- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 269 – Αρχές που διέπουν τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων (άρθρο 36 Οδηγίας 2014/25/ΕΕ)

1. Οι αναθέτοντες φορείς αντιμετωπίζουν τους οικονομικούς φορείς ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και ενεργούν με διαφάνεια, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, της αμοιβαίας αναγνώρισης, της προστασίας των δικαιωμάτων των ιδιωτών, της προστασίας του ανταγωνισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων.
Ο σχεδιασμός των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων δεν γίνεται με πρόθεση την εξαίρεσή τους από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος Βιβλίου ή τον τεχνητό περιορισμό του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός θεωρείται ότι περιορίζεται τεχνητά όταν οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων έχουν σχεδιαστεί με πρόθεση την αδικαιολόγητα ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένων οικονομικών φορέων.
2. Κατά την εκτέλεση των συμβάσεων, οι οικονομικοί φορείς τηρούν τις ισχύουσες υποχρεώσεις στους τομείς του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου που έχουν θεσπισθεί με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εθνικό δίκαιο, συλλογικές συμβάσεις ή διεθνείς διατάξεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου, οι οποίες απαριθμούνται στο Παράρτημα XIV του Προσαρτήματος Β του παρόντος Βιβλίου.
3. Η τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου 2 επιβεβαιώνεται από τα όργανα που επιβλέπουν την εκτέλεση των συμβάσεων κατά την έννοια του άρθρου 356 καθώς και τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που ενεργούν εντός των ορίων ευθύνης και αρμοδιότητάς τους.
4. Κατά την κατάρτιση προγραμμάτων επιθεωρήσεων και ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σύμφωνα με το ΠΔ 136/1999 και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) σύμφωνα με το ΠΔ 165/2003 λαμβάνεται μέριμνα για την κατά προτεραιότητα ένταξη σε αυτά επιχειρήσεων που εκτελούν, ως ανάδοχοι συμβάσεις κατά την έννοια του παρόντος Βιβλίου και εφόσον πληρούν τα ειδικότερα κριτήρια που ορίζονται στις διατάξεις που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
5. Η υποχρέωση της παραγράφου 2 επισημαίνεται στα έγγραφα της σύμβασης και αποτελεί ειδικό όρο της σύμβασης κατά το άρθρο 343 .