- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 238 – Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής (άρθρο 1 Οδηγίας 2014/25/ΕΕ)

1. Το παρόν Βιβλίο θεσπίζει κανόνες για τις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης που πραγματοποιούνται από αναθέτοντες φορείς για συμβάσεις και διαγωνισμούς μελετών, ανεξαρτήτως της εκτιμώμενης αξίας αυτών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα επιμέρους άρθρα του παρόντος Βιβλίου.
2. Διαδικασία σύναψης σύμβασης κατά την έννοια του παρόντος Βιβλίου, είναι η διαδικασία για την απόκτηση έργων, αγαθών ή υπηρεσιών από οικονομικούς φορείς που επιλέγονται από έναν ή περισσότερους αναθέτοντες φορείς, εφόσον τα εν λόγω έργα, αγαθά ή υπηρεσίες προορίζονται για την εκτέλεση μιας εκ των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στα άρθρα 244 έως 250.
3. Οι διατάξεις του παρόντος Βιβλίου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 346 της ΣΛΕΕ.
4. Το παρόν Βιβλίο δεν θίγει το δικαίωμα των αναθετόντων φορέων να ορίζουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, την οργάνωση και χρηματοδότηση αυτών, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων καθώς και σε ποιες ειδικές υποχρεώσεις θα πρέπει να υπόκεινται κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και ιδίως στην παράγραφο Β του Ν. 4152/2013, όπως εκάστοτε ισχύει. Ομοίως, δεν θίγει την απόφαση των δημόσιων αρχών αν, πώς και σε ποιο βαθμό επιθυμούν να ασκούν δημόσιες λειτουργίες, σύμφωνα με το άρθρο 14 της ΣΛΕΕ και το πρωτόκολλο αριθ. 26 .
5. Το παρόν Βιβλίο δεν θίγει τον τρόπο οργάνωσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
6. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος Βιβλίου δεν περιλαμβάνει τις μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος.
7. Οι διατάξεις του Μέρους Β του Βιβλίου Ι εφαρμόζονται συμπληρωματικά και κατ΄αναλογία στο μέτρο που δεν έρχονται σε αντίθεση στις διατάξεις του παρόντος Βιβλίου. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η παρέκκλιση από επιμέρους διατάξεις του Μέρους Β του Βιβλίου Ι. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου εποπτεύοντος Υπουργού, η οποία εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος αναθέτοντος φορέα, καθορίζονται ειδικότερα οι ως άνω παρεκκλίσεις.
8. Το παρόν Βιβλίο αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ.