Δημόσια Διαβούλευση για το ηλεκτρονικό σύστημα υγρών καυσίμων

Έχοντας υπόψη:

Τον Ν. 3784/09 και ειδικότερα το άρθρο 31 παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ καθορισμού προδιαγραφών και ρύθμισης θεμάτων εγκατάστασης ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στις δεξαμενές των πρατηρίων υγρών καυσίμων συνδεόμενων με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό

AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών που προορίζονται για τοποθέτηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων βάσει του αρθ. 31 παρ. 7 του Ν. 3784/09, πρέπει να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός είναι η διασφάλιση της νόμιμης και εύρυθμης λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, μέσω αξιόπιστης παρακολούθησης εισροών – εκροών και αντίστοιχα έκδοσης νομίμων φορολογικών παραστατικών στοιχείων κατά την πώληση.

Επί μέρους στόχοι για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, είναι:

• Ορθή μέτρηση του εισερχομένου και εξερχομένου καυσίμου στα στάδια της παραλαβής και της πώλησης αντίστοιχα

• Παρακολούθηση, καταγραφή και σύγκριση (ισοζύγιο) των εξερχομένων από τις αντλίες, με τους εναπομένοντες όγκους καυσίμων εντός των δεξαμενών κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο

• Πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρώπινου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού

• Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επεξεργασίας της λαμβανομένης πληροφορίας (λογιστικό, απεικονιστικό κλπ.) που θα μπορούσε να προσφέρει στη βελτίωση της ολικής λειτουργίας του πρατηρίου

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

A. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ, το οποίο περιλαμβάνει τον μηχανισμό μέτρησης στάθμης και θερμοκρασίας και παρεπόμενα μέρη αυτού

B. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΡΟΩΝ, το οποίο περιλαμβάνει ελεγκτές (CONTROLLERS) συλλογής και αποστολής δεδομένων των εκροών

Γ. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ (ΚΟΝΣΟΛΑ) ελέγχου και επεξεργασίας δεδομένων εισροών-εκροών

Δ. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΠΟΙΚ/ΓΓΠΣ μέσω συγκέντρωσης και μετάδοσης των δεδομένων εισροών-εκροών από την κεντρική μονάδα (κονσόλα).

  • 7 Μαρτίου 2010, 10:37 | leo

    Το καύσιμο πρέπει να φορολογηθεί στο σημείο εισόδου, ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Αφού ξεφορτώσει, όλα γίνονται δύσκολα.
    Επίσης, 24ωρη παρουσία εφοριακού υπαλλήλου στη φορτοεκφόρτωση βυτιοφόρων.

  • 6 Μαρτίου 2010, 23:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    NA ΕΡΩΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΕΙΣΕΤΕ,ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ;ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

  • 6 Μαρτίου 2010, 20:03 | Διπλας Γιωργος

    Κε Προθυπουργε,

    Εχει απολυτο δικιο η Κα Καλλιανιωτη αναφερομενη στην ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.
    Ειμαι 65 ετων συνταξιουχος Μηχ.Εμπορικου Ναυτικου και γνωριζω τουλαχιστον 8 με 9 περιπτωσεις καταχρησεων,παρανομων συνταγογραφησεων,
    που οι παρανομουντες «πεσανε στα μαλακα» με ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ !!!!!!!!! απο τα ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.Για ονομα του ΘΕΟΥ τσακιστε τους.

  • 6 Μαρτίου 2010, 19:15 | Παναγιώτης Λ.

    Ο έλεγχος τής διανομής των καυσίμων πρέπει εκτός από τα πρατήρια καυσίμων να περιλαμβάνει και τα σημεία φόρτωσης των βυτιοφόρων καθώς και τα σημεία εκφόρτωσης σε περίπτωση διανομής από τα πρατήρια. Ο έλεγχος πρέπει να καλύψει όλα τα εμπλεκόμενα σημεία προκείμενου να είναι ευκολότερος και πληρέστερος.
    Ο κύκλος ΦΟΡΤΩΣΗΣ – ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και ΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ καυσίμων είναι πλήρως καθορισμένος και δίνει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
    1. ΦΟΡΤΩΣΗ:Πώς θα σφραγιστεί το φορτίο στο βυτιοφόρο ώστε να διασφαλιστεί η παράδοσή του ΜΟΝΟ στο σημείο προορισμού.
    2. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ: Πώς θα εξασφαλισθεί η ενημέρωση των αρμοδίων αρχών για οποιαδήποτε προσπάθεια νοθείας κατά την διακίνηση.
    3. ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ: Πώς θα εξασφαλισθεί η παράδοση του ορθού φορτίου (ποσοτικώς και ποιοτικώς) στο προβλεπόμενο σημείο.
    Διεθνώς υφίσταται πληθώρα τεχνικών λύσεων, τουλάχιστον μία εκ των οποίων στο παρελθόν είχε παρουσιασθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη.
    Το ίδιο σύστημα, εξελιγμένο λόγω της παρόδου 3 και πλέον ετών από την αρχική πρόταση, μπορεί να παρουσιασθεί προκειμένου να εντοπσιθούν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του σε όλο το πεδίο της διανομής των καυσίμων.

  • 6 Μαρτίου 2010, 11:10 | ΚΩΣΤΑΣ

    Τα καταφέρατε άλλη μια φορά να αυξηθεί η κερδοσκοπία στην βενζίνη πρωτού ψηφίσετε την αύξηση του φόρου!!!

    Αλληλεγγύη μεταξύ πολιτικών και βενζινοπωλών 100% βλέπω!!!

    Μπράβο!!! Την άλλη φορά να περιμένετε μόνο από αυτούς ψηφαλάκια!!

  • 4 Μαρτίου 2010, 23:04 | Κωστής Κ.

    Η τοποθέτηση GPS σε όλα τα φορτηγά και η διασταύρωση των τιμολογίων είναι η μόνη λύση για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου. Κάποιος φίλος παρακάτω σχολίασε πως κατά την μεταφορά προς Βουλγαρία μπορεί να μην έχουν καύσιμο αλλά νερό…..!!
    Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό!

    Είναι πάρα πολύ καλή η βάση του νομοσχεδίου αλλά θα πρέπει να γίνει χρήση GPS σε όλα τα στάδια της διακίνησης.

    ΟΜΩΣ… ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,
    ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΥΣ ΠΟΥ Τ Η Ρ Ο Υ Ν Τ Α Ι !!!!!

  • 4 Μαρτίου 2010, 00:21 | thomas

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

    ΠΟΣΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ; ΠΧ 3
    ΠΟΣΑ ΛΙΤΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;
    ΠΟΣΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ;
    ΑΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ)ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΙΤΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΟ
    ΑΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ)ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΤΡΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ;ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

    ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    ΚΑΙ ΒΑΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ

  • 3 Μαρτίου 2010, 23:32 | Γιώργος

    Σωστό βήμα η τοποθέτηση συστηματος εισρροων-εκρροών μαζί με όλα τα παρελκόμενα του, (εκδοση νομιμων αποδειξεων λιανικής, αυτοματοποιήση πρατηρίου κ.ά.) καθώς διευκολύνει πολύ την λειτουργία ενός μεσαίου/ μεγάλου πρατηρίου.

    Η τοποθέτηση του αυτή καθεαυτή παρόλα αυτά δεν θεωρώ πως αφορά τους καταναλωτές, τους κομίζει κάποιο όφελος, ή τους διασφαλίζει την ποιότητα των συναλλαγών τους, τουλάχιστον άμεσα.

    Η αυτοματοποίηση/online-οποίηση των πάντων είναι μια ρομαντική ιδέα, καθώς εξυπηρετεί σαν ενδιάμεσος που κάμπτει τη δυσπιστία ανθρώπου σε άνθρωπο (βενζινοπώλη – καταναλωτή). Η δυσπιστία του καταναλωτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα χρήματα που έχει στην τσέπη του, ως εκ τούτου, σήμερα χρειάζεται μια «απόδειξη τίμιας συναλλαγής», που ένα κλειστό σύστημα εισρροών-εκρροών προσφέρει με αξιοπιστία.

    Στην εφαρμογή του συστήματος τώρα. Αμφιβάλλω ότι θα προσφέρει όφελος σε ένα μικρό πρατήριο των 2-3 προϊόντων. ΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ο πρατηριούχος αυτός να επενδύσει σε τέτοιο σύστημα, είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνει απόσβεση. Επίσης είναι βέβαιο ότι η εταιρία του θα προσφερθεί να τον «βοηθήσει» στην επένδυση ίσως με κάποιο νέο συμβόλαιο, με αναπροσαρμογή βεβαίως των τιμών που θα αγοράζει και θα πουλάει το πρατήριο. Αυτό είναι μεγάλο θέμα και ο βασικός λόγος που παρατηρούνται απίστευτες διαφορές στις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο.

    Ίσως να πρέπει να εξεταστεί σύμφωνα με την άδεια του πρατηρίου και τη χωρητικότητα των δεξαμενών του, αν θα πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα εισρροών-εκρροών ή όχι, ώστε οι πολύ μικροί πρατηριούχοι να μην υποθηκεύσουν μια πενταετία ή επταετία εργασίας, μόνο για να κάνουν απόσβεση σε ένα τέτοιο σύστημα.

    Αν γίνει μια τέτοια εξίσωση όλων των πρατηρίων, μεταπωλητών, εταιριών εμπορίας θερμανσης, πολύ φοβάμαι ότι η πίεση των εταιριών προς τους μικρότερους του κλάδου με υψηλές τιμές, θα αποτελέσει ελατήριο για τους υπόλοιπους να πωλούν και αυτοί αναίτια πιο ακριβά. Ήδη βρισκόμαστε στο 1.5 ευρω ανα λίτρο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό θα παρακαλούσα να σχεδιαστεί προσεκτικά η εφαρμογή του μέτρου με μία ενδεχόμενη επιδότηση (απο ΕΣΠΑ;)

    Μου δίνεται η εντύπωση ότι το όλο εγχείρημα είναι άσχετο με τη λαθρεμπορία. Ίσως πιο διαφανής οργάνωση της διαδρομής διυλιστήριο/εταιρία-πρατήριο-πελάτης. Αυτό είναι καλό και καλοδεχούμενο, αλλά η λαθρεμπορία είναι έξω από αυτό το σύστημα.

    Αφού γίνεται η αρχή με την απόφαση για τοποθέτηση τέτοιου συστήματος, μήπως η νομοθεσία να κάνει και το ένα βήμα παραπάνω και να προβλέψει τις μέλλουσες δυνατότητες; Αυτόματοι πωλητές; Λειτουργία πρατηρίου χωρίς επίβλεψη (unattended self-service); Και όλα αυτά με τι άδειες; πυρασφάλειες; εγγύτητα σε δημόσιους χώρους; Το θέμα είναι λίγο πιο πονηρό απ’ ότι φαίνεται, παρ’ όλα σαν αρχή το μέτρο είναι καλό.

    Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά καυσίμου είναι οι τιμές. Στην ουσία το προϊόν δεν έχει τιμή. Δύο πρατήρια ίδιας εταιρίας, στην ίδια πόλη, στον ίδιο δρόμο, αν παραγγείλουν την ίδια μέρα, ίση ποσότητα από το ίδιο προϊόν, θα αγοράσουν σε διαφορετικές τιμές. Αυτό είναι απαράδεκτο, και η μεγαλύτερη πληγή κατ’ εμέ. Χίλιες φορές πλαφόν, τέτοιο χάος δεν θα γινόταν.

    Όταν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, χάνεται το μέτρο σύγκρισης, οι καταναλωτές μεταλλάσσονται σε τιμολάγνους και δηλητηριάζεται η αγορά. Γνωρίζω ανθρώπους που μπαίνουν στο πρώτο φθηνότερο πρατήριο που μπορούν να βρουν και πρώτα ρωτούν αν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης παραστατικού και μετά αγοράζουν καύσιμα, τα οποία ούτε τους ενδιαφέρει αν είναι σωστά σε ποιότητα ή ποσότητα. Έχουμε φτάσει στο σημείο που η απόδειξη συναλλαγής είναι σημαντικότερη από τη συναλλαγή αυτή καθεαυτή. Αυτό είναι άρρωστο.

    Συγγνώμη για το μέγεθος του post, δεν χρειάζεται να το δημοσιεύσετε, απλά ΑΝ τα διαβάζετε όλα, πάντα μια γνώμη παραπάνω δεν βλάπτει;-)

  • 3 Μαρτίου 2010, 13:31 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

    Η θέση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ είναι θετική, για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών όγκου καυσίμων.
    Για τον απόλυτο έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων και της πάταξης της μεγάλης δασμοφοροδιαφυγής σε βάρος των δημοσίων εσόδων, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, όπως εγκαταστάσεις φόρτωσης, βυτιοφόρα και πλοία μεταφοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων.
    Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών εκροών, πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από δημόσιο φορέα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

  • 2 Μαρτίου 2010, 16:17 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Θεωρώ ότι πρέπει επί τέλους, να τεθεί σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της ροής των καυσίμων από το δυϊλιστήριο εως την λιανική (αντλία) ούτως ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να παίρνει νόμιμη απόδειξη λιανικής πώλησης καυσίμων για να την χρησιμοποιεί στην δήλωση Ε1 (για όσο διάστημα ισχύει η «πονηρή» λύση της μείωσης του αφορολογήτου στα 6.000€ με αύξησή του στο διπλάσιο με προσκόμιση αντίστοιχων αποδείξεων – 10%). Αυτό ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η λαθρεμπορία καυσίμων οργιάζει. Η πάταξή της είναι επιτακτική ανάγκη. Ομως, δεν μπορεί να μείνει εκτός συστήματος το ναυτιλιακό πετρέλαιο (όπου και τα περισσότερα διαφυγόντα έσοδα του κράτους).

    Επισημαίνω ότι η όποια εξαίρεση από το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης (της διακίνησης από το δυϊλιστήριο εως τον τελικό καταναλωτή) θεσμοθετηθεί, επιβαρύνει την (αν)αξιοπιστία των πολιτικών έναντι της κοινωνίας.

  • 2 Μαρτίου 2010, 14:59 | ΝΑΣΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    κύριοι
    Δώστε μου 4 έμπιστους συμβούλους σας να σταθουμε μαζί ένα 24ωρο στα φυλάκια εισόδου απο Βουλγαρία και να μετρήσουμε πόσα βυτιοφόρα με καύσιμα θα εξέλθουν από Ελλάδα προς Βουλγαρία.
    Ακολούθως να ψάξουμε πόσα εξήλθαν στα ….χαρτιά.
    (σας θυμίζω ότι 50 βυτία Χ30.000=1.500.000 λίτρα Χ 0,70 φόρος= 1,05 εκ/ημέρα = 3 δις ετησίως)

    Και πόσα απο αυτά που εξήλθαν είχαν νερό αντί για καύσιμα στα βυτία.

    Το ίδιο και για Αλβανία.

    Η αίσθηση που υπάρχει σε όσους γνωρίζουν το μέγεθος της λαθρεμπορίας, είναι ότι τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται απο τους λαθρεμπόρους. Πράγμα που δηλητηριάζει την πολιτική μας ζωή.

  • 2 Μαρτίου 2010, 13:22 | Νίκος Πρεκεζές

    Κύριοι, Κυρίες

    Η Διαδικασία της Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διαβούλευσης είναι επιτυχημένη εφόσον συνοδεύεται από τα απαράτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (όπως η εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, της οικείας αρχής – Γενική Γραμματεία Εμπορίου – στην συγκεκριμένη περίπτωση) και εφόσον έχει τεθεί στο κοινό – πολιτικό προσωπικό το γενικό πλαίσιο / αρχή λειτουργίας που θα διέπει το προτεινόμενο έργο.

    Η Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Υγρών Καυσίμων – όπως έχει τεθεί – παραπέμπει σε καθεστώτα ανομίας και παραγωγής παραπολιτικών συμφερόντων. Πιο στγκεκριμένα,

    1. Δεν γνωστοπoιείται στο κείμενο η διάρκεια της διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

    2. Το κείμενο έχει συνταχθεί από ιδιώτη και όχι από την αρμόδια τεχνική διεύθυνση καθώς απουσιάζουν τεχνικά χαρακτηριστικά (τα οποία μόνο οι τεχνικές διευθύνσεις μπορούν επιτυχώς να συμπεριλάβουν), απουσιάζει η έρευνα αγοράς (ευρύτερο πλαίσιο του συστήματος της αγοράς καιη διεθνής πρακτική – ήδη «λυμένο» ζήτημα για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη), η γνώμη του Πολυτεχνείου (έχει δημιουργήσει το τέλειο σύστημα υγρών καυσίμων, το οποίο δεν θέλουν οι βενζινάδες!) και απουσιάζουν οι «Υπερνομαρχίες» Αθηνών – Πειραία, οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν το σύστημα. Με άλλα λόγια, κάποια λαμόγια κρύβουν τους εαυτούς τους πίσω από τους δήθεν νόμους για την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων τύπου «μπακατέλας».

    3. Στο κείμενο αναφέρεται ότι ένας από τους σκοπούς του έργου είναι «η έγκαιρη πρόληψη και ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρωπίνου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού». Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το σύστημα είναι διάτρητό και επιτρέπει την ανθρώπινη παρέμβαση. Κάθε αντλία / βυτιοφόρο πρέπει να έχουν ειδικό κωδικό (σημείο μοναδικότητας) έτσι ώστε η πρόσβαση στο σύστημα να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και να μην επιτρέπονται «ανθρώπινα λάθη» και «αστοχίες» υλικού. Φυσικά, αυτό απουσιάζει από τήν διαβούλευση (Ανθρώπινο λάθος;).

    4. Γιατί δεν γίνεται αναφορά στο ήδη εγκατεστημένο επιτυχημένο σύστημα διανομής καυσίμου προς τα απορριματοφόρα των περιφερειών; Δεν πρέπει να ερωτηθούν – συμμετάσχουν οι επαγγελματίες που διαχειρίζονται τα ήδη υπάρχοντα συστήματα;

    5. Ποιά η διασύνδεση του συστήματος με λογιστικές εφαρμογές; Σε ποιά πλαίσια θα πραγματοποιούνται οι εφαρμογές αυτές και με βάση ποιό κανονιστικό πλαίσιο; Το σύστημα δεν δημιουργείται για την βελτίωση της ολιστικής λειτουργίας του πρατηρίου (Σίγουρα δεν είναι αυτός ο σκοπός του) αλλά για την οριστική παύση των λογιστικών «διαρροών» και την είσπραξη των χρημάτων που χρηματοδοτούν την παραοικονομία.

    6. Μηχανισμός Μέτρησης Στάθμης και Θερμοκρασίας Καυσίμου. Άλλο ένα «μαξιλαράκϊ» ανθρώπινης παρέμβασης με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καταναλωτή. Τα καύσιμα να παραδίδονται / παραλαμβάνονται με βάση τον όγκο / βάρος τους και σύμφωνα με τον τύπο του καυσίμου (Ξεχασμένη Μελέτη Πολυτεχνείου).

    7. Αναφορικά με το λογισμικό:

    Α. Για τη διόρθωση των ποσοτήτων θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη διόρθωση στις ποσότητες της προμηθεύτριας εταιρίας (σημείο ελέγχου) με την πρόβλεψη ειδικού κωδικού ασφάλειας στο πρόγραμμα του υπολογιστή (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ)

    Β. Στην ταινία ελέγχου – καταγραφής ανά αντλία θα πρέπει πέραν της ποσότητας σε λίτρα που διατέθηκε να προβλεφθεί η καταγραφή του υπόλοιπου καυσίμου προς διάθεση.

    Γ. «Ανοικτό Σύστημα» για να επιτρέπει την ηλεκτρονική διενέργεια ελέγχων. Για τους ελέγχους δεν γίνεται καμία αναφορά.

    Κλείνοντας επιθυμώ να αναφερθώ στο ποιόν του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος επέτρεψε να αναρτηθεί ενα τόσο γυμνό κείμενο. Κύριε Γενικέ, το κείμενο προσβάλει την νοημοσύνη του σκληρά εργαζομένου νεο-Έλληνα και δείχνει έλλειψη γνώσεων, απουσία συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς (Πολυτεχνείο, Νομαρχίες, Δήμοι) και εν τέλει της οικείας τεχνικής του διεύθνσης.

    Με τιμή,

    Ν. Πρεκεζές

  • 2 Μαρτίου 2010, 12:12 | antonis

    Δεν καταλαβαινω γιατι καθε φορα πρεπει να ανακαλυπτουμε την πυριτιδα. Επειδη δεν ειμαστε και η μοναδικη χωρα η οποια αντιμετωπιζει παρομοια προβληματα τετοια συστηματα καταγραφης ροης των καυσιμων υπαρχουν εγκατεστημενα σε πολλες αλλες χωρες. Ηδη π.χ στην Βραζιλια τοποθετουν συστημα GPS που παρακολουθει την πορεια των καυσιμων απο την στιγμη που ενα πλοιο που μεταφερει καυσιμα εισερχεται στα χωρικα υδατα της χωρας.
    Λυσεις σιγουρα υπαρχουνκαι μαλιστα ηδη λειτουργουν σε αλλες χωρες.
    Το ζητουμενο ειναι αν υπαρχει και πολιτικη βουληση να αλλαξει ολο αυτο το καθεστως.

  • 1 Μαρτίου 2010, 20:41 | Αριστείδης ο Αθηναίος

    1. Ο σύνδεσμος (link) στον Ν. 3784/09 στην πρώτη σελίδα δεν λειτουργεί. Κακό ξεκίνημα! Δεν νομίζω ότι έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στην σελίδα!
    2. Η ανάλυση και ο τεχνικός σχεδιασμός του «συστήματος» είναι σχεδιασμένος από ……….; Δεν έχουν ονόματα οι προτείνοντες, οι σχεδιαστές, οι τεχνοκράτες, οι επαΐοντες; Οι προτείνοντες έχουν ποτέ υλοποιήσει ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης, ξεκινώντας από λευκό χαρτί; Γνωρίζουν τι σημαίνει «Μέτρηση Φυσικών Μεγεθών»; Έχουν παρακολουθήσει έστω και λιγάκι τον τρόπο λειτουργίας και τροφοδοσίας των σταθμών καυσίμων;
    3. Καλή σκέψη αλλά ως συνήθως ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ.

  • 1 Μαρτίου 2010, 12:06 | Πέγκυ Καλλιανιώτη

    Kε Πρωθυπουργέ,

    Όλα τα κακά στην Ελλάδα προέρχονται από την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.

    Εσεις που έχετε ζήσει στην Αμερική ξέρετε πολύ καλά τι τιμωρία έχει κάποιος ο οποίος κλέβει το κράτος. Όποιος κλέβει το κράτος πρέπει να εκπληστηριάζεται η περιουσία του και να μην μπορεί να επιχειρήσει ξανά
    για οποιαδήποτε δουλειά θέλει να κάνει. Και τότε θα δούμε ποιός θα
    κλέψει.

    Να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός είναι ώριμος γι’αυτό και πιστεύω γι’
    αυτό σας ψήφισε. Θέλει να δει δικαιοσύνη και αλλαγές στη ζωή του.

  • 1 Μαρτίου 2010, 01:10 | IOANNIS

    οσον αφορα την προμηθεια καυσιμων απο τα πρατηρια, αν ριξουμε μια ματια στις μεγαλες ευρωπαικες χωρες, γινεται κυριως με την χρηση τραπεζικής καρτας και ο καταναλωτής πέρνει αυτόματα απο την αντλία την αποδειξη του, ενω τα πρατηρια που εχουν και ταμία (πωλουν συνηθως και αλλών ειδών προιοντα οπως ελαιολιπαντικα, τσιγαρα, καφε, μικρογευματα) πληρωνονται κυρίως με τραπεζικη καρτα και σου δίνουν αποδειξη.
    ετσι ελεγχεται και ο πρατηριουχος και ο καταναλωτης.
    το σημαντικοτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των πρατηριων είναι της μορφης selfservice που λειτουργουν οποιαδηποτε ωρα της ημερας.

  • 28 Φεβρουαρίου 2010, 16:52 | Βασίλης

    Καλά δεν καταλαβαίνετε ότι ο μόνος τρόπος για καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων είναι η ύπαρξη ταμιακών μηχανών στα βενζινάδικα καθώς και ο εξονυχιστικός έλεγχος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Επίσης να συσταθεί υπηρεσία για τον φορολογικό έλεγχο των βενζινάδικων οι υπάλληλοι της οποίας να αντικαθίστανται ανά 12 μήνες το πολύ. Επίσης όποιος από τους εμπλεκόμενους (βενζινοπώλες, έμποροι και κρατικοί λειτουργοί) βρεθεί να παρανομεί να δικάζεται για κακούργημα. Απαιτείται επίσης η τοποθέτηση GPS στα φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα για να βλέπουμε τα δρομολόγια τους. Όλα τα αρχεία να επιτρέπεται να καταστρέφονται μετά από 20 χρόνια.

  • 27 Φεβρουαρίου 2010, 22:09 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Iωαννης Μ – «… εικονικά τιμολόγια τα οποία χρησιμοποιούνται ως έξοδα…»! Να είστε πιο σοβαρός. Στα πρατήρια, τα έξοδα στα καύσιμα δεν εκπίπτουν. Και το κράτος δεν χάνει ούτε σεντς. Ας κόψουν οι πρατηριούχοι εκατομμύρια εικονικά έξοδα, τι θα τα κάνουν; Νομίζω μεταφέρετε από αλλού εικόνες στα πρατήρια, ίσως από τον κλάδο σας.

    Χρήστος Βασιλείου «‘Όσοι λοιπόν φέρουν επιχειρήματα εναντίωσης αυτού του εφαρμοσμένου συστήματος, (αποδείξεων) το κάνουν γιατί θέλουν να κλέβουν, τόσο το κράτος όσο και το καταναλωτή». Μέχρι τώρα ο μόνος που δεν θέλει να εκδίδονται αποδείξεις στις βενζίνες είναι το κράτος κύριε. Αυτό δεν εκδίδει σχετική διάταξη για έκδοση αποδείξεων λιανικής παρά τις συνεχείς (και δημόσιες) ενοχλήσεις από την ομοσπονδία βενζινοπωλών. Είδατε κανέναν άλλον να μη θέλει; Σημειώνω ότι οι αποδείξεις που λέτε αφορούν μόνο τη βενζίνη. Δεν αφορούν τα πετρέλαια για τα οποία υπάρχει διάταξη και κόβονται αποδείξεις. Επίσης πρέπει να ξέρεται ότι ισχύει το εντελώς παράδοξο να μπορεί ο βενζινοπώλης να κόβει τιμολόγιο σε ιδιώτη αλλά όχι απόδειξη λιανικής!!! Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν.

    ΓΙΩΡΓΟΣ «ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ??» Ποιος μπορεί να απαντήσει; Δεν δημοσιεύονται στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μένουν ανείσπρακτα όλα πλην όσων τα δικαστήρια απορρίπτουν. Εκτός και αν οι κρατικοί λειτουργοί… δεν ρωτάτε αυτούς καλύτερα; Αλλά τι να πεις για ένα κράτος που του καταγγέλλεις ότι στην Αττική υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες ιδιωτικές δεξαμενές που μοιράζουν ατελώνιστο ή παράνομο καύσιμο, τους στέλνεις και φωτογραφίες για 10-15 από αυτές και λαμβάνεις μετά από μήνες μεγαλόπρεπε απάντηση ότι «Από τους ελέγχους της υπηρεσίας μας δεν προέκυψε…, δεν ευρέθησαν…, δεν διαπιστώθηκε…» κλπ, κλπ!

    αλεκος «πληρη ελεχγο ηλεκτρονικο σε ποσοτητες , τιμες…». Δεν γνωρίζεις σε ποιο κράτος ζεις; Από το 1992 οι τιμές στα καύσιμα είναι πλήρως ελεύθερες. Απαγορεύεται από την ΕΕ κάθε έλεγχος. Επιτρέπει ωστόσο να μπει πλαφόν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και αυτό μόνο στα πρατήρια (με το νόμο!) Αν θέλεις όμως μπορείς να προτείνεις στο κράτος να βάλει ελεγχόμενες τιμές, είναι δικαίωμά σου. Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως δεν το κάνουν και μόνο όταν καίγονται θυμούνται τον έλεγχο. Αυτό όμως προϋποθέτει ορισμό των ποσοστών κέρδους σε κάθε στάδιο. Ξέρεις ποιος θα αντιδράσει; Οι εταιρίες! Και αυτό γιατί τα ποσοστά χονδρικής είναι ενίοτε μεγαλύτερα από της λιανικής! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Οι δε βενζινοπώλες μάλλον θα βγουν κερδισμένοι αφού τώρα τα ποσοστά τους είναι του πεθαμού. Κάποτε ο Ευαγγ. Βενιζέλος είπε να κερδίζουν μεικτά οι βενζινοπώλες 6 λεπτά στα εκατό και νόμισε ότι θα του επιτεθούν οι βενζινοπώλες. Τους είδε να τρίβουν τα χέρια τους και να λένε «μακάρι»!!! Πόσοι το ξέρουν άραγε;

  • 27 Φεβρουαρίου 2010, 21:58 | Κων/νος

    Γνωρίζει κανείς το ύψους του κόστους για ενα συστημα εισροών-εκροών;
    Σε τι ποσοστό θα χρηματοδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ;

    Ευχαριστώ

  • 27 Φεβρουαρίου 2010, 17:24 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    Ο Παύλος προφανώς θέλει πει ότι πρέπει να υποφέρει εμφανώς μια επαγγελματική ομάδα για να γίνεται πιστευτή! Αυτό που δεν είπε είναι αν είδε βενζινοπώλη να μη δουλεύει 15 ώρες τη μέρα και απλά να εισπράττει όπως κάθε οικονομημένος, με πακτωλό κερδών, επιχειρηματίας. Ανεξήγητο.

    Η Μαρία Φ δεν γνωρίζει γιατί οι βενζινοπώλες δεν εκδίδουν αποδείξεις στη βενζίνη. Και δεν ξέρει ότι εκδίδουν άνετα στα πετρέλαια. Απλά το υπουργείο Οικονομικών δεν εκδίδει σχετική διάταξη για να είναι νόμιμη η έκδοση και να μη διπλοφορολογηθούν. Το ερώτημα σωστά το απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών.

    Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για λαθρεμπόριο και γενικά για παραβάσεις πρατηρίων είναι ανύπαρκτες; Υπάρχον πολλά επαγγέλματα που για υποτιθέμενη κλοπή ενός χιλιοστού δηλαδή από την ανοχή 5%ο (πέντε τοις χιλίοις) στο 6%ο να επιβάλλεται 30.000 ευρώ πρόστιμο; Γνωρίζου τη νομοθεσία κυρώσεων;

    Διαβάζω πρόχειρα στην ιστοσελίδα: http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/PROSTIMA.htm και βλέπω για μικροπαραβάσεις απίστευτες κυρώσεις, π.χ. «Υπέρβαση σε θείο 14,3%» (δηλαδή 1,4 μονάδες!) πρόστιμο 63.000 ευρώ! Καμία παράβαση δεν τιμωρείται κάτω από 30.000! Επί πλέον σήμερα μετά την εξίσωση όλων των παραβάσεων μικρών και μεγάλων για λαθρεμπόριο, το ένα ακάλυπτο λίτρο χαρακτηρίζεται κακουργηματική παράβαση λαθρεμπορίου και πας για κακούργημα!. Που να φτάσουν οι ποινές δηλαδή; Μη ψάχνετε στις ποινές, στην εφαρμογή να ψάξετε. Και όχι στους φτωχοπρόδρομους με 1%ο παράβαση να μπαίνουν εξοντωτικά πρόστιμα 30.000 ευρώ αλλά εκεί που γίνεται η πραγματική παράβαση.

    Για πραγματικούς λαθρεμπόρους έχουμε σπάνια καταδίκες ακόμη και σε ισόβια όπως για τρεις στη Θεσ/νίκη τον Ιανουάριο του 2004. Και πάλι όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Και δεν λύθηκε γιατί οι διεφθαρμένοι μηχανισμοί προστατεύουν τους μεγάλους λαθρεμπόρους από κακοτοπιές εκτός και αν παραβούν τον νόμο της συνενοχής και της σιωπής.

    Ορισμένοι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, είναι ένας νόμος που επιβάλλεται στους βενζινοπώλες με πρωτοβουλία του κράτους για ν α τους συλλάβει. Το αντίθετο έχει συμβεί. Μετά από διαμάχη 6-7 ετών, οι βενζινοπώλες κατάφεραν να επιβάλουν στο κράτος να αποδεχτεί τα συστήματα. Το κράτος μιλούσε πάντα για ταμειακές μηχανές ποτέ για συστήματα. Ακόμη και στον τελευταίο νόμο, το αρχικό σχέδιο του κ. Χατζηδάκη πρόβλεπε μόνο ταμειακές μηχανές. Μετά από δημόσια αντιπαράθεση δέχτηκε να «υπάρχει» και το ολοκληρωμένο σύστημα σαν συμπλήρωμα «για να μη φωνάζουν οι βενζινοπώλες» αλλά στο τέλος μετά από πιέσεις και του κ. Μπέζα δέχτηκε τη σημερινή διατύπωση του νόμου που του αφαίρεσε τη δυνατότητα να βάλει αυτός ταμειακές μηχανές.

    Στην ουσία οι βενζινοπώλες ζήτησαν να υπάρξει ένα σύστημα προστασίας των νόμιμων βενζινοπωλών (διεθνώς εφαρμοσμένο και αναγνωρισμένο) από τις ελλειμματικές παραδόσεις, τους λαθρέμπορους και τις αυθαιρεσίες των ελεγκτικών οργάνων στη μέτρηση των εισροών και εκροών (αποθήκη). Από μια τέτοια περίπτωση υπέρβασης της αποθήκης από διαφορά θερμοκρασίας
    επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ευρώ για 10 λίτρα διαφορά στον έλεγχο!

    Το σύστημα μπαίνει ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ που είναι μεγάλο στη χώρα μας. Το σύστημα δεν αφορά τις ταμειακές μηχανές που κάποιοι αναφέρουν γιατί οι λαθρέμποροι δεν είναι αφελείς να κτυπάνε το λαθρεμπορικό καύσιμο στη ταμειακή! Δεν αφορά ακόμη ούτε την εφορία αφού τα καύσιμα προφορολογούνται κατά την αγορά και έτσι, είτε ο βενζινοπώλης εκδώσει απόδειξη είτε όχι, τον ίδιο ακριβώς φόρο θα πληρώσει. Προς τι λοιπόν να μη κόβει απόδειξη και προς τι η λοιδορία κάποιων ότι αν δεν κόψει απόδειξη κλέβει;

    Το νέο σύστημα για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να έχει έγκριση τύπου και να σφραγίζεται ηλεκτρονικά στο σύνολο του και τα αποτελέσματά του να αναγνωρίζονται έναντι των άλλων μέτρων και σταθμών και των παραστατικών, δηλαδή των μέτρων κα τιμολογίων του βυτιοφόρου και των διυλιστηρίων. Διαφορετικά δεν έχει καμιά αξία.

    Ωστόσο μια τέτοια αναγνώριση συμπαρασύρει και την αναγκαστική εγκατάσταση ίδιων συμβατών συστημάτων στα βυτιοφόρα, τις αποθήκες των εταιρειών και στα διυλιστήρια. Έτσι το σύστημα ελέγχου θα καθετοποιηθεί και σε κανένα σημείο δεν θα μπορεί να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση για να αλλοιώνεται η ποσότητα που διακινείται. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να είναι συμβατά και συνδεόμενα μεταξύ τους και κάθε διακίνηση θα καταγράφεται αντίστοιχα σε όλο το σύστημα ώστε να μηδενίζεται οποιοδήποτε διαφορά. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορεί ούτε σταγόνα να διακινείται εκτός ελέγχου.

    Για τη πάταξη του λαθρεμπορίου το σύστημα επίσης πρέπει να γίνει συμβατό και με άλλα ηλεκτρονικά μέσα νέας τεχνολογίας όπως η επακριβής καταγραφή της διαδρομής των φορτίων και η μεταβολές τους με αυτόματες ενημερώσεις ενός αυτοματοποιημένου κέντρου ελέγχου που δεν θα επιτρέπει παρεκκλίσεις από τα ηλεκτρονικώς υποβαλλόμενα δρομολόγια. Στο σύστημα αυτό πρέπει να υπαχθεί και το ναυτιλιακό πετρέλαιο (σλέπια) το οποίο αποτελεί πληγή κατά του νόμιμου εμπορίου.

    Για το πετρέλαιο θέρμανσης το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ θα πρέπει να ενεργεί σωστούς ελέγχους. Θεωρητικά κανένας δεν μπορεί να πάρει ποσότητες για άλλη χρήση αλλά όταν δεν γίνεται διασταύρωση στοιχείων και έλεγχος είναι φυσικό να το μετατρέπουν οι καταναλωτές αγρότες σε πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά δίπλα σε αυτούς και άλλοι παραβάτες.

    Η πάταξη του λαθρεμπορίου ήταν πάντα ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, αυτό έλλειπε και όχι τα τεχνικά μέσα. Επίσης είναι θέμα εκκαθάρισης του κρατικού μηχανισμού από επίορκους που συναλλάσσονται και δεν εφαρμόζουν το νόμο όταν διαπιστώνουν παραβάσεις. Όσο καλό και να είναι ένα τεχνικό και νομικό σύστημα, όταν υπάρχει «ελάττωμα» στους ανθρώπους δεν μπορεί ποτέ να αποδώσει.

    Σήμερα που τα τεχνικά μέσα «φωνάζουν» για το πόσο εύκολη είναι η πάταξή του λαθρεμπορίου, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δείξει ότι ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ. Γιατί το λαθρεμπόριο δεν μπορεί να ξεκινάει και να τελειώσει σε κάποιο βενζινάδικο. Οι πηγές από τις οποίες εξέρχονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων και οι εκατοντάδες παράνομες και ανεξέλεγκτες δεξαμενές και βυτιοφόρα που το διανέμουν, αλλά μένουν στο απυρόβλητο, πότε θα ελεγχθούν;

  • 27 Φεβρουαρίου 2010, 14:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΗΔΗ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ?ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΙΩΝΙΩΣ ΑΝΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!
    ‘Η ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ?ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΙΤΡΟΥ! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ+ΔΙΟΔΙΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΜΕΣΑ.
    ΕΙΠΑ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ!
    ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΧΑΛΟ!
    ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ(ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ) ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ ΤΟ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ.

    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ!

  • 27 Φεβρουαρίου 2010, 08:53 | Σούλης

    Οταν θέλεις να διορθώσεις ένα μπάχαλο οι διαβουλεύσεις είναι καλές για να περνάει η ώρα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά απλά να εφαρμόσουμε ένα από τα συστήματα που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία).

    Το επιλεγόμενο σύστημα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να αφήνει ελάχιστες διεξόδους παραβίασης, και για τις τελευταίες θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά οικονομικά πρόστιμα (που θα αναγκάζουν τον κάθε απατεώνα να ξεπουλά την επιχείρησή του και να αλλάζει επάγγελμα) και ποινές φυλάκισης που ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ!

    Εκτός από τα Πρατήρια Διακίνισης Καυσίμων θα πρέπει να ελέγχονται και τα ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ. Σήμερα τα βυτιοφόρα παραδίδουν καύσιμα με μετρητές αναξιόπιστους και οι πελάτες ελέγχουν τις παραδόσεις τους με μη πιστοποιημένα όργανα (μετρητικοί ράβδοι, γυάλινοι σωλήνες, κλπ).

    Στις ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, η σημερινή νομοθεσία επιτρέπει την κατανομή των δαπανών θέρμανσης να γίνεται με ένα τέτοιο τρόπο (βλέπε σύστημα ωρομετρητών) που το ένα διαμέρισμα κλέβει το άλλο, και αν ένα διαμέρισμα ήθελε να κάνει οικονομία στη θέρμανση δεν θα είχε κανένα ιδίο όφελος! Γιατί η νομοθεσία επιτρέπει οι μισοί να κλέβουν τους άλλους μισούς;

    Το σημαντικότερο σε ένα σύστημα ελέγχου είναι ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Κανένα σύστημα ελέγχου δεν θα είναι επαρκές αν λειτουργεί, για παράδειγμα όπως τα πολεοδομικά γραφεία (και άλλες δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες) της χώρας μας, που «άφησαν» να δημιουργηθεί αυτό το μπάχαλο με τους ημιυπαίθριους χώρους και άλλες πολεοδομικές παραβιάσεις.

    Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΡΟΩΝ/ΕΚΡΟΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΟΙΟΣ / ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ; Ασφαλώς όχι υπηρεσίες που να λειτουργούν όπως τα κρατικά ΚΤΕΟ ή οι σημερινές δημόσιες τελωνιακές υπηρεσίες!

    ΕΠΙΣΗΣ, Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, όχι σαν τα πρόστιμα της τροχαίας, ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ (ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙ Π.Χ. ΤΟ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Η’ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ), ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ (ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ) ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 19:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ??

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 15:54 | Ν. Ακρίβος

    Τι δαπάνες αποφασίσατε να μας φορτώσετε πάλι; Γιατί πρέπει να γίνουν όλα αυτά; Τι είναι το κράτος λογιστήριο των βενζινοπολών και των λαθρεμπόρων καυσίμων; Πού βρήσκουν τα καύσιμα οι λαθρέμποροι; Τρία διυλιστήρια έχετε. Ελέγξτε και φορολογήστε το καύσιμο στα διυλιστήρια , εκεί οργανώστε την «ολοκληρωμένη» πληροφόρηση του κράτους, και βγάλτε ένα ημερήσιο δελτίο ενδεικτικών τιμών λιανικής καυσίμων και αφήστε τους καταναλωτές να βρήσκουν το φθηνότερο πρατήριο. Τσακίστε και εξαφανίστε από την αγορά καθε διακινητή ή βενζινοπώλη που θα συλληφθεί άπαξ για νοθεία, όχι προστιμα-χάδια αλλά τεράστια και οριστική διαγραφή από τον κλάδο καυσίμων. Βάλτε ταμειακές στα πρατήρια και τελειώσατε. Τί τα θέλετε τα «ολοκληρωμένα» συστήματα; Αφήστε την αγορά να δουλέψει. Δουλεύει με άγραφους νόμους πολύ καλά. Ας δουλέψει και το κράτος όπως πρέπει. Το κράτος ορίζει τους κανόνες, ελέγχει αν τηρούνται και επεμβαίνει αποτελεσματικά, φορολογεί και επιδοτεί. Τίποτε άλλο. Αφήστε τις τεμπελιές. Ρίχνετε στην αγορά αφορολόγητα καύσιμα και μετά φτιάχνετε πονηρά «ολοκληρωμένα» να εξυπηρετήσετε τους λαθρέμπορους με άλλους τρόπους;

    Ευχαριστώ
    Ένας πολίτης καταναλωτής

  • 26 Φεβρουαρίου 2010, 11:16 | αρης

    Επειδή δεν βρισκω διαβουλευση για το φορολογικο , σχολιαζω εδω .
    Χθες οι κοινοτικοι ζήτησαν και αλλα μετρα για εισροη στα ταμεια του κρατους περι τα 4 δις € για το 2010.
    Ο κοσμος πανικοβαλλεταιακουγοντας για ΦΠΑ 23% ,αυξηση καυσιμων ,περικοπη επιδοματων, 14ου μισθου κλπ
    Ολα αυτα τα μετρα ειναι βεβαιο οτι θα φερουν παρενεργειες οπως πληθωρισμο,υφεση ,ανεργια , αδικιες , γρινιες ( απο τα συνηθη υποζυγια τους μισθωτους )κλπ και αβεβαια οικονομικα αποτελεσματα.
    Ριχνω μια προταση.
    Οι φορολογουμενοι ειναι περιπου 5 εκατ.
    Γιατι δεν χρησιμοποιειται η μεθοδος της εφ’απαξ εισφορας για την εισπραξη αυτου του ποσου σε δυο δοσεις , Ιουλιο και Δεκεμβριο 2010.
    Κατα μεσο όρο αντιστοιχει σε καθε φορολογουμενο 800 €.
    Βεβαια το υπουργειο μπορει να κατανειμει την εισφορα του καθενος με
    διαφορα κριτηρια που θα βαλει.
    Επι παραδειγματι για μισθωτους και συνταξιουχους μπορει η βαση να ειναι το φορολογητεο εισοδημα ( πχ 1 η 2 % ),για τους ελευθερους επαγγελματιες το ειδος του επαγγελματος ,για επιχειρησεις καποιο αλλο κριτηριο.
    Αυτη η ταξινομηση πιστευω μπορει να γινει σε ελαχιστο χρονο και επι τελους ας γινουν και μερικες αδικιες , αν δεν μας παιρνει ο χρονος για δικαιοτερη κατανομη βαρων.
    Ο μεσος Ελληνας ,στη δυσκολη αυτη φαση δεν θα γκρινιαξει.
    Αν χρειασθει αυτο μπορει να γινει και το 2011 σε μικροτερη κλιμακα , αφου υποτιθεται οτι τοτε καποια μετρα θα εχουν αποδωσει.
    Με αυτο τον τροπο και οι κοινοτικοι θα ικανοποιηθουν , και δεν θα συμβουν οι παρενεργειες που προανεφερα, οι οποιες και σοβαρες ειναι και δυστυχως μονιμο χαρακτηρα θα εχουν.

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 16:11 | αλεκος

    πληρη ελεχγο ηλεκτρονικο σε ποσοτητες , τιμες απο τα δυιλιστηρια στις εταιρειες και στα τρατηρια με συχνες διασταυρωσεις στοιχειων.Καταργησει πετρελαιου θερμανσης επιστροφη του ειδικου φορου να γινεται απο το Κρατος στους πολιτες που το δικαιουνται

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 10:33 | Χρήστος Βασιλείου

    Όπου και αν βάλη κανίς καύσιμα στην ευρώπη πληρώνη μόνο αν πάρη απόδιξη και μόνο το ποσόν που γράφει η απόδιξη, η οποία είναι συνδεδεμένη με την αντλία. Συμιοτέον οτι παντού υπάρχουν αντλίες με αυτοεξυπερέτιση που παρακουλοθούνται απο κάμερα με καταγραφή ετσι ώστε αν φήγη κανίς χωρίς να πληρώση, συλανβάνεται άμεσα και δικάζεται αυτόφορα.
    ‘Οσοι λοιπόν φέρου επιχηρίματα εναντίωσης αυτού του εφαρμοσμένου συστίματως, το κάνουν γιατί θέλουν να κλέβουν, τόσο το κράτος όσω και το καταναλοτή.

  • 25 Φεβρουαρίου 2010, 00:40 | Παύλος

    ΄Ελεγχος καυσίμων , εννοούμε στα καύσιμα που εμπορεύονται τα πρατήρια βενζίνης(;), είναι από απλός έως υπερβολικά απλός . Με μιά απλή ταμειακή μηχανή η οποία θα εκδίδει αυτόματα την απόδειξη μόλις ξαναμπεί η αντλία στη θέση της. Εκεί θα φανεί το τι κερδίζουν ποοί , πόσα και σε πόσο διάστημα. Στην Ευρώπη το σύστημα ταμειακών μηχανών και self service χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης να τοποθετηθούν ταμ μηχανές οι οποίες να σφραγίζονται μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου και στο μητρώο της μηχανής να αναγράφονται τα λίτρα (αρχική-τελική ένδειξη,συνολικές χορηγήσεις,υπόλοιπο). Η άρνηση και όποιες δικαιολογίες των πρατηριούχων αλλού αποβλέπουν. Πάντως δεν έχω δεί και πολλούς από την παραπάνω κατηγορία να υποφέρουν οικονομικά σε όποια περίοδο λιτότητας κι αν έχουμε βρεθεί. Το αντίθετο μάλιστα ακόμη και σήμερα πολλοί εξακολουθούν να υπερκερδίζουν και γιαυτό το πόθεν έσχες μάλλον με μονόδρομο μοιάζει στο κυνήγι της λαθρεμπορίας καυσίμων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 14:19 | Iωαννης Μ

    Πρεπει να υπαρχει πληρης ελενχος των καυσιμων .
    Ελενχος αποθηκης. 1000 τονοι αγοραζονται 1000 να πουλιουνται .
    Σημερα δεν υπαρχει ελενχος. Τα βενζιναδικα πουλανε οσο θελουν , με εικονικα τιμολόγια τα οποια χρησιμοποιουνται ως εξοδα και ετσι το κρατος χανει τεραστια ποσα .
    Φυσικα αυτο γινεται μονο εαν κοβονται αποδειξεις και για το τελευταιο λιτρο.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 14:44 | Αλεκος Βλαχονασιος

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΛΙΤΡΩΝ) ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΜΗΛΙΑΣ.
    ΘΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΜΕ
    ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 12:00 | Λεόντιος Λαμπρινός

    Η πρόταση που περιγράφετε θεωρώ ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο και ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν.
    Αν δεν κλείνει όλες τις «Τρύπες» σίγουρα κλείνει τις περισσότερες και μεγαλύτερες και κάνει τη ζωή για τους λαθρέμπορους πολύ δυσκολότερη.
    Το ότι θα υπάρχει διασταύρωση στοιχείων και ηλεκτρονική αυτόματη αντιπαραβολή μεταξύ αγορών και πωλήσεων και οι –φαντάζομαι – έλεγχοι θα γίνονται επί σαφών ενδείξεων –ελλείμματα – περισσεύματα- εξαλείφει και σε έναν μεγάλο βαθμό τον πιθανό χρηματισμό των ελεγκτών.
    Σίγουρα θα έχετε αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς που “δείχνει” ο ένας τον άλλον ως μοναδικό υπεύθυνο της κατάστασης και ως φταίχτη για όλα τα κακά της αγοράς των καυσίμων –πρακτικά πετώντας την μπάλα στην κερκίδα-. Προφασιζόμενοι ότι «εμείς που δεν φταίμε, επωμιζόμαστε το κόστος όλων των άλλων που φταίνε».
    Πιθανά να σας προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι ότι για να ελεγχθούν αυτοί θα πρέπει να ελέγχετε τα φορτηγά, τα πλοία τα τραίνα, τους δορυφόρους τα αεροπλάνα και αφού ελέγξετε όλους αυτούς και τους πιάσετε και τους βάλετε φυλακή, τότε να έρθετε να συζητήσετε για το πώς θα ελέγξετε αυτούς.,
    Σίγουρο είναι όμως ότι η διακίνηση των καυσίμων γίνεται μέσα από τα πρατήρια στους πολίτες. Οπότε εκεί είναι και το σημείο εκροής και «ξεπλύματος» του λαθραίου προϊόντος στο μεγαλύτερο βαθμό.
    Καλή επιτυχία

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 11:04 | Μαρία Φ

    Δεν έχω καταλάβει πότε επιτέκους θα αρχίσουν να εκδίδουν υπόχρεωτικά αποδείξεις τα πρατήρια. Μονίμως ακούμε την ίδια δικαιολογία και εν τω μετέξύ η τιμή των καυσήμων μόνο αυξάνεται και οι καταναλοτές δεν πέρνουν παραστατικά για μια τόσο σοβαρή και πάγια δαπάνη.Αν μη τι άλλο συμβουλεψτε μας τι να κάνουμε και αν αυτό που γίνεται είναι παράνομο πείτε μας που να το καταγκείλουμε.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 10:02 | Γιώργος Μ.

    Από το σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου άποψη για το εν λόγω ζήτημα. Η διακίνηση καυσίμων είναι ένα μεγάλο θέμα διότι επιβαρύνονται οι πολίτες με φόρους τους οποίους απολαμβάνει το κράτος και οι λαθροδιακινητές. Το μέγα πρόβλημα υφίσταται κυρίως στο δεύτερο, στο ότι δηλαδή κάποιοι πλουτίζουν κλέβοντας τον φόρο από τα καύσιμα εις βάρος του κράτους. Το κράτος θέλοντας και άλλα έσοδα ανεβάζει τη φορολογία, από την οποία πλουτίζουν ισόποσα καί οι λαθρέμποροι καυσίμων. Οι δικές μου απόψεις για την μείωση της παράνομης διακίνησης καυσίμων είναι οι εξής:
    1) Στην παραγωγή των καυσίμων να υπάρχουν έλεγχοι και να εκδίδονται τιμολόγια σε όλες τις φάσεις διακίνησής τους. Από το διυλιστήριο μέχρι την εταιρεία διακίνησης μέχρι και τα πρατήρια.
    2) Αποδείξεις να δίνονται από τα πρατήρια.
    3) Ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να πάνε στη φυλακή. Το παρόν αποτελεί μέγα πρόβλημα γενικά για το δημόσιο. Όποιος κλέβει φόρους από το κράτος θα έχει πολύ μεγάλες κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και την προσωποκράτηση.
    3) Την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνητης. Να δίδεται ένα επίδομα σε κάθε φορολογούμενο ως επίδομα θέρμανσης ανάλογα με την περιοχή που διαμένει και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 10:53 | ΝΑΣΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: η μεγάλη πληγή

    Αγαπητοί κύριοι
    Ουδείς αμφισβητεί νομίζω ότι γίνεται τεράστια νοθεία και παράνομη χρήση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
    -Η ετήσια κατανάλωση άνω των 4 εκατ. τόνων, δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε 365 ημέρες θερμαντική περίοδο
    -Η αύξηση πωλήσεων τον μήνα Απρίλιο γεννά πολλά ερωτηματικά….

    Επίσης κοινή είναι η αίσθηση ότι γίνεται παράνομη χρήση απο πολλές μονάδες (ακόμα και απο αγρότες), ενώ η σπατάλη είναι το στοιχείο του νεοέλληνα. Εισέρχομαι σε χώρους και οικίες και η ζέστη είναι αφόρητη. Ο θερμοστάτης στους 23 βαθμούς μόνιμα….

    Κύριοι
    Με την κατάργηση του κόκκινου πετρελαίου θα είχε η χώρα ετήσιο έσοδο της τάξεως των 1,8 δις.
    Από αυτά θα μπορούσε να δώσει σε 400.000 φτωχά νοικοκυριά -από 500 ευρώ επίδομα θέρμανσης- (ήτοι 200 εκατ.)- και τέλος η λαθρεμπορία.

    Δείτε την γειτονική Ιταλία. Με ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης αύξησε τα έσοδα και παράλληλα οι πολίτες στράφηκαν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή τις αντλίες θερμότητας και τα εγχώρια pellets με κατανάλωση 1.500.000 τόνους ετησίως, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Και η θέση των βενζινοπωλών (είχα διαβάσει παλαιότερα) είναι «ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ».
    Γιατί και για το «μαύρο» πετρέλαιο των καραβιών υπάρχουν στοιχεία υπέρμετρης κατανάλωσης που ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε φαινόμενα νοθείας. Φορολόγηση λοιπόν και επιστροφή φόρου μέσω φορολογικής δήλωσης. Τι πιό δίκαιο?

  • 24 Φεβρουαρίου 2010, 10:54 | Μπακεας Κωνσταντινος

    Afoy me ton ogko ton kafsimon den bgenei akri, giati den dokimazete na metrisete ta kafsima me to baros tous. To metsovio politexnio nomizo eixe bgalei kai ena sistima gia na metraei to varos ton kafsimon stis antlies. Akomi pio aplo, ekso apo kathe pratirio mia zigaria akrivias kai zigizeis ekei to aytokinito. Episeis exo na protino oti ta kazania ton benzinadikon eprepe na sfragizontai otan adeiazei to vitio apo teloniako i astinomo kai otan ksanagemisei na ginete kai logistikos elegxos posa litra leei o metritis tis antlias oti polithikan kai na ginei diastayrsi me ta litra pou eixe valei tin proigoumeni fora sto kazani kai me enan polaplasiasmo me to eidiko varos ton kafsimon (piknotita) na vriskeis to varos se kila. I forologisi ton kafsimon na ginete me apodeikseis kai oso poulane na forologountai gi ayto, asxetos tou ogkou i tou varous. esoda meion eksoda kai to ipoloipo stin forologiki klimaka opos oloi oi alloi epagelmaties. kai as iparxei asimfonia ston ogko pou fonazoun oi venzinades. to thema einai na forologithoun ta kerdh tous opoia kai an einai ayta.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 19:43 | βασιλης

    οι αντλιες καυσημων θα μπορουσαν να συνδεθουν on line με τις κατα τοπους ΔΟΥ .ετσι η χρεωση του φπα θα γινετε αυτοματα και θα παρακολουθηται η καταναλωση .να απελευθερωθουν τα βυτια μεταφορας καυσημων .(γιατι ειναι κλειστο αυτο το επαγγελμα . και εδω συμφεροντα ελεος ποια )πως ειναι δυνατον ο δημοσιογραφος (Ευαγγελατος )να μπορει να εντοπισει παρανομες δεξαμενες καυσημων και το κρατος να μην μπορει.και εδω οι υπαλληλοι ειναι τυφλοι.τελικα αυτοι οι ελεγκτικοι μηχανισμοι του δημοσιου στελεχονονται μονο με τυφλους,στραβους ,κουφους , αλλιως δεν εξηγουνται τα πραγματα

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 15:21 | ΚΩΣΤΑΣ

    Από ότι έχουμε καταλάβει όλοι πια το κράτος το συμφέρει να υπάρχουν υψηλές τιμές καυσίμων ώστε να εισπράτει φόρους από τους φτωχούς Κ.Υπουργέ!!

    Για ποιό λόγο λοιπόν να με αφορά εμένα αν ο βενζινάς μου δώσει απόδειξη με εισροές και εκροές καυσίμου όταν ήτε με τον ένα ήτε με τον άλλο τρόπο σε λίγο καιρό θα πληρώνω την αμόλυβδη 1,5 ευρώ το λίτρο με μισθό 1200 ευρώ το μήνα και ημερήσια χιλιόμετρική κάλυψη 200 χλμ λόγο του ότι πρέπει να βρίσκομαι κάθε μέρα στο σχολειό που απέχει 50 χλμ από το σπίτι μου?
    Πότε το κράτος πλήρωσε τις βενζίνες των χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών που είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται στις υπηρεσίες τους?
    Γιατί να τους μειώνονται τώρα οι μισθοί ενώ οι υπάλληλοι της βουλής και όλοι οι υπόλοιποι αργόμισθοι του Δημοσίου εκεί στην Αθήνα με 16 μισθούς και πηγαίνοντας με τα πόδια στην δουλεία να παίρνουν και 800 ευρώ επιπλέον επιδόματα επειδεί πάνε για ψώνια στην Ερμού σκαστοί από την Βουλή?

    Εδώ στην περιφέρεια για να πάμε στα σχολεία χρειαζόμαστε αυτοκίνητα και βενζίνες Κ. Υπουργέ!!

    Που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ του Πρωθυπουργού? Γιατί εγώ ακόμα δεν την είδα.

    Είναι υψηλόμισθος ο εκπαιδευτικός που από τα Χανιά πηγαίνει κάθε μέρα στην Χώρα Σφακίων και στην κάθε Χώρα Σφακίων κάνοντας 200 χλμ την ημέρα και καίγοντας βενζίνη που εσείς φορολογείτε έτσι?
    Του κόβετε 20% από τα επιδόματα !Του κόβετε των 14 μισθό !Του ανεβάζετε το ΦΠΑ στο 11% και 21% αντίστοιχα και μετά του λέτε ζήσε με τα υπόλοιπα στη ύφεση γιατί τα χρήματα τις χώρας τα φάγανε κάποιοι και δεν υπάρχουν πλέον!!!!

    Ξέρετε Κ. Υπουργέ ότι ο μέσος μισθός του εκπαιδευτικού στην Αυστρία είναι 2800 ευρώ με αμόλυβδη 1.1 το λίτρο?

    Ξέρετε ότι στην Κύπρο η αμόλυβδη έχει 0,95 με διπλάσιους μισθούς Δασκάλων?

    Γιατί δεν μας δίνετε την δυνατότητα να φύγουμε από την Ελλάδα που μας πληγώνει?

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?
    ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΩΣ ΖΟΥΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΤΑ 3000 ΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ?

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 11:51 | Αλέξανδρος Δ.

    Το κράτος κι ο Έλληνας φορολογούμενος χάνει χρήμματα είτε από την νοθεία στα κάυσιμα είτε από παράνομα διακινούμενες ποσότητες πετρελαιοειδών. Εγώ όποιον έπιανα να παρανομεί θα τον έκλεινα στην φυλακή υποχρεωτικά για ένα χρόνο, χωρίς αναστολή .Αν ήταν πρατηριούχος θα εκλεινα το πρατηριο του για αντίστοιχο χρονικό διάστημα κι επίσης θα έριχνα 100,000 ευρώ πρόστιμο στην εταιρία που φέρει το σήμα της στο πρατήριο γιατί είναι σαν να αφήνουν τον πρατηριούχο να πουλάει ότι θέλει κατω από τα δικά τους εμπορικά σήματα. Αν ήταν διακινητής θα κατεσχετα το βυτίο του υπέρ του δημοσιόυ κι θα του αφαιρούσα την άδεια. κι εννοείτε , κι αυτός στην φύλακή με συνοπτικές διαδικασίες

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 11:58 | KOSTAS

    apodeixis kai gia to 1 litro kafsimou, kai oxi
    ipertimologisis opos ginete stous aftokinitistes,
    kai stous epaggelmaties, gia na pernoune piso FPA pou
    idi eine pliromrno apo allous.
    enas aftokinitistis plironei tekmarto foro 1000 EURO
    kai pernei piso FPA apo ipertimologisis (kai den enoo afto
    pou dikeoute) isos kai 3000 EURO. diladi doulevei
    olo ton xrono, kerdizei osa kerdizei, kai epipleon
    vgazei kai dyo xiliades euro.

    Afto eine ena paradeigma mono.
    tetoia pragmata prepei na prosexete filoi nomothetes
    giati sta kafsima xanoun oi poloi, kai kerdizoun oi
    ligoi!

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 09:07 | Γιώργος-Νίκος Πανταζής

    Κατ’ αρχήν να γίνει έλεγχος Πόθεν έσχες σε όλους τους ιδιοκτήτες πρατηρίων, να εξηγήσουν πως έχουν κτίσει τις πολυκατοικίες τους και από που έχει προκύψει η περιουσία τους; Συνεχής έλεγχος για την εγκυρότητα των μετρητών στις αντλίες και πιστοποίηση ότι τα λίτρα τα οποία βάζουν στα αυτοκίνητα είναι ορθά. Απαραίτητα να μπουν ταμειακές μηχανές για όλα τα καύσιμα. Και σίγουρα να υπάρξει πλαφόν στις τιμές της βενζίνης, δεν γίνεται στην Αθήνα να είναι κατά 20 λεπτά φθηνότερη απ’ ότι στην Κρήτη όπου το κατα κεφαλήν είναι μικρότερο και οι αποστάσεις που διανύουμε κατά πολύ μεγαλύτερες.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 08:56 | Ιωάννης Τζαγκαρουλάκης

    Το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών και εκροών εκτός του ότι έχει σκοπό να πατάξει τη φοροδιαφυγή των σημείων πώλησης, μπορεί κάλιστα να πατάξει και την λαθροεμπόριο καυσίμων. Αυτό μπορεί να γίνει με την καταγραφή του κέντρου λήψης δεδομένων ενός αριθμού κατά την λήψη καυσίμων από τα διυλιστήρια για αποστολή στα σημεία πώλησης, αριθμός ο οποίος θα είναι και κωδικός αποστολής / παραγγελίας για τα σημεία πώλησης καυσίμων, κατά την λογική εισερχόμενου και εξερχόμενου πρωτοκόλου.

    Το σύστημα εισροών και εκροών επίσης μπορεί να ελέγχει τις λιανικές τιμές διάθεσης καυσίμων συγκρίνοντας τες με τις χονδρικές τιμές πώλησης, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο και τη κερδοσκοπία του πωλητή λιανικής και χονδρικής πώλησης. Η κερδοσκοπία μπορεί να ελεγχθεί θέτοντας πλαφόν στα ποσοστά κέρδους των σημείων πώλησης, ανάλογα ίσως και με τις πωλήσεις.

  • 23 Φεβρουαρίου 2010, 00:16 | S.D.Tsamaidis

    Να υποχρεωθούν οι βενζινοπώλες να δίνουν αποδείξεις , απο ΤΩΡΑ. και μάλιστα χωρίς ζήτηση απο τον πελάτη.- Τα ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα συστήματα θα αργήσουν πολύ (σαν την υποθαλάσσια του Μαλιακού του Λαλιώτη)

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 23:16 | ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    εχω 4 πρατηρια τα οποια λειτουργουν με πληρη οργανωση ηλεκτρονικης παρακολουθησεισς εισροων- εκροων και κονσολες με λογιστικη και πραγματικη ωρα αποθεματων δεξαμενων και δυστιχως παντα υπαρχουν αποκλησεις που δεν προκειτε να βρεθουν τροποι ακριβους ελενγχου παρολο που εχω δικο μου βυτιοφορο μεταφορας απο τα διυληστηρια!!
    παντα υπαρχει προβλημα με τις παραδοσεις απο τα διυληστηρια λογο θερμοκρασιας και εμπλουτισμο σε αεριο των καυσιμων τα οποια χανονται μετα απο 24 ωρες στισ δεξαμενες των πρατηριων
    χρειαζετε μεγαλη προσοχη στη διαθεση σας.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 20:10 | Πολίτης

    Οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα είναι δυνατόν να παραβιαστεί από ειδικευμένους «…φοροφυγάδες», όσο υψηλή τεχνολογία και αν απαιτούν οι προδιαγραφές!
    Γι’ αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν παράλληλα βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες, τέτοιες που να αναστέλλουν τη ροπή προς διάπραξη του αδικήματος.
    Σαν παράδειγμα αναφέρω την ποινή που έχει θεσπιστεί για τους ‘φτωχοδιάβολους’ που προσπαθούν να ταξιδέψουν χωρίς εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, «κλέβοντας» 1(ΕΝΑ) ευρώ από το κράτος!

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 19:38 | ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Σίγουρα ο τομέας των καυσίμων αποτελεί πεδίο έντονης φοροδιαφυγής, τα ναυτιλιακά καύσιμα, πετρέλαιο Θέρμανσης κτλ συχνά πάνε σε άλλες χρήσεις παρά αυτές για τις οποίες έχουν σκοπό. Από την άλλη η μονοπωλιακή διακίνηση των καυσίμων με ένα κλειστό επάγγελμα όπως είναι τα βυτιοφόρα επιβαρύνει τις τιμές των καυσίμων υπέρμετρα και ειδικά στα νησιά συχνά είμαστε θύματα της έλλειψης ανταγωνισμού και των εναρμονισμένων τιμών κατόπιν συνεννόησης των πρατηριούχων μεταξύ τους. Πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο η εκκαθάριση και ο έλεγχος όλου του κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας των καυσίμων μέχρι τον τελικό καταναλωτή έτσι ώστε τόσο οι μεγάλες εταιρίες όσο και ο τελευταίος πρατηριούχος να πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί. Έτσι ταμειακές μηχανές σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, άνοιγμα του κυκλώματος διακίνησης, μετρητές σφραγισμένοι από το κράτος (ηλεκτρονικοί), σε όλα τα μέσα διακίνησης και διανομής των καυσίμων

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 16:39 | τάκης

    τα χρήματα των επαγγελματιων τα οποια διαχειρίζονται οι διοικήσειςτων ‘ Επιμελητηρίων να μεσολαβήσετε ώστε να μη χρησιμοποιύνται
    για τα δικά τους ταξίδια και προσωπικά οφέλη και
    να διατεθούν προς οφελος των επαγγελματιών και βιοτεχνών εμπορων κλπ και όχι να σπαταλούνται για πανηγύρια , καρναβάλια και δημοσιες σχέσεις των διοικούντων , όποιος επιθυμεί να κάνει δημόσιες σχέσεις να τα πληρώνει από την τσέπη του .
    Τροποποιήστε το νόμο περι Επιμελητηρίων επίσης δείτε τους απολογισμούς των επιμελητηρίων από το Υπουργείο Ανάπτυξης .

    ένας επαγγελματίας αγανακτησμένος !

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 12:05 | ΔΗΜΗΤΡΑ Π..

    Και βέβαια να βρεθεί τρόπος να πληρώνουν κι αυτοίκάτι παραπάνω… Ωστόσο παρ’ όλες τις δεσμεύεις της Κυβέρνησης για ελέγχους…μήνες τώρα…., τα πρατήρια καυσίμων ανεβοκατεβάζουν τις τιμές τους κατα το δοκούν. Για να επιμένουν να το κάνουν, πάει να πει πως έλεγχοι δεν γίνονται…
    Βάλτε και ηλεκτρονικά και ό,τι θέλετε..αν δεν διαθέσετε το κατάλληλο και το αναγκαίο προσωπικό έλεγχοι δεν θα υπάρχουν. Και πως συνδιάζεται αυτό με όλες τις περικοπές που έχετε επιβάλλειστο Δημόσιο Τομέα; Θα βγεί στο δρόμο ο ελεγκτής το Σάββατο το βράδυ, τη Κυριακή τη νύχτα, χωρίς υπερωρίες; Ή θα χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του αυτοκίνητο χωρίς να πάρει οδοιπορικά; Μήπως έχετε υπηρεσιακά αυτοκίνητα στη διάθεση του προσωπικού; Δεν υπάρχει αστυνομία στις γειτονιές, όπως τάξατε..Δεν υπάρχουν έλεγχοι για τους λαθρομετανάστες που ξανακατέκλυσαν την Πάτρα, δεν υπάρχουν έλεγχοι στις καφετέρειες, στα σούπερ μάρκετς, τα νυχτερινά μαγαζιά, στα καταστήματα με είδη πολυτελείας.. Μήπως όλοι οι έλεγχοι που θα διασφάλιζαν το πενιχρό εισόδημα του μικρού καταναλωτή και τη ποιότητα της ζωής του γενικότερα, είναι λόγια για λαϊκή κατανάλωση;( Μα να μην πέσω ποτέ πάνω σε κανέναν έλεγχο;) Ή μήπως η πρώτη προτεραιότητα σας είναινα γεμίσετε τα ταμεία σας με ό,τι σας βρήσκεται πρόχειρο και μπροστά σας; (π.χ Δημόσιοι Υπάλληλοι);
    Ευχαριστώ που με διαβάσατε
    Ένας ακόμα απογοητευμένος πολίτης αυτής της χώρας

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 12:56 | Βασίλης Τσιτωνακης

    Πλέον των ανωτέρω να θεσπιστεί ανάλογος έλεγχος στα Διυλιστήρια,και διακινητές με άδεια τύπου Α.
    Έλεγχος τιμολόγησης καυσίμων σε όλα τα στάδια
    διακίνησης/επεξεργασίας για αποτροπή υπερτιμολογήσεων.

  • 22 Φεβρουαρίου 2010, 00:11 | Κύριλος Μεθοδίου

    Το παρεμπόριο γίνετε με τις μεγαλες «ειδικες» ποσοτητες οπως ανέφερε ο κυριος παραπάνω. Η αποψη μου ειναι πως η καθιέρωση του συστηματος αυτου θα στοιχισει πολυ και δε θα φερει κανενα αποτελεσμα. Το να ψυριζουμε τοσο πολυ τον λιανέμπορο ειναι κυνηγι μαγισσων.

    Μη ξεχνατε οτι η μεγαλυτερη πηγη φοροδιαφυγης σχετιζεται με τη διακίνηση πετρελαιου θερμανσης οπου η αντλια δε χρησιμοποιειτε καθολου καθιστοντας το συστημα παρακολουθησης «κολοβο». π.χ αφου μισοφωρτωθει ενα βυτιο απο τη νομιμη οδο, μπορει να ξαναφωρτωθει απο δεξαμενη «μαυρου» πετρελαιου.

    Συνολικα η αποψη μου ειναι πως με αυτο το τροπο υπερελεγχετε ο νομιμος και ο παρανομος δεν ενοχλειτε καθολου…

  • 21 Φεβρουαρίου 2010, 21:24 | Παρατηρητής

    Μερικές ακόμη προτάσεις που θα βοηθήσουν στην εξυγίανση της αγοράς
    καυσίμων συνολικά.

    1. Εισπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην πηγή.

    Τα καύσιμα στην χώρα παράγονται στα τρία διυλιστήρια.
    Συνεπώς αν στα διυλίστήρια κατά την πώληση στις εταιρείες διακίνησης
    εισπράτεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης το καύσιμο πλέον στην αγορά
    διακινείται φορολογημένο (ελεύθερο).

    2. Παρακολούθηση των Εταιρειών Διακίνησης

    Η διακίνηση γίνεται στην χώρα από τις εταιρείες που έχουν άδεια τύπου Α΄. Είναι πιο εύκολο και λειτουργικό να εγκατασταθεί ένα σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών σε πραγματικό χρόνο και να ελέγξει τις εταιρείες εμπορίας, δηλαδή όλες τις μικρές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην χώρα.
    Δεν είναι περισσότερες από 60-70 και βρίσκονται είτε περιμετρικά
    των διυλιστηρίων όπου η τροφοδοσία γίνεται με αγωγούς ή σε νησιά
    και απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές όπου η τροφοδοσία γίνεται
    με δεξαμενόπλοιο.
    Η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι πιο απλή και πιο εύκολα εφαρμόσιμη αν γίνει σε 60-70 σημεία από 8500 πρατήρια.

    3. Ηλεκτρονική διακίνηση παραστατικών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης

    Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες διακίνησης αποστέλλουν τα παραστάτικα
    διακίνησης καυσίμων και ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ.

    4. Φορολόγηση των Πρατηρίων βάσει εσόδων εξόδων.

    Σε ΟΛΑ τα πρατήρια εγκαθίσταται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κονσόλα και συνδέεται ταμειακή μηχανή. Με την καθε πωληση καυσίμου εκδίδεται απόδειξη αυτόματα. Τα πρατήρια φορολογούνται και αποδίδουν ΦΠΑ κανονικά με έσοδα έξοδα.

    5. Σταδιακή εφαρμογή συστήματος εισροών εκροών.

    Σταδιακή εφαρμογή του συστήματος εισροών εκροών βάσει χρονοδιαγράμματος και προτεραιοτήτας. Σε πρώτη φάση ως το τέλος του 2010 υποχρεωνονται να το εγκαταστησουν τα πρατήρια καυσίμων που κανουν τζίρο μεγαλύτερο από 2 εκατομμύρια Ευρώ. Σε δεύτερη φάση ως τα μέσα 2011 όλα τα πράτηρια που ξεπερνούν το 1 εκ. Ευρω. Σε τρίτη φάση όλα τα υπόλοιπα.

    6. Αποφυγή νοθείας καυσίμων με επικίνδυνα χημικά.

    Τα χημικα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νοθεία καυσίμων (τολουόλες, αλκοόλες, white spirit) παρακολουθούνται με σύστημα ανάλογο του πετρελαιου θέρμανσης. Επιβάλλεται ΕΦΚ στην πηγή (κατα την εισαγωγή) και επιστρέφεται μόνο στους νόμιμους χρήστες του χημικού (βιομηχανίες κλπ.). Με αυτό τον τρόπο εκλειπει το κίνητρο για την χρήση σαν συστατικό νοθείας.

    7. Καυσιμα ναυτιλίας και εξαγωγής.

    Τα καύσιμα ναυτιλίας διακινούνται με μικρά δεξαμενόπλοια σλέπια.
    Στα καύσιμα αυτά δεν επιβάλλεται φόρος. Για την αποφυγή λαθρεμπορίου των καυσίμων αυτών στην εσωτερική αγορά προτείνεται η παρακολούθηση των δεξαμενοπλοίων με καθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, ο έλεγχος από την ακτοφυλακή, και η εφαρμογή δρακόντειων ποινών σε περιπτωση σύλληψης(κατασχεση πλοιου – κατασχεση εμπλεκόμενων
    βυτιοφόρων, ποινές φυλάκισης, εξοντωτικά πρόστιμα, αφαίρεση αδείων χωρίς ανάκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους).
    Ναυτιλιακά καυσιμα διακινουνται και με κοινά βυτιοφόρα. Πρός αποφυγή της λαθρεμπορικής διακίνησης προτείνεται
    – τα βυτιοφόρα που διακινούν ναυτιλιακά καυσιμα να μην επιτρέπεται να
    διακινουν και καύσιμα της εσωτερικής αγοράς.
    – Nα εφαρμοστεί ηλ. σύστημα παρακολούθησης θέσης (GPS) και ηλ. διακίνηση παραστατικών.
    Σε περίπτωση συλληψης λαθρεμπορίου να ισχύουν οι προαναφερθείσες δρακόντειες ποινές για όλους τους εμπλεκόμενους.
    Εχει παρατηρηθεί ότι γίνονται εικονικές εξαγωγές καυσίμου προς τις γειτονικές χώρες (στα βόρεια σύνορα) και οι αφορολόγητες ποσότητες αυτές να επιστρέφουν στην εσωτερική αγορά. Προτείνεται η αντιμετώπιση με τρόπο αντίστοιχο με τα ναυτιλιακά καύσιμα.