‘A ΦΑΣΗ : Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης

Η διαβούλευση για το “Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης” ολοκληρώθηκε.

Σας ανακοινώνουμε ότι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το σχεδιασμό και υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, 8/3/2010.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί πρόσκληση προς δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου και όχι προκήρυξη διαγωνισμού, και δεν συνεπάγεται την ανάληψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης ή υποχρέωσης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στo πλαίσιo της ανάπτυξης & εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, θα ήθελε να προσκαλέσει όσες εταιρείες επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Η διαδικασία που προτείνεται να ακολουθηθεί είναι η παρακάτω:

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον του ΗΣ/Δ:

  1. Δαπάνες Φαρμάκου (εκτίμηση)
  • 2009  9 Δις €
  • 2008 8 Δις €
  • 2007 7 Δις €

2.Ασφαλισμένοι Ταμείων(περίπου 10.000.000).

  • Ταυτοποίηση με ΑΜΚΑ / Ταυτότητα / ΑΦΜ.
  • Απλή / έξυπνη Κάρτα (τσιπ) και Ψηφιακά Πιστοποιητικά.

3.Συνταγές

  • Μέσο κόστος συνταγής είναι 100€
  • Θα συνεχίσει η επικόλληση ταινιών γνησιότητας.

4.Σημεία συναλλαγών (transactions):

  • Φαρμακεία (περίπου 11.000)
  • Γιατροί (στο σύνολο περίπου 50.000): ΙΚΑ (περίπου 10.000), συμβεβλημένοι ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων
  • Νοσοκομεία (Εξωτερικά Ιατρεία, Εσωτερικοί Ασθενείς), Κέντρα Υγείας, Ασφαλιστικά Ταμεία με Κλινικές, Ιατρεία κλπ με τους Γιατρούς τους και τα Φαρμακεία τους.

5. Για όλους απαιτείται άμεση έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας για Ψηφιακές Υπογραφές,      Κρυπτογράφηση και Πρόσβαση στο ΗΣ/Δ.

6.Συνταγές από Φαρμακεία:

  • Περίπου 10 την ημέρα

7.Συνταγές από Γιατρούς:

  • Περίπου 5 την ημέρα

Βασικοί Στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης

  1. Ετήσια – Μηνιαία – Εβδομαδιαία – Ημερήσια – Κατανάλωση Φαρμάκων, δηλαδή:
  • ποσοτική
  • κατά είδος
  • κατά αξία
  • λοιπές κατηγορίες

2.Πλήρης Απολογιστικός Έλεγχος και Ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, από τον Ασφαλισμένο μέχρι τον Παραγωγό/ Εισαγωγέα/ Διανομέα ανά Περιοχή και όλους τους ενδιάμεσους (π.χ. Γιατρούς, Φαρμακοποιούς)

3.Μείωση του κόστους Φαρμακευτικής Δαπάνη

4. Η σύνδεση δαπανών για Φάρμακα με την Υγεία του πληθυσμού (πολυφαρμακία). Στόχος 3ετίας

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν στην παρούσα πρόσκληση , υποβάλλοντας τις ακόλουθες πληροφορίες  (όχι περισσότερες από 50 σελίδες)

A. Στοιχεία εταιρίας

1. Στοιχεία εταιρίας που παρέχει την υπηρεσία (επωνυμία, νομική μορφή, έτος ίδρυσης

διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, όνομα του αρμοδίου προσώπου)

2. Πιστοποιητικά Ποιότητος της εταιρίας

B. Στοιχεία παρεχόμενης Υπηρεσίας

1. Σύντομη περιγραφή της διαδικασίας παροχής της υπηρεσίας

2. Σύντομη περιγραφή του λογισμικού εφαρμογής

3. Σύντομη περιγραφή της υποδομής που υποστηρίζει το σύστημα

4. Σύντομη περιγραφή του τρόπου υποστήριξης των συμμετεχόντων

5. Σύντομη αναφορά του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται το κόστος χρήσης της

υπηρεσίας

Γ. Εμπειρία Εταιρίας και στατιστικά Υπηρεσίας

1. Χρονολογία έναρξης παροχής υπηρεσίας – Χρονικό Διάστημα παροχής της υπηρεσίας

2. Αριθμός πελατών και αναφορά των σημαντικότερων εξ αυτών και κατηγορία αγοράς που

αυτοί ανήκουν (π.χ. Φορείς του δημόσιου ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, Φορείς

Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τράπεζες, Ασφαλιστικές, Βιομηχανία, Λιανεμπόριο κλπ)

Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί πρόσκληση προς δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου και όχι προκήρυξη διαγωνισμού, και δεν συνεπάγεται την ανάληψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης ή υποχρέωσης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η προτάσεις υποβάλλονται  στη διεύθυνση ηλεκτρονικού gge@opengov.gr έως και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010. Οι προτάσεις θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο opengov.gr/ypoian και θα υπάρχει  δυνατότητα σχολιασμού από όλους τους ενδιαφερόμενους

Σχολίασε .

Η ‘Β φάση της διαβούλευσης για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 02:27 | Βλάσης Γεωργίου

    Ο χρήστης «γνώστης του φαρμάκου» πολύ σωστά προέβλεψε πως η συνταγογραφία με δραστική μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς να γράφουν μόνο πρωτότυπα μόρια, και να κατευθύνουν έτσι την αγορά φαρμάκου. Βέβαια αυτό το κάνουν και τώρα συνταγογραφόντας brand name, οπότε δεν θα έχουμε και μεγάλη χειροτέρευση της κατάστασης.

    Επίσης να αναφέρω ότι το 90% των των αντιγράφων φαρμάκων που παράγεται στην Ελλάδα, περιέχει εισαγόμενες δραστικές από Ινδία και Κίνα.

    Ερωτήσεις προς τον αγαπητό «γνώστης του φαρμάκου»:
    1. Ο γιατρός δεν είναι έμπορος (ή τουλάχιστον για να μη γενικεύω, ένα ποσοστό)?
    2. Το φασόν από την Ινδία είναι ηθικό να το εμπορεύεται ο γιατρός, ενώ είναι ανήθικο να το εμπορεύεται ο φαρμακοποιός?
    3. Γιατί αν το επιλέξει ο φαρμακοποιός γίνεται αμφιβόλου ποιότητας, ενώ όταν το επιλέξει ο γιατρός είναι πιστοποιημένο και ποιοτικό?
    4. Στη χώρα μας όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν νομίμως είναι ή δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ?
    5.Ο φαρμακοποιός αν του γράψει ο γιατρός τη δραστική θα ψάξει να βρει πλαστό για να δώσει στον ασθενή?
    6. Γιατί θεωρείτε τους γιατρούς πιο ηθικούς από τους γιατρούς?

    Θα έλεγα αγαπητέ μου ότι δεν είστε γνώστης του φαρμάκου αλλά μάλλον αδαής. Ας τελειώνουμε πια με την επίθεση στον φαρμακοποιό με σαθρά επιχειρήματα, που κάποιος τρίτος μπορεί να θεωρήσει λογικά.

    Ζητώ συγνώμη που παρεκλίνω από το θέμα αλλά βλέπω πολλά επιθετικά post σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει ο φαρμακοποιός στην περίπτωση που η συνταγογραφία γίνεται με δραστική.

    Όσον αφορά για την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ελπίζω αν αναλάβουν την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να μην τα κάνουν όπως με τον έλεγχο συνταγών του ΙΚΑ.

    Ευχαριστώ

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 01:22 | κοστας

    Σχετικά με την συνταγογράφηση δραστικής που διάβασα εδώ μέσα..Δε θα το εκθέσω το θέμα από πλευρας ηθικής ,χρηματισμού των γιατρών ή κάτι άλλο.Θα το εξετάσω από πλευράς ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.Πάω με φίλο μου στα επείγοντα με καρδιολογικό πρόβλημα επειγον.Ποιο χάπι παιρνεις του λέει ο γιατρός στο νοσοκομείο?Παίρνω του λέει ο ασθενής το (μην πουμε όνομα τώρα γιατί είναι από τα φάρμακα με 10 ευρω το κομμάτι) το «καρδιασταν».Ούτε που ήξερε τη μάρκα αυτή στα επειγοντα ο γιατρός.Ανοίγει τον κατάλογο και πουθενά η μάρκα…
    Ρε του λέει o γιατρός στα επειγοντα λάθος θα το λες.»όχι του λέει ο φίλος μου έτσι είναι 100%»
    Μπορείς του λέει να βρεις το φαρμακοποιο σου να το ρωτησεις του λέει ο γιατρός?Παιρνει το φαρμακοποιό τηλ δεν το σηκώνει.
    Τι να κάνουμε ρε παιδιά πως θα βρούμε το φάρμακο?Κάτσε λέει ενας στα επειγοντα άλλος γιατρός να πάρω εγώ ενα φίλο φαρμακοποιό να το ρωτήσω..Με τα πολλά παιρνει το δικο του φαρμακοποιό και του λέει τώρα πρόσφατα κυκλοφορησε η μάρκα αυτή και έχει μέσα αμλοδιπίνη.
    1.Αν τα φάρμκα τα χορηγούσανε με δραστική θα υπήρχε όλο αυτό το μπλέξιμο ΚΑΙ ΠΟΥ? ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!!!
    2.Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
    3.Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 3.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ-ΜΑΥΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ 1500 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ 5.000 ΕΥΡΩ ΦΆΡΜΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ…ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 23:20 | NIKOLAOS

    Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ .
    ΤΟ 2003 ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ .ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ .ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ 3- 4 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
    Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΣΕ ΚΑΙ ΑΤΟΝΗΣΕ .ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ COMPUTER ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ .
    Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ. ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
    ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΝΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ,ΑΜΚΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, ΑΜΚΑ ΙΑΤΡΟΥ ,ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΛΟΤΤΟ ΜΕ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ η ΒΑΛΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ). ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
    Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ;
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ,ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 22:30 | giakan

    Αριθμό στην εφορία, άλλον αριθμό στην ασφάλιση, άλλον αριθμό στο βιβλιάριο υγείας, άλλον αριθμό στην ταυτότητα, άλλον αριθμό στο διαβατήριο, άλλον αριθμό στο δημοτολόγιο, άλλον αριθμό στο κέρατό μου το τράγιο… Μα σε ποια χώρα του κόσμου έχει ένας πολίτης τόσους αριθμούς;;; Σε ποια;;;
    Κατά τα άλλα καταπολεμάμε την γραφειοκρατεία… Τον κακό μας τον καιρό καταπολεμάμε! Πλήρης χρεωκοπία παντού από τους πρώην, αλλά δυστυχώς και από τους νυν.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 20:36 | Χρήστος Πίκουλης

    Χαίρομαι που για άλλη μία φορά στην Ελλάδα …ξανά ανακαλύπτουμε τον τροχό.
    Στην χώρα που έχει on line τον …τζόγο και ξαφνικά ανακάλυψε την μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική επεξεργασία και εξυπηρέτηση στην ιατροφαρμακευτική εξυπηρέτηση του πολίτη…
    Δεν χρειάζεται να εφευρίσκονται «καινοτομίες» καθώς οι χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, η Αυστραλία, η Ν Ζηλανδία κλπ το έχουν εφαρμόσει κάτι δεκαετίες τώρα. Απλά αντιγράψετε και συνεργαστείτε με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις …θα μας στοιχίσει και λιγότερο από τις πατέντες των ιδιωτών μας.

    Λοιπόν:

    -ασφαλισμένος: κάρτα
    -ταμείο: βάση δεδομένων
    -ιατρός: τερματικό
    -φαρμακείο: τερματικό

    -Ο κάθε ασφαλισμένος έχει μια κάρτα, με τον μοναδικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης που τον ακολουθεί από την στιγμή της γέννησης.
    Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την άμεση εξυπηρέτησή του, σε κάθε αίτημά του, έχουμε και το «κτίσιμο» ιατρικού φακέλλου και αναγκών – κάλυψης κάθε Ελληνα πολίτη, χρήσης παροχών εκ μέρους του, έχουμε τελικά την μείωση ανελαστικών μεγεθών δαπανών, ταχύτητα, ποιότητα υπηρεσιών, εξοικονόμηση χρημάτων.
    -Τα ταμεία από την άλλη έχουν βάσεις δεδομένων με τα μέλη τους και με την ταυτότητα / εικόνα κάθε ασφαλισμένου. Η επικοινωνία των βάσεων δεδομένων επιφέρει την μεταπήδηση και την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα στην διάρκεια του εργασιακού βίου του ατόμου, εξοικονομώντας μόνο από την δυνατότητα αυτή εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες και …€ με την παράλληλη εξυπηρέτηση του πολίτη, για να μην μιλήσουμε για την παρακολούθηση της ασφαλιστικής πορείας και τον έλεγχο των παροχών.
    -ιατρός: ο «αναγνώστης» της μαγνητικής κάρτας αφενός του παρέχει την αμφίδρομη δυνατότητα της πρόσβασης στη συνταγογράφηση τόσο προς τον ασφαλισμένο-εξεταζόμενο όσο και προς το Ταμείο. Πέρα από τις δυνατότητες που επιφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης (συνταγογράφηση, λάθος φάρμακα, έλεγχος δαπανών) καταπολεμά την γραφειοκρατία και την φοροδιαφυγή. Αφού με κάθε πέρασμα της μαγνητικής κάρτας έχουμε σηματοδότηση γεγονότων: επίσκεψης, συνταγογράφηση, ποσοστό αμοιβής, εκκαθάρισης.
    -φαρμακείο: η ανάγνωση της μαγνητικής κάρτας του ασφαλισμένου εμφανίζει και δρομολογεί: εκτέλεση συνταγής, επικοινωνία με το Ταμείο, αμοιβή φαρμακοποιού από το Ταμείο, κίνηση προϊόντος.

    Με απλά λόγια η περιγραφή της επικοινωνίας των παραπάνω 4 στοιχείων :Ασφαλισμένος Ιατρός Φαρμακείο Ασ Ταμείο εξοικονομεί μερικά δισεκατομμύρια στο ασφαλιστικό μας σύστημα κλείνοντας τα «παραθυράκια» εξυπηρετήσεων, εξορθολογικεύονται οι συνταγογραφήσεις,συμπιέζονται ανελαστικές δαπάνες, καταπολεμάτε η γραφειοκρατία, βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι για την ανάλυση των δυνατοτήτων ή την εκμετάλλευση των ευκαιριών που η τεχνολογία μπορεί να μας παρέχει, αλλά υπάρχει η θέληση; Γιατί το σύστημα που λειτουργεί και υπάρχει δεν είναι ούτε …αυτόφωτο ούτε αυτοδημιούργητο, αλλά αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και εξυπηρετήσεων.
    Πρέπει να μην κοροϊδευόμαστε πλέον μεταξύ μας καθώς δεν υπάρχει δεν μπορώ ή δεν ξέρω αλλά δεν θέλω.
    Οι άλλες χώρες δεν έχουν ξανά ανακαλύψει τον τροχό, σας παρακαλώ μόνο αν γίνει κάτι, αν λέμε τώρα, να μην έχει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τεχνογνωσίας και της εφαρμογής της πχ της….ΑΠΔ του ΙΚΑ το 2002, γιατί τότε αφήστε το υπάρχον σύστημα.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 19:35 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΑΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΝΕΧΩΣ.
    ΕΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.
    ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ Η ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 17:09 | Panagiotis

    H ilektroniki syntagografisi einai asfalos poly sosto metro. Isos to mono metro poy tha meiosei thn polyfarmakeia kai tin spatali sto systima ygeias. Aparaititi proypothesi omos einai h dimioyrgeia mias basis dedomenvn me olous toys asfalismenoys, ta farmaka pou tha briskontai se mia lista opos exei egkrithei kai oi giatroi. H syntagei tha einai ilektroniki kai tipomeni apo ton ypologisti. Oloi oi giatroi otan toys episkeptetai enas astheneis se opoio meros kai an einai tha mporoyn na blepoyn to istoriko toy asthenoys kai ti farmaka pire.
    Telika omos mipos tha eprepe na skefteite na exei o kathe politis enan arithmo gia oles tis synalages toy (ESY, IKA eforia, diabatiria taytotites klp) etsi tha einai poio eykolos kai o elegxos olon.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 13:19 | Νικόλαος

    Θεωρώ την ηλεκτρονική συνταγή επιτακτική ανάγκη για εξορθολογισμό του πλέγματος του φαρμάκου. Θα πρέπει όμως να συμπεριλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους(γιατρό, ασθενή, φαρμακείο, ασφαλιστικό φορέα), ακόμη η φαμακαποθήκη στην παραγγελία και το ληξιαρχείο για την αυτόματη ηλεκτρονική διαγραφή θανόντων από το σύστημα. Σε κάθε αναγραφόμενη συνταγή ενημερώνεται ο ηλεκτρονικός φάκελλος συνταγογράφησης του γιατρού (με βάση τον αριθμό μητρώου ΤΣΑΥ ή ΑΜΚΑ ή Ιατρ. Συλλ.), και οι αντίστοιχοι φάκελλοι του ασθενούς (με το ΑΜΚΑ), του φαρμακείου και του ταμείου.
    Εξυπακούεται ότι το συνταγολόγιο είναι ηλεκτρονικό, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση με προσωπικό κωδικό αφού συμβληθεί στο σύστημα και είναι σε θέση να ελέγξει την προηγούμενη συνταγογραφία του ασθενούς. Το σύστημα περιλαμβάνει τις γενικές αρχές ορθής συνταγογράφησης και δεν επιτρέπει υπερβάσεις(π.χ. αναγραφή μεγαλύτερης ποσότητας από την απαιτούμενη συνολική δοσολογία, ή ίδιας δράσης ουσίας με προυπάρχουσα στην κατοχή του ασθενούς, κ.λ.π). Εξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση ο εθνικός μέσος όρος κόστους συνταγογράφησης ανά πάθηση και οι υπερβάσεις τίθενται υπό έλεγχο.
    Πρέπει τα ακριβά ειδικά φάρμακα να επανέλθουν στα φαρμακεία των Νοσοκομείων. Τα generics θα πρέπει να έχουν τον μ.ό. των 3 φθηνότερων τιμών της Ε.Ε., ενώ και το πρωτότυπο θα πρέπει να παίρνει αυτή την τιμή -δεν κατανοώ το λόγο που παραμένει σε πολύ ακριβότερη τιμή.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 12:43 | Παναγιώτου Γεώργιος

    Είμαι ασφαλισμένος του δημοσίου και δεν έχω ακόμα κατανοήσει γιατι έχουμε Αριθμό ταυτότητας, Αριθμό φορολογικού μητρώου, Αριθμό άδειας οδήγησης, αριθμό διαβατηρίου, Αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ξεχωριστά.
    Το συνταγολόγιο δε θα μπορούσε να είναι πλήρως ηλεκτρονικό για καλύτερο έλεγχο α) από τον ασφαλιστικό φορέα, β) σε περίπτωση απώλειας να μη χρονοτριβούμε ως ότου εκδοθεί νέο, γ) να αποφεύγονται οι αέναες συνεννοήσεις μεταξύ γιατρών φαρμακοποιών ασφαλισμένων, δ) να διατυπώνονται και περιγράφονται οι εξετάσεις των ασθενών με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μη γίνονται αντικείμενο της ασυνεννοησίας μεταξύ γιατρών.
    Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στο δαιδαλώδες σύστημα της θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας του δημοσίου ιδιαίτερα των ενήλικων προστατευόμενων μελών που είναι φοιτητές ή στρατιώτες. Γιατί δεν αρκεί η βεβαίωση και θεώρηση της υπηρεσίας και πρέπει να χάνουμε μια ημέρα με άδεια φυσικά από την υπηρεσία για να τρέχουμε στις κατά τόπους νομαρχίες για θεώρηση; Αν ωστόσο κάποιος δεν δηλώνει ειλικρινά τα προστατευόμενα μέλη του στην υπηρεσία του όταν ελεγχθεί να τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο και ποινικά.
    Ευχαριστώ
    Με τιμή

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 11:05 | Πετρος Αρμενιζων

    Εδω και αρκετες τριετιες.. αξκουγομνται ανακολινωσεις καικ εξαγγελιες σχετικα με τον -ορθο- θεσμο,εξυγιανσης της Ιατρικης και Φαρμακευτικης Φροντιδας,ωστοσο ακομα δεν εχουν ξεκαθαριστει βασικα ζητηματα και κινδυνευουμε και αυτη την φορα να μεινουμε σε πολυ καλες και αγνες προθεσεις αλλα … διχως αποτελεσμα.
    πριν ακομα απο την ηλεκτρονικη συνατγογραφηση (για την οποια ακομα δεν ειναι ετοιμη η ΙατροΦραμακευτικη κοινοτητα) πρεπει να εφαρμοστουν τα μετρα
    1..ενοποιησης ταμειων,συνταγολογιων και καθε φυσεως γραφειοκρατικες δαιδαλωδεις ιδιαιτεροτητες του καθε ταμειου
    2..Λιστα Φαρμακαων και Αλγοριθμοι/Ντιρεκτιβες (Guidelines) συνταγογραφησης
    3..Ελεγχος Ιατρων αλλα και Φαρμακευτικων επιχειρησεων
    4..Συνεχιζομενη ΙατροΦαρμακευτικη Εκπαιδευση Υγειονομικων και Στελεχων των ταμειων.

    αν ακολουθηθουν αυτα τα βηματα,τοτε μπορει να ακολουθησει και η ηλεκτρονικη διακυβερνηση ολου του συστηματος
    με εκτιμηση

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 10:04 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Αξιότιμα μέλη της Κυβέρνησης,

    Το νομοσχέδιο είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση. Παρακαλώ επισπεύσατε τη ψήφιση του. Ένα και μόνο γεγονός θα σας πείσει.

    Νέος ιατρός (κάτω των 36 ετών) σε χωριό της Ηλείας, με καθαρό μισθό 1.650 Ευρώ, με τις εφημερίες φτάνει 2.400 Ευρώ, είναι εναντίον της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αφού όπως ισχυρήζεται, με αυτό το νέο σύστημα θα χάνει έναν δεύτερο μισθό που βγάζει από τις φαρμακευτικές(μαύρο κ παράνομος). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη γιατρό σύζυγο του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο). Ετσι θα πολεμήσετε το κακό στη ρίζα του και ο κόσμος (αργά η γρήγορα) θα σας το αναγνωρίσει.

    Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.

    ΥΓ. Για να καταλάβετε το μέγεθος της ανομίας, αναρχίας και της γενικότερης συντεχνιακής στάσης, την Τετάρτη 24/02/2010, οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) θα απεργήσουν αλλά θα πληρωθούν κανονικά αφού η απεργία τους δεν θα δηλωθεί (ώστε να μην έχουν απώλεια εισοδήματος και ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί).

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 23:41 | Παναγιώτης Κρανιδιώτης

    Βασικό πρόβλημα που υπάρχει στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι η αδυναμία να επιβληθεί στους γιατρούς η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και γενικότερα η χρήση μηχανογραφικού συστήματος την στιγμή της εξέτασης. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο προαπαιτούνται τα ακόλουθα:

    α. Ατομικό Βιβλιάριο Ασφαλισμένου (το ΙΚΑ δεν έχει κάτι τέτοιο)
    β. Μητρώο Ιατρών
    γ. Εισαγωγή των στοιχείων του Βιβλιαρίου σε κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα. Για να είναι εφικτή μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η διάρκεια του βιβλιαρίου να είναι ετήσια και στο τέλος του χρόνου να γίνεται από ειδικό τμήμα η εισαγωγή των συνταγών στο σύστημα. Η εισαγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται σε ελεύθερο κείμενο αλλά σε κωδικοποιημένα στοιχεία. Τετοια είναι το β. Μητρώο Ιατρών, ο ΑΜΚΑ, καθώς και η κωδικοποίηση φαρμάκων και ασθενειών που παρουσιάζονται στο ζ. και στο η.
    δ. Δυνατότητα Web Service από το κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα για διασύνδεση με μηχανογραφικά συστήματα νοσοκομείων, ιατρείων ή ιατρών που τηρούν τα δεδομένα των ασθενών τους μηχανογραφικά.
    ε. Τήρηση του Ατομικού Βιβλιαρίου με αντίστοιχο τρόπο και υπηρεσίες Web Service
    ζ. Ενιαία κωδικοποίηση εμπορικής ονομασίας φαρμάκων καθώς και δραστικής ουσίας με βάση το Εθνικό Συνταγολόγιο. Αποστολή σε έντυπη μορφή του καταλόγου κωδικοποίησης σε όλους τους ιατρούς και επιβολή συνταγογράφησης με χρήση εκτός του ονόματος και του κωδικού φαρμάκου.
    στ. Ενιαία κωδικοποίηση ασθενειών με βάση το Εθνικό Συνταγολόγιο. Αποστολή σε έντυπη μορφή του καταλόγου κωδικοποίησης σε όλους τους ιατρούς και επιβολή συνταγογράφησης με χρήση εκτός του ονόματος και του κωδικού ασθένειας.
    η. Βελτίωση και επέκταση της ιστοσελίδας του Εθνικού Συνταγολογίου http://eof1.eof.gr/Syntagologio.htm ώστε να εξυπηρετεί και τις παραπάνω ανάγκες. Κωδικοποίηση του για την εξυπηρέτηση των ζ. και στ.

    Οι εφαρμογές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτές κεντρικά θα πρέπει να είναι στηριγμένες σε ανοικτά πρότυπα και λογισμικό ανοικτού κώδικα και να μην αποτελούν σημείο ανταγωνισμού μεταξύ εταιριών σε μια προσπάθεια κατάκτησης του συνόλου της λύσης με κλειστά πρότυπα.

    Για τον σκοπό αυτο μπορούν να χρησιμοποιηθού εφαρμγογές ανοικτού κώδικα όπως το

    ELEXIS is an Eclipse RCP program for all aspects of a medical practice: electronic medical record (EMR), laboratory findings etc., as well as accounting, billing (Swiss TARMED-System, other systems to be developed) and other daily work

    http://www.elexis.ch

    http://www.elexis.ch/files/show/index.html

    Αντίστοιχα μπορεί να χρησιμοποιηθούν προγράμματα όπως αυτά αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_source_healthcare_software

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 22:20 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    -ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.
    -ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΞΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ.
    -ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ Η/Υ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ.Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΜΚΑ -ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ!
    -.Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
    -ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΠΕΤΑ ΕΞΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΟΥΤΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
    -ΑΝ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΦΕΡΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΚΟΥΤΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ .ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ.
    -ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ . ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ. Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ.
    -ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ -Π.Χ 50%-.ΣΑΣ ΑΝΑΘΕΡΩ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ VASTAREL ΣΤΗΝ ΣΤΕΦ. ΝΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΣΤΑ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ .
    -ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ,ΕΝΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 25%.
    -ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ .
    -ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ,ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΣΥΝΤΣΓΟΓΡΑΦΙΑΣ,ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ,ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΜΠΛΟΚ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡ.ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 22:37 | Μιχάλης Κούτρας

    1. Οι λύσεις που στηρίζονται σε σάρωση χειρόγραφων συνταγών:

    – δεν είναι ηλεκτρονική συνταγογράφηση
    – είναι παρωχημένες και μάλλον θα αποτύχουν
    – υπονομεύουν άλλες σημαντικές μελλοντικές μεταρρυθμίσεις
    – ελέγχουν μόνο το 15% – 20% των δαπανών για την Υγεία

    Κυρίως, δεν έχουν σχεδιαστεί με επίκεντρο τον πολίτη και δεν απαντούν στις ανάγκες του.

    2. Μία λύση πραγματικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη για:

    – την υγεία και την καθημερινότητα του πολίτη
    – τη βιωσιμότητα των ταμείων
    – την οικονομία (μειώνει τις δαπάνες, πατάσσει τη διαφθορά και βοηθά στην αύξηση των εσόδων)

    Αν μάλιστα, υλοποιηθεί σωστά, δεν θα έχει μεγαλύτερο κόστος υλοποίησης και λειτουργίας με αυτά των «λύσεων σάρωσης».

    Για λόγους οικονομίας χώρου, αναλύω τα παραπάνω επιχειρήματα διεξοδικά στο αρχείο που μπορεί κανείς να διαβάσει διαδικτυακά στο σύνδεσμο:
    http://mystigma.com/wp-content/uploads/2010/02/Gree-prescribe.pdf

    .

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 21:09 | Ιωάννης Νιώπας

    Το μέτρο του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφισης των φαρμάκων εκτός από τα πρόδηλα οικονομικά οφέλη θα βελτιώσει σημαντικά και την ασφάλεια της χρήσης των φαρμάκων. Αυτό μπορεί να γίνει με τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών για ιατρικά λάθη ή για δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, κατά το στάδιο συνταγογράφησης από τους γιατρούς ή κατά το στάδιο της διάθεσης των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς.

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 18:04 | γνώστης του φαρμάκου

    @ όλους όσοι προτείνουν συνταγογράφηση δραστικής από τους γιατρούς:
    Η άγνοια είναι κακός σύμβουλος κύριοι. Αν γίνει αυτό, η χώρα μας που είναι πρωταθλήτρια στο ποσοστό χρήσης πρωτοτύπων φαρμάκων (87% για το 2008) δηλαδή των ακριβότερων, αυτών που παράγονται στο εξωτερικό και τα εισάγουμε και όχι των γενοσήμων, αυτών που παράγονται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και αφήνουν και προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, θα γίνει 100% διότι ο ιατρός θα συνταγογραφεί κατευθυνόμενα ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ που δεν θα έχει κανένας άλλος παρά μόνο η πολυεθνική εταιρεία που έχει την πατέντα για τους γνωστούς λογους.
    Δεύτερος κίνδυνος: Αν ο ιατρός συνταγογραφήσει ουσία που δεν έχει πατέντα, το παιχνίδι πάει στα χέρια του φαρμακοποιού για το ποιό ιδιοσκεύασμα θα δώσει και μιας και ο φαρμακοποιός είναι έμπορος, θα δώσει αυτό που τον συμφέρει περισσότερο, δηλ το φθηνότερο, εισαγόμενο από ποιός ξέρει πού (ινδία, κίνα) και βέβαια του αφήνει περισσότερο κέρδος. Να μην αναφερθώ βέβαια στον κίνδυνο ΠΛΑΣΤΩΝ φαρμάκων που εδώ δεν υφίσταται ακριβώς γιατί ο ιατρός συνταγογραφεί ΕΠΩΝΥΜΟ γενόσημο ή πρωτότυπο φάρμακο….για κάντε μια έρευνα στο ίντερνετ να δείτε τι γίνεται με τα πλαστά…
    Αυτά για να μην μιλάμε εύκολα όταν δεν γνωρίζουμε σε βάθος τα πράγματα!
    Όσο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα έχω να πω: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, αυτό έπρεπε να γίνει εδω και μια δεκαετία. Όποιος παρεκλίνει πολύ απο τον μέσο όρο (ιατρός, φαρμακοποιός, ασθενής) ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΑΜΕΣΑ!! Τελικά το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 18:41 | Βλάσης Γεωργίου

    Ο χρήστης Athanasios περιέγραψε ένα ηλεκτρονικό σύστημα άρτιο και σύμφωνο με τις τρέχουσες τεχνολογίες.
    Συμφωνώ και επαυξάνω.

    Αυτά τα συστήματα είναι βέβαια ευρέως διαδεδομένα στο εξωτερικό και δεν χρειάζεται το υπουργείο να ζητάει να του περιγράψουν το σύστημα.

    Θα πρότεινα να ρίξουν μια ματιά οι υπεύθυνοι στο site του NHS για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μιας και αυτοί βρίσκονται σε φάση έναρξης της εφαρμογής, για να δουν πως είναι το σύστημα και πως δρομολογείται εφαρμογή ενός συστήματος αυτής της κλίμακας (βέβαια θα έλεγα ότι για κάθε σύστημα πρέπει να ακολουθούνται τα βασικά βήματα προετοιμασίας, διαβούλευσης και ενημέρωσης των χρηστών και των εμπλεκόμενων, κάτι που εδώ στην Ελλάδα θεωρείται πολυτέλεια).

    Ελπίζω να μη δαπανηθούν κι άλλα χρήματα άσκοπα όπως γίνεται τόσα χρόνια, και τελικά σύστημα να μην υπάρχει. Όσον αφορά το σύστημα που προσπαθεί να εφαρμόσει το ΙΚΑ, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο από πλευράς σχεδιασμού. Αυτός που το σχεδίασε πρέπει να είχε μεσάνυχτα από μηχανογράφηση (είμαι σίγουρος ότι ήταν κάποια από τις κρατικοδίαιτες εταιρείες που λυμένονται το ελληνικό δημόσιο).

    Μόνο και μόνο ο τρόπος που σχεδίασε την συνταγή που θα χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα το ΙΚΑ είναι απερίγραπτος. Το σκεπτικό είναι να γράφουμε με το χέρι πάνω στη συνταγή και μετά να τα διαβάζουν με scaner. Πιο ανόητη ιδέα από αυτή δεν υπήρξε στα χρονικά της μηχανογράφησης, καθώς η συνταγή δεν είναι Lotto να μαυρίζεις κουτάκια αλλά έχει αναγράφονται πάνω πάρα πολλά αλφαριθμητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αναγνωριστούν από το σύστημα. Ένα μικρό λάθος αρκεί για να μην είναι συμβατή η συνταγή.

    Μάλλον ο προμηθευτής του ΙΚΑ μπέρδεψε τα φαρμακεία με τον ΟΠΑΠ τον οποίο προμηθεύει.

    Θα ήταν δύσκολο να στέλνει το φαρμακείο τα στοιχεία της συνταγής ηλεκτρονικά και να κολλάει μόνο τα κουπόνια πάνω στη συνταγή? Η συνταγή που έχει barcode θα μπορούσε εύκολα να ταυτοποιηθεί με τα ηλεκτρονικά στοιχεία που θα στέλνει στο τέλος του μήνα το φαρμακείο.

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 13:57 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ 25% .ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 1000-4000 ΕΥΡΩ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΚΕΡΔΟΣ 250 ΜΕ 1000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ-.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ INJ STELLARA, ENBREL, HUMIRA.ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009 ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΙΥ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 500 ΜΕ 1000 ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΙΔΙΩΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥΣ !!!!!!!!!!!!1

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 13:30 | Ιωάννης

    Το μέτρο του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφισης είναι πολύ σωστό αλλά και πάλι δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε «τον τροχό και την πυρίτιδα». Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπειρία ανάλογων συστημάτων από άλλες χώρες (π.χ. Ολλανδία) όπου το σύστημα εφαρμόζεται για πολλά χρόνια και να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στην Ελληνική πραγματικότητα από ειδικούς.

    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υπερσυνταγογράφιση των φαρμάκων αποφέρει σημαντικές οικονομικές απολαβές σε πολλούς γιατρούς (π.χ. ένα δεύτερο μισθό στους γιατρούς του ΙΚΑ), γιατί το πρώτο που ρωτούν στους ιατρικούς επισκέπτες είναι πόσο πληρώνει η εταιρεία τους για κάθε φάρμακο (στις μικρότερες εταιρείες) ή ποιες άλλες παροχές προσφέρει η εταιρεία (π.χ. οικογενειακή συμμετοχή σε «συνέδρια-διακοπές», επιχορήγηση «ερευνητικών προγραμμάτων», κ.τ.λ.) για τις μεγαλύτερες εταιρείες), με αποτέλεσμα η δαπάνη για τα φάρμακα στην Ελλάδα να είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη στο Βέλγιο με σχεδόν ίσο πληθυσμό.

    Ένα σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της υπερυνταγογράφισης των φαρμάκων θα ήταν οι γιατροί να συνταγογραφούν αποκλειστικά τη δραστική ουσία στην κατάλληλη δόση και στην κατάλληλη φαρμακοτεχνική μορφή (π.χ. δισκία άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλης των 500 mg) και όχι το ιδιοσκεύασμα, όπως άλλωστε γίνεται σε διάφορες χώρες για πολλά χρόνια (π.χ. Αγγλία). Με τον τρόπο αυτό ο γαιτρός δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ για υπερσυνταγογράφιση (πολυφαρμακία).

    Σαφώς η πίεση των εταιρειών θα μεταφερθεί από τους γιατρούς στους φαρμακοποιούς, όμως αν ο ΕΟΦ κάνει «σωστά τη δουλειά του» όσον αφορά την έγκριση νέων, κυρίως γενόσημων, φαρμάκων (π.χ. με αυστηρή αξιολόγηση μελετών βιοϊσοδυναμίας, με σε βάθος έλεγχο των εργαστηρίων όπου γίνονται οι μελέτες αυτές, όσον αφορά την πιστή εφαρμογή των οδηγιών ορθής κλινικής/εργαστηριακής πρακτικής) τότε όλα τα κυκλοφορούνται φάρμακα θα είναι ισοδύναμα θεραπευτικά και δε θα υπάρχει πρόβλημα για τον ασθενή.

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 12:01 | Σούλης

    Πάσχω από χρόνια πάθηση (αρθρίτιδα) και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την λήψη ισχυρών αντιφλεγμονωδών/παυσίπονων φαρμάκων, τα οποία μπορώ να προμηθευτώ από το Ελληνικά φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού και μου στοιχίζουν περίπου 25 Ευρώ το μήνα. Αν τα έπαιρνα με συνταγή θα πλήρωνα μόνο το 10%, δηλ. 2,5 Ευρώ. Δεν τα παίρνω με συνταγή γιατρού γιατί ο γιατρός θα μου στοίχιζε 50 Ευρώ από τα οποία θα έπαιρνα τα 20 Ευρώ πίσω μετά από τρίωρη «μάχη», ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, στα κλισέ του ασφαλιστικού μου ταμείου και πεντάωρη απουσία από το χώρο εργασίας μου. ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 2010.

    Οταν πριν 24 χρόνια βρέθηκα για σπουδές στη Βρεταννία, πήγα στο φαρμακείο της γειτονιάς για να προμηθευτώ το αντίστοιχο αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μου απάντησαν ότι αυτό χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού. Αρχικά αγχώθηκα στην ιδέα της αναζήτησης γιατρού και των αντίστοιχων χρημάτων που έπρεπε να πληρώσω στον γιατρό για την συνταγογράφηση. Τελικά, αφού ενημερώθηκα από Βρεταννούς πολίτες, πήγα σε ένα Ιατρείο της περιοχής που διέμενα και ένας γιατρός μου έδωσε την επιθυμητή συνταγή, χωρίς να πληρώσω τίποτε για αυτή την ιατρική υπηρεσία. Με την συνταγή (όχι συνταγολόγιο) πήγα στο φαρμακείο και πήρα το φάρμακό μου, αφού πλήρωσα το 25% της αξίας του φαρμάκου. Εκείνη την εποχή δεν ήμουν ασφαλισμένος σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο, αλλά ούτε και χρειάστηκε να αποδείξω ότι ήμουν ιατρο/φαρμακευτικά ασφαλισμένος. ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ ΤΟΥ 1986.

    Για την παραπάνω αλλά και για πολλές άλλες υπηρεσίες (ακόμη και νοσοκομειακή περίθαλψη) που μου πρόσφερε ΔΩΡΕΑΝ το Εθνικό Σύστημα της Βρεταννίας θα ήθελα μέσα από αυτή την σελίδα να πω από τα βάθη της καρδιάς μου ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ.

    Πίσω στην Ελλάδα του 2010. Η θεραπεία με αντιφλεγμονώδη είναι φθηνή. Ολοι οι γιατροί (ρευματολόγοι) μου συνιστούν να αλλάξω θεραπεία και να ακολουθήσω αυτή με τα λεγόμενα βιολογικά φάρμακα, η οποία θα κόστιζε στο ασφαλιστικό μου ταμείο πάνω από 1.000 Ευρώ τον μήνα! Μάλιστα ένας γιατρός γνωστού κρατικού νοσοκομείου αρνήθηκε να με παρακολουθεί επειδη δεν ήθελα να ακολουθήσω την θεραπεία με βιολογικά φάρμακα.

    Αλλά η διαδικασία της συνταγογράφησης των φαρμάκων και η επιστροφή των χρημάτων από το ασφαλιστικό μου ταμείο, αλλά και η μη κάλυψη του ιατρικών δαπανών από το ασφαλιστικό μου ταμείο με εξοργίζουν σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος θα με αναγκάσουν να ακολουθήσω την θεραπεία με τα βιολογικά φάρμακα και να χρεώνεται το ασφαλιστικό μου ταμείο με υπέρογκα ποσά.

    Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, εκτός από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΓΥΦΤΟΣ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ!

    Θα πρέπει να γίνει, επιτέλους, θεσμός ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ο οποίος θα βρίσκεται στην γειτονιά μας για την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων αλλά και για την αξιοπρέπεια των ασθενών. Σήμερα, όταν εισέρχεται ένας ασθενής σε Ελληνικό νοσοκομείο αρρωσταίνει περισσότερο μόνο και μόνο με την εικόνα που αντικρύζει και την «εξυπηρέτηση» που δέχεται. Η χώρα μας έχει περισσότερη ανάγκη όχι από τα (γενικά) Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά από ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΙΚΕΠ). Και εφ’ όσον γίνει αυτό θα πρέπει ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

    ΤΕΛΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ! ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΩΣ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΥΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ!

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 12:01 | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Κύριοι νομίζω ότι τα σημεία που πρέπeι να προσέξουμε για να μην αφεθούν παράθυρα στους επιτείδιους είναι:
    1. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου δεν πρέπει γίνεται στο φαρμακείο αλλά στο Ταμείο του, μέσω εκκαθάρισης των συνταγών καθε μήνα. Ο λόγος είναι ότι ο συνταξιουχος αναπτύσει σχέσεις με τον φαρμακοποιό και σήμερα του αφήνει το βιβλιάριο το ίδιο θα κάνει αύριο με την κάρτα. Αν λοιπόν ο φαρμακοποιός πληρώνει την ελάχιστη συμμετοχή της εικονικής συνταγής, όπως και σήμερα τότε δεν θα αλλάξει τίποτε. Αν όμως η συμμεττοχή καρατείται από τη σύνταξη του τότε ο συνταξιούχος θα πληρώνει συμμετοχή και για τα επιπλέον που γραφει εικονικά ο φαρμακοποιός σε άγνωστο χρόνο και για πλήθος φαρμάκων δεν θα μπαίνει κανένας στη διαδικασία να το κάνει.
    Ο φαρμακοποιός πρέπει να πέρνει το σύνολο του ποσού από το ταμείο ασφάλισης και το ταμείο θα πέρνει τη συμμετοχή από τη σύνταξη τον επόμενο μήνα. Αρα, συναλλαγή με χρήμα ΜΗΔΕΝ για τους ασφαλισμένους.
    2. Το σύστημα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει αριθμό πελατών του κάθε γιατρού ώστε να ενισχύσει και την προσπάθεια της πάτακης της φοροδιαφυγής των ιατρών.
    3. Το σύστημα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθε γιατρό και φαρμακοποιό ο οποίος έχει η θα πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με έξοδα του κράτους και να αποτελεί περιουσία του κράτους ώστε να μην οχυρωθούμε πίσω από το μίζερο «δεν έχω λεφτα να αγοράσω το μηχανάκι γιατί στο χωριό που είμαι δεν κάνω τζίρους, κ.λ.π» Δηλαδή ο ΟΠΑΠ τι διαφορετικό κάνει με ΠΡΟΠΟ, ΤΖΟΚΕΡ, Κ.Λ.Π;
    4. Η κάρτα να έχει τη δυνατότητα να χρεώνει και την επίσκεψη στο γιατρό με την ίδια φιλοσοφία που ανέφερα παραπάνω.(πληρωμή του συνολικού ποσού από το ταμείο στο γιατρό στο τέλος του μήνα και κράτηση τυχόν συμμετοχής από το μισθό του ασφαλισμένου τονεπόμενο μήνα
    5. Η κοστολόγηση των φαρμάκων να γίνει ανά μονάδα χρήσης (δόση) για όσα είναι δυνατόν να γίνει αυτό και για τα υγρά και τις αλοιφές να κατασκευασθούν και μικρότερες συκευασίες.
    6. Ανά εξάμηνο με βάση την κίνηση των μηχανημάτων να γίνεται λεπτομερής έλεγχος της ΥΠΕΕ στα βιβλία όσων γιατρών έχουν μεγάλη συνταγογράφηση.
    7. Τέλος για να αποφευχθεί η περίπτωση άλλο να γράφει ο γιατρός και άλλο να δίνει ο φαρμακοποιός πρέπι το κάθε φάρμακο και η κάθε συκευασία αυτού να έχει συγκεκριμένο κωδικό και η κάρτα να μή δέχεται π.χ διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνταγογραφήθηκε, ή να μή δέχεται υποκατάστατο διότι έχει τελειώσει το φάρματο της συνταγής. Αυτό σημαίνει ότι η συνταγή στην κάρτα δεν θα κλείνει αν δεν αγορασθούν όλα τα συνταγογραφέντα φάρμακα έστω και από διαφορετικά φαρμακεία.
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΛΑΜΟΓΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 11:01 | Πέτρος Λαζαρίδης

    Είναι καιρός και στην Ελλάδα ο γιατρός να συνταγογραφεί φαρμακευτικές ουσίες και όχι σκευάσματα. Πολλά θα αλλάξουν με αυτόν τον τρόπο. Ας πάει κάποιος υπεύθυνος στην Αγγλία να δει πως γινεται η διακίνηση των φαρμάκων και θα μάθουν πολλά.
    Πρέπει όμω να μορφωθούν και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 04:08 | Giannis

    Η αιτία της στρεβλής προς τα πάνω δαπάνης γεννιέται κατ΄ αρχάς από τις χρηματικές σχέσεις που μεθοδεύουν οι Φαρμακοβιομηχανίες με στόχο τους γιατρούς. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος από τις σχέσεις αυτές ενώ αντίθετα πηγάζουν πολλές ζημιές.

