- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 41 – Ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τις συγκεντρωτικές αγορές και τον προγραμματισμό δημοσίων συμβάσεων

1. Λειτουργούν ως Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών, υπό την έννοια της παραγράφου 18 του άρθρου 2, με αρμοδιότητα, σε εθνικό επίπεδο τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον συντονισμό, καθώς και την παροχή συγκεντρωτικών και επικουρικών δραστηριοτήτων αγορών υπό την έννοια των παραγράφων 15 και 16 του άρθρου 2:
α) Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών (ΓΔΔΣ&Π) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕ&ΠΚ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για δημόσιες συμβάσεις προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών
β) Το Υπουργείο Υγείας για δημόσιες συμβάσεις προμήθειας ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών.
γ) Η Γενική Γραμματεία Υποδομών (ΓΓΥ) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και συναφών τεχνικών υπηρεσιών.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1 και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, δύνανται να καθορίζονται Κεντρικές Αρχές Αγορών, με αρμοδιότητα την παροχή συγκεντρωτικών δραστηριοτήτων αγορών, είτε σε επίπεδο διαφορετικών κατηγοριών φορέων του Δημόσιου Τομέα, είτε βάσει τομέα ή κλάδου της αγοράς, είτε κατά γεωγραφικές ενότητες της χώρας, είτε με συνδυασμένη εφαρμογή των κριτηρίων αυτών.
3. Α. Για τις δημόσιες συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών, έργων και μελετών, οι Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 2 και οι αναθέτουσες αρχές υποβάλλουν σχετικό πίνακα προγραμματισμού στις Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 1.
Οι διατάξεις του παρόντος, σχετικά με την υποβολή του πίνακα προγραμματισμού, δεν εφαρμόζονται στις συμβάσεις που αφορούν, απαιτούν ή περιλαμβάνουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Β. Με απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα της διαδικασίας προγραμματισμού και υποβολής του πίνακα προγραμματισμού, ιδίως:
α) η δομή, το περιεχόμενο, τα καταχωριζόμενα στοιχεία, τα έτη προγραμματισμού και οι χρόνοι υποβολής τροποποίησης και συμπλήρωσης του πίνακα.
β) οι κατά περίπτωση υπόχρεες και εξαιρούμενες Εθνικές, κεντρικές αρχές αγορών, αναθέτουσες αρχές
δ) οι προγραμματιζόμενες και εξαιρούμενες προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών και έργων
ε) τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο της προσήκουσας τήρησης του, καθώς και
στ) κάθε άλλο σχετικό θέμα.
4. Α. Με απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1 καθορίζονται ειδικότερες ρυθμίσεις, που αφορούν στην παροχή συγκεντρωτικών και επικουρικών δραστηριοτήτων αγορών αγαθών και υπηρεσιών, από την κατά περίπτωση Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών της παραγράφου 1, ιδίως:
α. οι όροι για την ομαδοποίηση και υπαγωγή δημοσίων συμβάσεων προμήθειας αγαθών, υπηρεσιών, έργων και μελετών στην εκάστοτε Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών της παραγράφου 1,
β. οι κατηγορίες αγαθών, υπηρεσιών έργων και μελετών που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ομαδοποίησης σε εθνικό ή περιφερειακό η τοπικό επίπεδο και η προμήθεια/παροχή των οποίων μπορεί να γίνεται με προσφυγή σε τεχνικές & εργαλεία για ηλεκτρονικές και συγκεντρωτικών αγορές, από τις Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 1,
γ. οι διαδικασίες και οι όροι με τους οποίους, επιμέρους αγαθά, υπηρεσίες, έργα και μελέτες των ανωτέρω κατηγοριών, δύνανται να εξαιρούνται της ομαδοποίησης και της προσφυγής σε τεχνικές & εργαλεία για ηλεκτρονικές και συγκεντρωτικές αγορές,
δ. οι περιπτώσεις δημοσίων συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών, έργων και μελετών ή και οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, έργων και μελετών οι οποίες δεν συνάπτονται από τις Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών, και δύναται να συνάπτονται από Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 2 του παρόντος ή Αναθέτουσες Αρχές, στ. κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ανωτέρω.
Β. Ι. Με απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1 κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 6 καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της απόφασης της παραγράφου 4.Α:
α. οι κατ’ έτος συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, υπηρεσιών, έργων και μελετών ή και τα συγκεκριμένα αγαθά, υπηρεσίες, έργα και μελέτες, για τα οποία συνάπτονται ομαδοποιημένες ή μη συμβάσεις, συμφωνίες πλαίσιο και δυναμικά συστήματα αγορών, από τις Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 1 καθώς και οι φορείς για τους οποίους προορίζονται.
β. τα κατ’ έτος επιμέρους αγαθά, υπηρεσίες έργα και μελέτες των ανωτέρω κατηγοριών, τα οποία εξαιρούνται της ομαδοποίησης και της προσφυγής σε τεχνικές & εργαλεία για ηλεκτρονικές και συγκεντρωτικές αγορές.
ΙΙ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1 και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται αντίστοιχες ειδικότερες ρυθμίσεις, με αυτές των παραγράφων 4Α & 4ΒI, για την παροχή συγκεντρωτικών δραστηριοτήτων αγορών αγαθών, υπηρεσιών, έργων και μελετών από τις Κεντρικές Αρχές Αγορών της παραγράφου 2, για τους τομείς και φορείς ευθύνης τους.
5. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, όσον αφορά τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται υποχρεωτικά σε συγκεντρωτικές δραστηριότητες αγορών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών του εδαφίου α΄ της παραγράφου 1, εξαιρούνται:
I. Οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών του άρθρου 15 που συνάπτουν οι κάτωθι φορείς:
α) Οι ενοριακοί ναοί, οι εκκλησιαστικές σχολές, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και λοιποί εκκλησιαστικοί φορείς.
β) Οι επαγγελματικοί σύλλογοι (δικηγορικοί, συμβολαιογραφικοί κ.λπ.).
γ) Δημόσια νομικά πρόσωπα που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και οι μετοχές τους έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
δ) Τα Επιμελητήρια.
II. Οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών των άρθρων 7 έως 12.
6. Με απόφαση του Υπουργού της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών της παραγράφου 1 συνίστανται Επιτροπές. Με τις ανωτέρω αποφάσεις:
α) ορίζονται οι αρμοδιότητες των Επιτροπών, οι οποίες συνίστανται στην παροχή γνώμης σε θέματα που αναφέρονται ή προκύπτουν από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ο αριθμός και οι ιδιότητες των μελών τους, καθώς και η λειτουργία τους.
β) ορίζονται τα μέλη των Επιτροπών με ισάριθμους αναπληρωτές, από τους αρμοδίους φορείς.