Άρθρο 68 – Διαδικασία ταχείας αδειοδότησης

Τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς επενδυτικά σχέδια δύνανται να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 22 του Ν. 3894/2010, όπως ισχύει, χωρίς τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτό διαδικασίες υπαγωγής. Τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς επενδυτικά σχέδια δεν δύνανται να κάνουν χρήση καμίας εκ των λοιπών ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ν. 3894/2010.

  • 15 Μαΐου 2016, 18:12 | Ολυμπία Βαγγελάτου

    Η ακύρωση εκτελεστών διοικητικών πράξεων (αδειών) που αφορούν την κατασκευή ή τη λειτουργία έργων γίνεται συνήθως μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από την έκδοσή τους, με αποτέλεσμα να έχει ήδη προ πολλού ολοκληρωθεί η σχετική κατασκευή, αλλά και η λειτουργία της.
    Εφόσον η Απόφαση εκδίδεται μετά την παρέλευση της εύλογης διάρκειας της δίκης που αποτελεί στοιχείο της δίκαιης δίκης κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, αλλά και σε εφαρμογή του Ν. 4336/2015, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ, άρθρο «5.2 Δικαιοσύνη», προτείνεται να γίνεται άρση της ακύρωσης με την προϋπόθεση ότι ισχύουν αθροιστικά τα πιο κάτω:
    α) Η ακύρωση οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της Δημόσιας Αρχής που έχει εκδώσει την άδεια
    β) Ο Κύριος του Έργου δεν έχει υποβάλει ψευδή στοιχεία για την έκδοσή της
    γ) Δεν είναι πρακτικά εφικτή η εφαρμογή της σχετικής ακυρωτικής απόφασης, χωρίς πρόκληση σημαντικής ζημιάς στην κατασκευή
    δ) Ο Κύριος του Έργου δέχεται να παραιτηθεί της διεκδίκησης αποζημίωσης από το Δημόσιο για την προκληθείσα σε αυτόν υλική ζημιά
    Ενισχυτικό των πιο πάνω μπορεί να αποτελέσει η χρηματοδότηση της κατασκευής συνολικά ή εν μέρει από το Δημόσιο ή από Τραπεζικό/ά Δάνειο/α.

    Η πιο πάνω πρόταση έχει μόνο θετικές επιπτώσεις :
    Θα οδηγήσει σε επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, σε αποφόρτιση των δικαστηρίων από τις προσφυγές των πολιτών που ακολουθούν μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις, σε δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος στο χώρο των κατασκευών και σε εξοικονόμηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.