    Η στρατηγική των εταιρειών να χρηματοδοτούν ανάγκες γιατρών είτε έμμεσα (Συνέδρια, ταξίδια, ημερίδες κλπ.) είτε άμεσα (μετρητά) είναι η γενεσιουργός αιτία της υπερσυνταγογράφησης άρα και της οικονομικής αιμορραγίας των Ταμείων στα φάρμακα.

    Επιπλέον είναι και ηθικά ανυπόλυπτη και επιστημονικά απαράδεκτη, πέραν φυσικά του υγειονομικού κόστους λόγω της φαρμακοποίησης της καθημερινής ζωής των πολιτών που μέσω των αλληλεπιδράσεων των επιπλέον φαρμάκων προκαλεί μόνη της και επιδείνωση της νοσηρότητας.

    Τέλος, η ίδια πρακτική καλλιεργεί στους γιατρούς μία κουλτούρα επιπολαιότητας και ζήλου στη όσο το δυνατόν πιο απερίσκεπτη και ευρύτερη χρήση φαρμάκων, το γνωστό νοσηρό φαινόμενο «σπεύδω στο συνταγολόγιο χωρίς δεύτερη σκέψη», κάτι που εκτός του ότι υποβαθμίζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των γιατρών, εμποδίζει και άλλες γνήσιες μορφές θεραπείας, με πρώτη την πρόληψη ως τρόπο ζωής υπό την επίβλεψη υγειονομικού επιστήμονα.

    Η στρατηγική λοιπόν προώθησης και marketing των Φαρμακευτικών Εταιρείων πρέπει να καταργηθεί δια νόμου από την Κυβέρνηση σε όλη της την έκταση. Και ομοίως, τα αντίστοιχα τμήματα των εταιρειών πρέπει να καταργηθούν.

    Τα οφέλη από αυτό θα είναι θεαματικά για τα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το οικογενειακό εισόδημα όλων των ελλήνων και προπάντων τη βελτίωση της υγείας τους μέσω του εξορθολογισμού της έκθεσής τους σε χρήση επικίνδυνων ουσιών (όπως είναι δυνητικώς όλα τα φάρμακα σε καταχρηστική χορήγηση).

    Με τον τρόπο αυτό, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα περιορίζεται να πασχίζει να περιορίζει απλά το εύρος των καταχρηστικών πρακτικών, αλλά θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα του Συστήματος Υγείας χωρίς να επωμίζεται τον ίδιο όγκο «τοξικής ύλης», εφόσον αυτός ο όγκος θα έχει εξουδετερωθεί στην καρδιά του.

    Σημαντικότατο επίσης τόσο για την ελάφρυνση της περιττής ύλης στην ποικιλία των σκευασμάτων αλλά και στην ευελιξία και τη στόχευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι η δέσμευση χρήσης της δραστικής ουσίας στη συνταγογραφία και η κατάργηση σε αυτή της χρήσης των εμπορικών ονομάτων.

    Η δραστική ουσία στη συνταγογράφηση όχι μόνο θα έχει όφελος τη θεαματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γιατρών (που θα μειώσει έτσι το κόστος όλου του Συστήματος Υγείας) αλλά θα ελαφρύνει σημαντικά και τον φόρτο του ηλεκτρονικών συστημάτων που θα εγκατασταθούν, θα τα κάνει πιο ευέλικτα, πιο λειτουργικά, και θα αποδεσμεύσει ηλεκτρονικούς πόρους τόσο σε software όσο και σε hardware, κάνοντάς τα γρηγορότερα, ανθεκτικότερα και πιο εύχρηστα.

    Τέλος, με την εφαρμογή των παραπάνω και κάποιων άλλων συμπληρωματικών μέτρων, οι επιπλέον πόροι που θα εξοικονομηθούν θα επιτρέψουν τη βελτίωση της εισοδηματικής ανεξαρτησίας τόσο των γιατρών (με αύξηση των αποδοχών τους) όσο και των φαρμακοποιών (με αύξηση του ποσοστού κέρδους τους ώστε να απορροφηθεί αρμονικά η αναπόφευκτη συρρίκνωση του τζίρου τους), καθιστώντας τους υγειονομικούς επιστήμονες ασφαλείς και λειτουργικούς για να συνεχίζουν το έργο τους απρόσκοπτα σε ευρεία διασπορά σε όλο το εύρος της επικράτειας.

    Αυτό θα αποδόσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως κέρδος, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας, άρα και της υγείας, τόσο του παραγωγικού κομματιού του πληθυσμού, όσο και του μη παραγωγικού, η καλή υγεία του οποίου θα ελαφρύνει συνολικά τα οικονομικά του Συστήματος Υγείας αλλά και θα αποδεσμεύσει ανθρώπινους πόρους των οικείων προσώπων από την επιπλέον περιττή φροντίδα που προκαλείται από τη παθολογικότητα της πολυφαρμακίας αλλά και τη δυσχέρεια της ευχερούς προσβασιμότητας σε υγειονομικό επιστήμονα, λόγω αραίωσης αυτών στους οικιστικούς ιστούς (ειδικά τους πιο αποκεντρωμένους) εξαιτίας της αδυναμίας εισοδηματικής επιβίωσής τους.

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 02:39 | Kωνσταντίνος Γιωτόπουλος

    Προτείνω πέραν όλων των άλλων, ο γιατρός να συνταγογραφεί όχι τη μάρκα ενός φαρμάκου, αλλά τον τύπο του. Δηλ. αντί για παράδειγμα να συνταγογραφεί το αντιβιωτικό «Claripen» να συνταγογραφεί την ουσία: κλαριθρομυκίνη.
    Εν συνεχεία, όταν ο ασθενής θα πηγαίνει στο φαρμακείο να προμηθευτεί το φάρμακο, ο φαρμακοποιός υποχρεωτικά θα του δίνει το σκεύασμα με την μικρότερη τιμή. Το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολλών χιλιάδων ευρώ, αφού οι ιατροί δε συνταγογραφούσαν όποιο φάρμακο είχαν συμφέρον, αλλά αναγκαστικά συνταγογραφούσαν την φαρμακευτική ουσία και οι κανόνες της αγοράς (φάρμακο με την μικρότερη τιμή) εξασφάλιζαν την εξοικονόμιση χρημάτων για τα ταμεία και τα νοσοκομεία.

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 23:43 | δημητρης αναστασιου

    καλησπερα σε ολους
    υπαρχουν απλες λυσεις που αν η εκαστοτε κυβερνηση ειχε την πολιτικη βουληση θα ειχε υιοθετησει και η σημαντικοτερη ειναι η εξης
    συνταγογραφηση με βαση τη δραστικη ουσια. τοσο οι γιατροι οσο και οι φαρμακοποιοι στο πανεπιστημιο διδαχθηκαν φαρμακο και οχι εμπορικο ονομα, διδαχτηκαν ασθενεια και οχι εταιρια…

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 22:23 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Στη σχεδίαση του συστήματος θα πρέπι να ληφθεί υπόψη ότι εκ μέρους των ασθενών-δικαιούχων καταβάλλεται και συμμετοχή στην εκάστοτε φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης ότι οι καρκινοπαθείς ή και άλλες κατηγορίες δεν καταβάλλουν δαπάνη συμμετοχής.
    Ο αριθμός ΑΜΚΑ είναι αρκετός. Όλοι οι ασφαλισμένοι διαθέτουν.

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 20:15 | Θάνος Αθανασόπουλος

    Ο βασικός σχεδιασμός του συστήματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεδομένου όμως ότι, οι όποιες τεχνολογικές υλοποιήσεις οφείλουν να βασίζονται στο καθοριστικό κανόνα του OBA (Organization Before Automation), εκτιμώ ότι πρέπει να προηγηθούν ή / και να υλοποιηθούν παράλληλα με το κύριο σύστημα :

     Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Κάρτας Επαγγελματία Υγείας , η οποία ‘’παίζοντας’’ και το ρόλο του αποδεικτικού ασκήσεως επαγγέλματος θα διασφαλίζει τη μια πλευρά του συστήματος, δηλαδή ποιος συνταγογραφεί (ή / και παρέχει την υπηρεσία υγείας) καθώς και ποιος εκτελεί τη συνταγή , ώστε να είναι δυνατή η επέκταση του συστήματος και σε άλλα επίπεδα, όπως π.χ. ο γενικότερος έλεγχος δαπανών υγείας και να μην περιορίζεται απλώς στη συνταγογράφηση.

     Η μοναδικοποίηση κάθε Πολίτη στο σύστημα υγεία με τη υποχρεωτική χρήση του ΑΜΚΑ, δεδομένου ότι Α.Δ.Τ. ή / και Α.Φ.Μ. , δεν διασφαλίζουν τη συνέχεια και την ιστορικότητα. Εξ άλλου Α.Δ.Τ. εκδίδεις μετά από κάποια ηλικία και Α.Φ.Μ. όταν πρωτοεισέλθεις στην αγορά εργασίας. Υπηρεσίες Υγείας όμως τυχαίνεις από τη στιγμή της γέννησης. Η αντικατάσταση συνταγολογίων, κ.λ.π. έντυπου υλικού μπορεί να αντικατασταθεί από την Ηλεκτρονική Κάρτα ΑΜΚΑ, η οποία ταυτοποιεί και διασφαλίζει την άλλη πλευρά του Συστήματος (τον αποδέκτη των υπηρεσιών υγείας).

     Η υποχρεωτική υιοθέτηση και εφαρμογή των διεθνών κωδικοποιήσεων / τυποποιήσεων Νόσων / Διαγνώσεων και Κλινικών Πρωτοκόλλων ( ICD 10/11 – DRG’s), ώστε να εφαρμοσθεί μια ομοιόμορφη και ενιαία αντιμετώπιση από όλους τους επαγγελματίες υγείας.

     Η πλήρης εφαρμογής των Bar Codes στα σκευάσματα / υλικά υγείας.

    Τα παραπάνω εκτός των άλλων αποτελούν και μία ικανή υποδομή για τη μελλοντική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, έτσι ώστε να μη χτίζουμε ‘’άναρχα’’ πληροφοριακά συστήματα τα οποία υπολειτουργούν, η να αναγκαζόμαστε να γκρεμίζουμε για να ξανακτίσουμε, σύνηθες φαινόμενο στην Ελληνική Πραγματικότητα.

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 14:41 | Stef

    Πολυ καλη η προταση της ηλεκτρονικης παρακολουθησης της συνταγογραφιας και διακινησης του φαρμακου.Νομιζω οτι ειναι και η μονη εφικτη λυση.Παραθετω καποιες σκεψεις για το θεμα αυτο:
    1)Να μην μεινει στις καλενδες.Η αναθεση να γινει με συγκεκριμενους ορους παραδοσης χρονου ,δοκιμης ,πρακτικης εφαρμογης,εκπαιδευσης αλλα και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Support) .Ειναι πιστευω κατανοητο οτι πρεπει να εχει προηγηθει σοβαρη ,σε βαθος και εκταση μελετη / αναλυση ολων των παραμετρων και ιδιαιτεροτητων του θεματος .Δηλαδη η συμμετοχη εκτος των ειδικων προγραμματιστων και των αρμοδιων χρηστων σε καθε τομεα εφαρμογης.
    2)Να γινει χρηση ενος μοναδικου αριθμου τοσο για την εφαρμογη αυτη οσο και για αλλες μελλοντικες εφαρμογες στη Δημοσια Διοικηση ? Πχ ΑΦΜ ? Γιατι πρεπει να υπαρχουν τοσοι πολλοι και διαφορετικοι αριθμοι στην ζωη μας ?
    3)Η εφαρμογη αυτη να αφορα και τους Ιδιωτικους Ιατρους.
    4)Τα φαρμακα να χορηγουνται οχι σε συσκευασια αλλα σε τεμαχια. Να μπορει να χορηγουνται απο το φαρμακειο -εφ οσον ο γιατρος «γραψει»πχ 5 χαπακια, αντι να γινεται αγορα ολοκληρου κουτιου (με 12κλπ χαπακια ).Αυτο θα μειωσει την εξαρτηση απο τις φαρμακευτικες εταιριες αλλα θα μειωση και το κοστος του Δημοσιου/Ταμειων/Ασφαλισμενου.
    5)Λογιστικη μηχανογραφηση ολων των νοσοκομειων με προυπολογισμο , απολογισμο, Ισολογισμο κλπ. Επισης ηλεκτρονικη εφαρμογη ολων των διαδικασιων των.Πχ διακινηση ασθενων,χειρουργηκων επεμβασεων ,χρηση μηχανηματων εντος & εκτος νοσοκομειου(εξωτερικα ιδιωτικα κεντρα),συνταγογραφηση ανα νοσοκομειακο γιατρο, κλπ.
    6)Να ελεγχονται απο την Εφορια οι ΔΑΠΑΝΕΣ MARKETING των Φαρμακευτικων Εταιρειων για την σκοπιμοτητα τους αλλα και να θεσπιστει ενα πλαφον στο υψος τους και να μην εκπιπτονται απο τις δαπανες, διοτι το μεγαλυτερο μερος τους διατιθεται για εμμεσο χρηματισμο των ιατρων για την προωθηση των προιοντων τους , ανεβαζοντας το κοστος του φαρμακου.

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 10:00 | Κωστας Μαυρος

    Όσοι σχετίζονται με το χώρο του φαρμάκου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μεγάλη πληγή της υπερσυνταγογράφησης είναι η σχέση οικονομικής εξάρτησης των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επομένως αν δεν χτυπηθεί αυτό το άρρωστο σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Συνεπώς θα πρέπει να σταματήσει η συνταγογράφηση φαρμακευτικού σκευάσματος και οι γιατροί να συνταγογραφούν δραστική ουσία. Επιπλέων με τον τρόπο αυτό θα μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματευτούν με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να πετύχουν καλύτερες εκπτώσεις και όλα αυτά τα χρήματα που τώρα καταλήγουν στις τσέπες των γιατρών να πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα θα μπορεί το ΙΚΑ να έρθει σε συμφωνία με την Χ εταιρεία για μια δραστική και αποζημιώνει μόνο αυτό το σκεύασμα με τα αντίστοιχα φυσικά οφέλη όσον αναφορά τις εκπτώσεις για τον ασφαλιστικό φορέα. Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται στην Γερμανία με τεράστια οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αυτό είναι θα είναι εξαιρετικά εύκολο να εφαρμοστεί

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 00:05 | κοστας

    Η λύση για να μην έχουμε αλόγιστη υπερσυνταγογραφηση είναι μία και δεν απαιτει μηχανογράφηση.Το να μην μπορούν οι γιατροί να γραφουν μάρκα φαρμάκου.Οι εταιρίες με τον τρόπο αυτό δε θα μπορούν να δελεάζουν με «αραβικές νύχτες» τους γιατρούς.Βλ. Τέλλογλου «νέοι φάκελλοι» για τις παροχές των γιατρών και το κύκλωμα που συντηρείται από αυτόν τον τύπο συνταγογραφησης. http://folders.skai.gr/default.asp?pid=10&la=1&tID=185&tr=1

  • 20 Φεβρουαρίου 2010, 00:06 | Παρθύμος Γεώργιος

    επιτρέψτε μου να δευτερολογήσω, με δύο σημεία…:

    σημ.α: Στο προηγούμενο post που ανάρτησα εκ παραδεομής έγραψα ότι το lasix περιέχει 14 χάπια, ενώ έχει 12…Γράψτε λάθος…(!)

    σημ.β: Η ιδέα του Athanasios είναι εξαιρετική, περιλαμβάνει όμως μία αδυναμία, καθότι με το σύστημα αυτό το κράτος αδυνατεί να ελέγξει αν ο φαρμακοποιός έδωσε πράγματι τον αριθμό των κουτιών που ορίζει η e-συνταγή και δεν έδωσε λιγότερα. Εξηγούμαι: Ας υποθέσουμε ότι ο ασθενής με την έντυπη συνταγή και τη καρτούλα – κωδικό του μπαίνει στο φαρμακείο. Στη συνταγή είναι γραμμένα δύο τεμάχια ενός φαρμάκου αξίας 100Ε, και επειδή ο ασθενής έχει ήδη ένα κουτί στο σπίτι του δεν επιθυμεί να πάρει δύο και παίρνει μόνο ένα κουτί. Ο κακοπροέραιτος φαρμακοποιός δίνει ένα εμβαλάγιο αλλά δηλώνει στο διαδίκτυο ότι έδωσε δύο, ενώ αυτό που του περίσσεψε το ξαναπουλάει ελεύθερα βγάζοντας το διπλάσιο κέρδος.
    Ίσως το καλύτερο θα ήταν αν γινόταν κάτι το ενδιάμεσο, αν δηλαδή ο φαρμακοποιός αφού «κατέβαζε» τη συνταγή του ασθενούς, στη συνέχεια την εκτύπωνε σε ειδικές προ-τυπωμένες φόρμες, σαν αυτές που θα μοιράσει το ΙΚΑ στα φαρμακεία από 1η Μαρτίου, κόλλαγε τα κουπόνια των φαρμάκων που δίνει και στη συνέχεια κατέθετε τις εκτελεσμένες συνταγές στα ταμεία, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 23:55 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Η λογική του να υπάρχει μια βάση δεδομένων σε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα όπου θα είναι περασμένα όλα τα φάρμακα, οι υπηρεσίες, οι νοσηλείες-θεραπείες οι Γιατροί που γνωματεύουν και συνταγογραφούν καθώς και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι θα την χρησιμοποιούν-ενημερώνουν μέσω web site με συγκεκριμένο κωδικό εισόδου για τον κάθε Γιατρό, φαρμακοποιό είναι η αρχή του κάθε αξιόπιστου συστήματος.
    Επίσης στο σύστημα θα είναι καταχωρημένοι όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ προκειμένου να ενημερώνεται αυτόματα η κάθε τους κίνηση-ασθένεια
    Η καρτέλα των ασθενών δεν θα είναι προσβάσιμη σε όλους παρά μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες-προυποθέσεις ή την έγκριση του ασθενούς,
    Με τον τρόπο αυτό ένα κοινό PC με δυνατότητα εκτύπωσης που διατίθεται εύκολα σε κάθε δραστηριότητα θα συνδέεται όποτε απαιτείται με συγκεκριμένο κωδικό στο πληροφοριακό σύστημα μέσω δικτύου προκειμένου να ενημερώσει-εισαγάγει την συγκεκριμένη ενέργεια επίσκεψης σε γιατρό -αγορά φαρμάκου -θεραπεία κλπ Η εκτύπωση θα χρησιμεύει σα αποδεικτικό στοιχείο της συναλλαγής και χρήσης των πληροφοριών από τον ασθενή όπου απαιτηθεί στην συνέχεια (πχ στο φαρμακείο για απόκτηση του φαρμάκου, αρχειοθέτηση, πρόχειρο ιστορικό κλπ)
    Ο φαρμακοποιός ο θεράπων ιατρός. το νοσοκομείο θα έχουν όλοι πρόσβαση ανάλογα με την υπηρεσία που προσφέρουν για να ενημερώσουν ή ενημερωθούν πάνω στην ενέργεια που πρέπει να γίνει.
    Ββεβαι μέσω των στοιχείων αυτών θα είναι εφικτή στατιστική ανάλυση και σύγκριση για βελτιωτικές κινήσεις ή άμεσους ελέγχους
    Φανταστείτε πως άλλωστε γίνεται η σύνδεση των λογιστών για ενημερώτητες και άλλες υπηρεσίες στο σύστημα του taxis αποκτώντας συγκεκριμένο κωδικό πρόσβασης.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 22:42 | Στέργιος Ισαακίδης

    Εκτιμώ ότι στους βασικούς στόχους του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, θα πρέπει στην Ετήσια – Μηνιαία – Εβδομαδιαία – Ημερήσια – Κατανάλωση Φαρμάκων να προστεθούν επιπλέον:

    1. κατά ασθενή
    2. Κατά ιατρό (γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία μοναδικού κλειδιού ανά ιατρό)
    3. Κατά δραστική ουσία
    4. Κατά κατασκευάστρια και προμηθεύτρια εταιρεία

    Επίσης, το σύστημα θα πρέπει να απαγορεύει αυτοματοποιημένα συνταγογραφήσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με την τρέχουσα φαρμακευτική περίθαλψη του ασθενή. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται συνταγογράφηση ουσίας η οποία αλληλεπιδρά με άλλη που έχει χορηγηθεί στον ασθενή. Επίσης, δεν θα πρέπει να μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική ουσία η δοσολογία της οποίας ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια με βάση τις οδηγίες του φαρμάκου.

    Επισημαίνω ότι για την υλοποίηση των παραπάνω, κατά τη συνταγογράφηση απαιτείται επιπλέον η καταγραφή της δοσολογίας του φαρμάκου.

    Και κάποιες άλλες επισημάνσεις:
    – Η ταυτοποίηση του ασθενή (ή και του ιατρού) με ΑΜΚΑ / Ταυτότητα / ΑΦΜ αποτελεί πλεονασμό, καθόσον θα οδηγούσε σε αύξηση της πολυπλοκότητας του συστήματος (και κατά συνέπεια αύξηση του κόστους ανάπτυξης). Εάν μόνο ο ΑΜΚΑ δεν αρκεί για την μοναδική ταυτοποίηση (πρωτέυον κλειδί) του ατόμου, τότε μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ορθότητά του τώρα που είναι νωρίς και δεν υπάρχει ευρεία διάδοσή του στις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών υγείας.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 20:09 | νικος δικαιος

    1)ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ.Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν στις συνταγές υψηλού κόστους για φάρμακα αξίας άνω των 300 ευρώ που εκτελούνται ανα φαρμακείο.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστεί η βούληση των ασθενών να εκτελούν τις συνταγές σε φαρμακείο της επιλογής τους αλλά από ένα αριθμό συνταγών και μετά ο φαρμακοποιός θα αποζημιώνεται με χαμηλότερο ποσοστό κέρδους π.χ 15% όταν ξεπερνάει το μέσο όρο συνταγών ανα φαρμακείο με βάση το σύστημα μηχανογράφησης.Για παράδειγμα αν ο Μεσος.Ορος είναι 1 εμπρελ ανα φαρμακείο τότε για το δεύτερο εμπρελ ο φαρμακοποιός θα πρέπει να αποζημιώνεται με 15%.ΕΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ.ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.Αν τώρα αρχίσουν να διαμαρτυρονται οι φαρμακοποιοί ας δοθεί το επιπλέον ποσό από το 15% στον πενελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο και ας τα κάνουν ότι θέλουν.Απλά με τον τρόπο αυτό θα κοπεί η αμοιβή του γιατρού απο το φαρμακοποιό για να υπερσυνταγογραφεί.
    2.ΑΚΡΙΒΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.Το εμπρελ κοστίζει πάνω από 1500 ευρω το τεμάχιο.Αυτό σημαίνει ότι για να κοστίζει τόσα πολλά χρήματα προσφέρει και συγκεκριμένα οφέλη.Επειδή πρόκειται για ΝΈΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.Για παράδειγμα όντως το εμπρελ ελαττώνει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία?Αν αποδείχθεί το αντίθετο σε βάθος χρονου το κράτος θα πρέπει να ρίξει την τιμή του κατακόρυφα για να αποζημιωθεί για την κοστοβόρα χρήση αυτων των χρόνων.
    3.ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΧΟΔΡΙΚΗ.Τα φαρμακεία θα πρέπει να προμηθεύονται τα φαρμακα αυτά σε νοσοκομειακή τιμή και όχι σε χονδρική.Ο λόγος είναι απλουστατος.Οι εταιρίες όλα αυτά τα χρόνια έδιναν τα φάρμακα αυτά μέσω νοσοκομείων.Δεν υπάρχει κανένας λόγος τώρα που τα πληρώνονται σχεδόν μετρητοίς από τους φαρμακοποιούς και οχι σε 3-4 χρονια όπως πλήρωναν τα νοσοκομεία να κερδοσκοπήσουν μέσω της χοντρικής τιμής.
    4.ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ.Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΌΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΥΨΗΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.Λόγω του ότι τα φαρμακα αυτα είναι νέα ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ελέγχει και να είναι σε φαρμακοεπαγρύπνηση για τα νέα αυτά φάρμακα.Η καταρτισή του είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας από τα φαρμακα αυτά. ΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ.ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΕΙΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.
    5.ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ.Η εμπορική ονομασία δημιουργει προβλήματα χρηματισμού για να επιλέξει ο γιατρός συγκεκριμένη εταίρία.Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εμπορική ονομασία στην συνταγογράφηση.Η ανοχή του κράτους είναι ανοχή στη διαφθορά.Η ΙΑΤΡΙΚΉ ΠΡΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.
    Συμπερασματικά όλα τα προηγούμενα μπορούν να ελεγθούν μέσω μηχανογράφησης και μόνο.Σε διαφορετική περίπτωση η μηχανογραφηση θα είναι για τη μηχανογράφηση.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 18:24 | Χάρης Χαρίλαος

    Αντε και να γινει συνταγογράφηση με βαση τη δραστική ουσια… Δεν σας κόβει ρε φωστήρες ότι μετά οι φαρμακοποιοί θα κατευθύνουν τα φάρμακα με βάση την εμπορική τους ονομασία … Κονομάνε που κονομάνε (οι μπακάλιδες) με τις υπογραφές των γιατρών οι οποίοι σημειωτέων παίρνουν τόσο την ποινική όσο και την ηθική ευθύνη για το σκεύασμα που συνταγογραφούν- θέλετε να κονομίσουν κι άλλο… παρασιτούν που παρασιτούν, θέλετε πιο πολύ;;;
    Έλεγχος των συνταγών με ηλεκτρονικό τρόπο, με πραγματική αγωγή μηνός. Το σύστημα να μην εκτελεί τη συνταγή αν ο γιατρός γράψει το ίδιο σκεύασμα κάτω των 25 ημερών από την τελευταία φορά, σε χρόνιες παθήσεις.
    Τώρα στα έκτακτα περιστατικά αλλάζει το πράγμα, αλλά κι εκεί με μέτρο στα κουτιά…
    Όπως κανένα σύστημα δεν μπορεί να «απαγορέψει» τις ασθένειες να μην εμφανίζονται, έτσι και δεν μπορεί να απαγορευτεί η συνταγογράφηση Θεωρώντας ότι όλοι οι γιατροί είναι καθίκια και κατευθύνουν τα πάντα…
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, όλοι φωστήρες έγιναν…
    Και μ’ αυτά που ακούω θα τιναχτεί όλη η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία στον αέρα με χιλιάδες εργαζόμενους στο ενεργητικό της…
    Με τις δραστικές ουσίες τη μερίδα του λέοντος θα την αρπάξουν και πάλι οι πολυεθνικές…. έχουν τον τρόπο τους αυτοί… με τα φαρμακοτρυφτάκια τους…
    Σημειωτέον, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ… ούτε ΦΑΡΜΑΚΑΣ…

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 17:36 | Παρθύμος Γιώργος

    καλησπέρα σε όλους…

    Στα πλαίσια της καθιέρωσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του γενικότερου εκμοντερνισμού του πρωτογενούς συστήματος περίθαλψης και υγείας εγώ θα σας πρότεινα την καθιέρωση ηλεκτρονικής έκδοσης των συνταγών των ασφαλιστικών ταμείων από τους συμβεβλημένους γιατρούς. Ο κάθε γιατρός του ΙΚΑ για παράδειγμα θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, και με τη βοήθεια κατάλληλου software – ανάλογου με αυτού που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία – θα γράφει και θα εκτυπώνει τη συνταγή προς εκτέλεση. Το λογισμικό αυτό μπορεί να είναι έτσι δομημένο ούτως ώστε να ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ τον χρήστη να καταγράψει αριθμό εμβαλαγίων μεγαλύτερο από έναν αριθμό, ανάλογο με τον αριθμό των χαπιών /καψακίων που περιέχει το κάθε κουτί και βεβαίως την προτεινόμενη θεραπεία ανα μήνα. Π.χ. ένας ασθενής ακολουθεί θεραπεία με το φάρμακο Lasix και η συνήθης θεραπεία του φαρμάκου – προτεινόμενη από τον κατασκευαστή – είναι ένα χάπι την ημέρα. Το κουτί περιέχει 14 χάπια, άρα ο γιατρός δικαιούται να γράψει συνολικά 3 εμβαλάγια το μήνα (30 ημέρες). Το πρόγραμμα θα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε αν ο γιατρός επιχείρησει να γράψει 4, η καταγράφη της συνταγής να αναστέλλεται. Με αυτό το τρόπο η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται δραστικά και ταυτόχρονα ο αριθμός των συνταγών που ενδεχομένως να «κόβονται» από τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων συρρικνώνεται.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 17:25 | Athanasios

    Απλά και λειτουργικά

    Όλοι μα όλοι οι γιατροί που έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν σε βιβλιάρια του δημοσίου θα πρέπει να έχουν έναν μοναδικό κωδικό σε ένα website το οποίο θα έχει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελλάδα

    Ο Ασθενής με το μοναδικό αριθμό ΑΜΚΑ και η διαδικασία είναι

    Ο γιατρός μπαίνει στο συγκεκριμένο site

    βάζει τον αριθμό ΑΜΚΑ του ασθενή
    επιλέγει τα φάρμακα και τις ποσότητες που θέλει
    και εκτελεί εικονική παραγγελία
    τυπώνει την παραγγελία και τη δίνει στον ασθενή
    η παραγγελία έχει καταχωρηθεί στο σύστημα πληροφοριών του κράτους

    ο πελάτης με το χαρτί πηγαίνει σε οποιδήποτε φαρμακείο
    ο φαρμακοποιός πάλι με μοναδικό κωδικό μπορεί και βάζοντας τον κωδικό της παραγγελείας να την ανοιξει και να τσεκάρει ποιά φάρμακα του δίνει (εάν δεν τα έχει όλα)

    ο πελάτης φεύγει και το κράτος γνωρίζει σε real time

    τις υποχρεώσεις που έχει για πληρωμές
    τα φάρμακα, την ποσότητα, και το πόσο οικονομικός γιατρός είναι
    εύκολα βγαίνει μια βαθμολογία για τον γιατρό εάν είναι οικονομικός στο κράτος με κόστος ανά ασθενή/επίσκεψη…..
    το φαρμακείο δίνει μόνο τα φάρμακα που είναι γραμμένα και ξέρει άμεσα τι είναι να εισπράξει από το κράτος
    έτσι ο οποισδηποτε έλεγχος γίνεται εύκολος και αντικειμενικός

    επίσης κατά καιρούς μπορεί να υπάρχει πλαφόν σε κάποιο κωδικό ΑΜΚΑ και να πρέπει να γίνει έλεγχος για συνέχεια συνταγογράφισης
    δηλαδή το ΑΜΚΑ η ο κωδικός του γιατρού μπορούν να έχουν πλαφόν.

    Απλά πραγματα που τα κάνει μια μικρή και μεγάλη επιχείρηση για σωστό έλεγχο

    στο μέλλον ίσως το πρόγραμμα να προτείνει στγο γιατρό και φάρμακα με χαμηλότερο κόστος που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα

    ΑΠΛΑ

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 14:02 | dimitris

    ΓΕΓΟΝΟΣ : πελάτες των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι οι επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης φαρμάκων (φαρμακαποθήκες), αλλά οι γιατροί.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : αυτό οδηγεί στην ανεξέλεγκτή συνταγογραφία με τις γνωστές και ολέθριες (στο κοντινό μέλλον) συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία. Το γιατί είναι ηλίου φαεινότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
    1. Ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί δραστική ουσία (π.χ. παρακεταμόλη) και όχι εμπορική ονομασία (π.χ. Depon) . Σε κάθε δραστική ουσία στην οποία ανήκουν συγκεκριμένα φάρμακα να οριστεί μια τιμή βάσης (π.χ. ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε.) και πάνω σ’ αυτή να υπολογίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου και η δαπάνη του ασφαλιστικού ταμείου. Το επιχείρημα ότι έτσι ευνοούνται τα αντίγραφα φαρμάκων πράγμα που θα επηρεάσει την υγεία των ασθενών, είναι αίολο (πως αυτά τα φάρμακα πήραν άδεια κυκλοφορίας αφού δεν είναι «καλά»).
    2. Δεν μπορεί τα Ασφαλιστικά ταμεία, ως οι μεγαλύτεροι πελάτες των φαρμακείων να τιμολογούνται με τους ίδιους όρους (τιμές) από τα φαρμακεία με τους οποίους τα αγοράζει και ο καθένας μας. Πρέπει τα Ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται με τα φαρμακεία για «καλύτερες τιμές» (ποσοστό έκπτωσης).
    3. Το ποσοστό κέρδους (των φαρμακείων) 35% (μικτό ποσοστό κέρδους) στη λιανική τιμή δεν πρέπει να είναι ίδιο σε όλα τα φάρμακα και να εξαρτάται από την τιμή τους. Π.χ. το φαρμακείο με την πώληση ενός φαρμάκου με λιανική τιμή 1,00 € κερδίζει 0,24 € και με την πώληση ενός φαρμάκου με λιανική τιμή 1.000,00 € κερδίζει 237,85 €. Πρέπει να μπει κλιμακωτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου.
    4. Να μπει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων στα νοσοκομεία και οι παραγγελίες να βασίζονται στην ιστορικότητα και εποχικότητα της διακίνησης των φαρμάκων. Να γίνεται έλεγχος των αποθεμάτων (απογράφη) με βάση τα υπόλοιπα, την κίνηση, της μέρες παραμονής του αποθέματος και την ταχύτητα ανακύκλωσης των αποθεμάτων.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 13:48 | κ

    Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο σχόλιο το Περικλή.

    Νομίζω από την περιγραφή του αιτήματός σας, δεν ξέρετε τι ακριβώς ζητάτε και γιατί.

    Έχετε συμβουλευτεί, άλλες χώρες με καλά συστήματα, που διαχειρίζονται με επιτυχία αυτά τα θέματα – ή πάτε να ξανα-εφεύρετε τον τροχό!!!

    Ευχαριστώ!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 12:07 | παναγιωτης βασιλειαδης

    Η ηλεκτρονικη συνταγογραφηση ειναι μονοδρομος,πρεπει οι συνταγες να εκδιδονται ηλεκτρονικα να εκτελουνται ηλεκτρονικα ετσι ωστε να ειναι ανα πασα στιγμη ευκολος ο ελεγχος τοσο του εκδιδοντος οσο και του εκτελουντος.Ομως θα πρεπει και απο την στιγμη που εμφανιζονται κρουσματα ατασθαλειας να εφαρμοζονται οι νομοι και να τιμωρουνται οι υπευθυνοι.Μεχρι τωρα αυτο δεν συμβαινει.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 10:09 | Στέφανος

    Το κύριο θέμα είναι η οικονομική διαχείριση. Σε όλο τον κόσμο αυτό γίνεται με υπολογισμό των απαραίτητων ημερών νοσηλείας, οπότε για να προτιμήσεις ένα φάρμακο έναντι σε ένα άλλο πρέπει να τεκμηριώσεις ότι για τον ασθενή που θα επέστρεφε στην εργασία του σε πχ 5 ημέρες με την συνήθη αγωγή, του έδωσα το φάρμακο ΧΧΧ και τον γύρισα σε 3, οπότε το παραπάνω κόστος Α του φαρμάκου ισοσταθμίζεται με τις 2 ημέρες εργασίας που κέρδισε επί Β τα έσοδα του κράτους από την ομαλή λειτουργία του οργανισμού που δουλεύει ο ασθενής.
    Μόλις το κάνεις αυτό, μπορείς να βάλεις manatzer στα νοσοκομεία, να βγάλεις προϋπολογισμούς, και να ζητάς από τους γιατρούς να είναι under budget με χρήση νέας τεχνολογίας, γιατί πλέον μπορείς να αξιολογήσεις ένα φάρμακο ή μηχάνημα έναντι ενός άλλου. Και στο τέλος του έτους, αν υπερβείς τον προϋπολογισμό σου, μπορείς να αιτιολογήσεις το γιατί. Από την άλλη, μπορούν να σε πληρώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία κανένα bonus, γιατί μειώνεις τις ημέρες νοσηλείας που στο τέλος αυτά τις επωμίζονται, οπότε ισοσκελίζεις και τον προϋπολογισμό σου.
    Και αυτά δεν τα λέω εγώ, είναι κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν γίνεται, γιατί τότε θα πρέπει ο κάθε γιατρός να αιτιολογήσει γιατί έδωσε το ΨΨΨ φάρμακο που κάνει τα μαλλιά της κεφαλής του, και το κύριο κίνιτρο του ήταν ότι η εταιρεία που το παράγει θα του πληρώσει το ταξίδι στην Κούβα.
    Μην λαμβάνεται αποσπασματικά μέτρα. Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια. Το σύστημα *πρέπει* να σχεδιαστεί σωστά από την βάση. Χαμηλές δαπάνες περίθαλψης είχαν σε άλλα κράτη ακόμη και όταν δεν υπήρχαν υπολογιστές. Κάντε ένα διεθνή διαγωνισμό, φέρτε **σοβαρούς** συμβούλους από έξω και επανασχεδιάστε το σύστημα υγείας. Φτάνει.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 09:22 | Γ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

    Οι 8 μύθοι για τα φάρμακα στην Ελλάδα


    Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο των συνταγών , από μόνη της όμως δεν εξαλείφει το κίνητρο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε επιτρέπεται η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εξασφαλίζει την διακίνησή τους με ασφάλεια.

    H ΔΥΓ 3(α) 83657/06 (ΦΕΚ 59Β/06), που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται γα ανθρώπινη χρήση, επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες να αναγράφεται στην εξωτερική συσκευασία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός από την εμπορική ονομασία και η επιστημονική, δηλαδή η ονομασία της δραστικής ουσίας ή ουσιών όπως καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ http://nosfar.blogspot.com/2009/12/8_29.html

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 08:33 | giannis

    Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΑΓΝΙΣΜΟΥΣ( ΙΚΑ , ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ ΚΛΠ.) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΣ.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 03:33 | Ιωάννης Ανδριόπουλος

    Εγώ διαφωνώ πλήρως με την έκδοση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής κάρτας για τις υπηρεσίες υγείας. Τα φάρμακα χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, στην οποία πρέπει να αναγράφεται η πάθηση του άσθενους για τη χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων. Η όλη διαδικασία καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο. Δηλαδή ο ιατρός & o φαρμακοποιός λαμβάνει γνώση του γενικού ιατρικού ιστορικού προφορικά & εξετάζει ειδικά & εκτελείται συνταγογράφηση για τη συγκεκριμένη πάθηση. Με την ηλεκτρονική κάρτα καταχωρούνται όλες οι ασθένειες & οι συνταγογραφήσεις του ασθενούς ενιαίως, η πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του ιατρικού ιστορικού καθίσταται προσβάσιμη σε 1 ανεξέλεγκτο αριθμό προσώπων (πχ γιατί να ξέρει η νοσηλεύτρια του αγροτικού ιατρείου του χωρίου μου, αν εγώ πάσχω καρκίνο, τη στιγμή που εγώ την έχω επισκεφθεί για 1 κρυολόγημα;) & σε περίπτωση κλοπής της κάρτας & χορήγησης των δεδομένων μου σε εταιρίες, ή σπασίματος του κωδικού, αν πέσω θύμα εκβιασμού λόγω διαρροής του ιατρικού απορρήτου, ποιος με αποζημιώνει;
    Η θα αφήσετε τα πράγματα ως έχουν ή θα καθιερώσετε έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας μόνο για αυτούς που θα δίνουν γραπτώς τη συγκατάθεση τους ή θα πρέπει να απευθυνθούμε όσοι έχουμε αντίρρηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα & τα δικαστήρια για να διατηρήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην υγεία & την ιδιωτικότητα.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 00:55 | ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Νομίζω πως κάτι δεν φαίνεται καλά στο διάγραμμα, εκτός αν φταίει o Firefox που χρησιμοποιώ.

    Στα 2 από τα τέσσερα κουτιά (γιατρός;, διαγνωστικό κέντρο;, νοσοκομείο;) δεν φαίνονται όλα τα γράμματα.

  • 19 Φεβρουαρίου 2010, 00:25 | Βεράνης Απόστολος

    Εγώ θα σταθώ στα δύο παρακάτω σημεία:

    2.Ασφαλισμένοι Ταμείων(περίπου 10.000.000).

    * Ταυτοποίηση με ΑΜΚΑ / Ταυτότητα / ΑΦΜ.
    * Απλή / έξυπνη Κάρτα (τσιπ) και Ψηφιακά Πιστοποιητικά.
    5. Για όλους απαιτείται άμεση έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας για Ψηφιακές Υπογραφές, Κρυπτογράφηση και Πρόσβαση στο ΗΣ/Δ.

    Αφού το όλο ζητούμενο στο σχέδιο αυτό είναι ο έλεγχος τις συνταγογράφησης ,και θα ξοδευτούν ένα σωρό χρήματα για την έκδοση αυτών των καρτών για όλους τους ασφαλισμένους (άρα όλους τους Έλληνες πολίτες ) και θα υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας ταυτοποίησης, γιατί δεν προχωράτε στην συνεργασία με το Υπουργείο προστασίας του πολίτη και το Υπουργείο οικονομικών ,αυτή η κάρτα να είναι και ταυτότητα και χρήσιμη σε συναλλαγές με την εφορία (λογική όλα σε ένα)φανταστείτε ότι σήμερα θα πρέπει να θυμόμαστε ένα σωρό αριθμούς για να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα μας.
    Το λογισμικό που θα παραχθεί απο τις εταιρείες να είναι συνεργάσιμο με εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούνται πχ TAXIS .
    Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας και την κάρτα του δημότη που προτείνεται στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (μην ξοδεύουμε χρήματα για το ίδιο πράγμα).
    Επίσης θα πρέπει πέρα από την συνταγογράφηση το λογισμικό που θα είναι εγκατεστημένο στα ιατρεία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πληρωμή των ιδιωτών γιατρών που συνεργάζονται με τα ταμεία ,είναι συνηθισμένο φαινόμενο να κόβονται σε μία επίσκεψη 2 και 3 χαρτάκια πληρωμής με διαφορετικές ημερομηνίες.
    Και τέλος κάτι που μπορεί να φανεί ακραίο αλλά δίνει λύσεις , θα πρέπει όποιος γιατρός ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα να μπορεί να εξετάζει ασφαλισμένους όλων των ταμείων «όλοι οι γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους» , αλλά με την προϋπόθεση να είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα και η πληρωμή τους να γίνεται με τον πιο πάνω ηλεκτρονικό τρόπο που περιέγραψα, έτσι θα υπάρχει και οικονομικός έλεγχος του μαύρου αδήλωτου χρήματος (συνεργασία με Υπ. Οικον.)

  • 18 Φεβρουαρίου 2010, 23:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
    ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2010, 23:50 | Τζαγκαρουλάκης Ιωάννης

    Τα προβλήματα που προκύπτουν από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση είναι περισσότερα επειδή οι Φορείς Ασθένειας είναι πολλοί και ο έλεγχος συνταγογράφησης πλημελής. Πρακτικά προβλήματα είναι η αθρώα εισαγωγή κωδικών ασθενών, δίχως ουσιαστικό και με κίνητρα για τον φαρμακοποιό έλεγχο, η ανάγκη για πρόσληψη μεγάλου αριθμού προσωπικού στους Φορείς Ασθένειας, η δυσκολία χρήσης από συνταξιούχους ηλικιωμένους, ανάπηρους και ανίκανους για εργασία και πάρα πολλοί που δεν μπορούν προσωπικά να παρεβρεθούν στο φαρμακείο και να αγοράσουν το φάρμακο.

    Με την ευκαιρία της επικείμενης συγχώνευσης των Φορέων Ασθένειας και των μονάδων Υγείας τους στο αρμόδιο Υπουργείο, θα πρότεινα να συνδυαστεί το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα κέντρα Υγείας και Νοσοκομία και να επιβάλεται ο έλεγχος συνταγογράφησης από τα κέντρα αυτά, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με ένα ειδικό κέντρο του Υπουργείου που θα αποφαίνεται συνεχώς όλο το 24ωρο για την ανάγκη λήψης του φαρμάκου. Η εισαγωγή της συνταγογράφησης στο σύστημα προτείνεται να γίνεται από τον ίδιο τον θεράπων ιατρό και όχι από τα φαρμακεία, για να είναι ο έλεγχος αποτελεσματικότερος. Αφού κρίνεται η λήψη του φαρμάκου θεμιτή, θα μπορεί ο ιατρός να συνταγογραφεί το φάρμακο και να γίνεται η λήψη από τα φαρμακεία όπως γίνεται και τώρα.

  • 18 Φεβρουαρίου 2010, 19:05 | Μανόλης Χριστοδούλου

    Θα πρότεινα στην τελική προκήρυξη να μπει ένας όρος ότι το τελικό προϊόν που θα τρέχει στα γραφεία των γιατρών και των Φαρμακείων, θα είναι ανοικτό, θα είναι cross platform και δεν θα απαιτεί απ’τον τελικό χρήστη την προμήθεια επι’πλέον εμπορικού λογισμικού.

    Σε περίπτωση βέβαια που προτιμηθεί web application, αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει με ανοικτά και διεθνή πρότυπα και όχι με ιδιωτικά και κειστά.

    Και βέβαια, επειδή στην Ελλάδα η ποιότητα του διαδικτύου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, να προβλεφθεί και ένας τρόπος off-line λειτουργίας και ενημέρωσης του συστήματος σε μεταγενέστερο χρόνο, για τις περιπτώσεις που η δικτύωση δεν είναι δυνατή…

  • 18 Φεβρουαρίου 2010, 18:34 | Περικλης

    Καλα, είναι δυνατό?

    Εχουν προκηρυχθει δύο διαγωνισμοί (ενας κατακυρωμενος και σε εξέλιξη και ενας στο στάδιο υποβολής προσφορών), έχουν ξοδευθεί εκατομμύρια, και θα βγάλουμε τώρα διαβούλευση για τη συνταγογράφηση?
    Και μάλιστα για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίησή του?