθειας αγαθών

1. Ο οικονομικός φορέας υποχρεούται, ανάλογα με τη μορφή του διαγωνισμού, να δηλώνει στην αίτηση συμμετοχής ή στην προσφορά του τη χώρα καταγωγής του προσφερομένου προϊόντος.
2. Ο οικονομικός φορέας, εφόσον κατασκευάζει ο ίδιος το προσφερόμενο προϊόν, πρέπει να δηλώνει στην προσφορά του, την επιχειρηματική μονάδα στην οποία θα κατασκευάσει το προσφερόμενο προϊόν, καθώς και τον τόπο εγκατάστασής της. Προσφορά στην οποία δεν θα υπάρχει η ανωτέρω δήλωση, θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
3. Όταν ο οικονομικός φορέας δεν θα κατασκευάσει ο ίδιος το προσφερόμενο προϊόν σε δική του επιχειρηματική μονάδα, στην προσφορά του δηλώνει την επιχειρηματική μονάδα, στην οποία θα κατασκευαστεί το προσφερόμενο προϊόν και τον τόπο εγκατάστασής της. Επίσης, στην προσφορά του πρέπει να επισυνάψει και υπεύθυνη δήλωσή του προς την αναθέτουσα αρχή ότι η κατασκευή του προσφερομένου προϊόντος θα γίνει από την επιχείρηση στην οποία ανήκει ή η οποία εκμεταλλεύεται ολικά ή μερικά τη μονάδα κατασκευής του προσφερομένου προϊόντος και ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτής έχει αποδεχθεί έναντί του την εκτέλεση της συγκεκριμένης προμήθειας, σε περίπτωση κατακύρωσης στον οικονομικό φορέα υπέρ του οποίου έγινε η αποδοχή. Προσφορά στην οποία δεν θα υπάρχουν οι ανωτέρω δηλώσεις θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
4. Πριν τη σύναψη της σύμβασης δεν επιτρέπεται η αλλαγή της επιχειρηματικής μονάδας που δηλώθηκε με την προσφορά και με βάση την οποία έγινε η κατακύρωση. Κατ’ εξαίρεση, πριν τη σύναψη της σύμβασης μπορεί να εγκριθεί η ανωτέρω αλλαγή για λόγους ανωτέρας βίας ή διακοπής λειτουργίας του δηλωθέντος εργοστασίου για οποιονδήποτε λόγο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται απόφαση του αρμοδίου αποφαινομένου οργάνου, μετά από γνώμη του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου.