- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 52 – Ορισμός – Δικαιούχοι ενίσχυσης

1. Σχηματισμοί συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες – clusters, εφεξής clusters) θεωρούνται για τις ανάγκες του παρόντος νόμου δίκτυα επιχειρήσεων και ερευνητικών/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.λπ.), που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο και έχουν θεματική εστίαση. Τα clusterς διευθύνονται από φορέα διαχείρισης. Ο φορέας αυτός έχει νομική προσωπικότητα και συντονίζει τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων στο cluster. Οι συμμετέχοντες στο cluster συνδέονται μεταξύ τους με εταιρικό δεσμό. Ο φορέας διαχείρισης του cluster το εκπροσωπεί, αναπτύσσει και εφαρμόζει δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για καθένα από τους συμμετέχοντες σε αυτό.
2. Στα clusters που υπάγονται στο παρόν καθεστώς, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον:
α) οχτώ (8) επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης, ή
β) πέντε (5) επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια, που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της επικράτειας.
Σε περίπτωση που οι κοινές δράσεις αναπτύσσονται συνδυαστικά στις γεωγραφικές περιοχές των περ. α΄και β΄ της προηγούμενης παραγράφου, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων στο cluster προσδιορίζεται κατά αντιστοιχία προς τις περιπτώσεις αυτές, με βάση τους νομούς στους οποίους πραγματοποιούνται οι επενδυτικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 50% του επιλέξιμου κόστους. Σε περίπτωση που στο cluster συμμετέχουν επιχειρήσεις συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες, αυτές θεωρούνται ως μία για τον προσδιορισμό του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού επιχειρήσεων της παρούσας παραγράφου.
3. Αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος καθεστώτος δύνανται να υποβληθούν από υφιστάμενα ή υπό σύσταση clusters και όχι από μεμονωμένα ή εν δυνάμει μέλη. Εφόσον ο φορέας διαχείρισης δεν είναι ήδη συστημένος κατά την υπαγωγή του σχεδίου στις διατάξεις του παρόντος καθεστώτος, οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύστασής του πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας που τάσσεται στην απόφαση υπαγωγής. Ο φορέας διαχείρισης συνιστά το φορέα υλοποίησης του ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου.