Άρθρο 45 – Ύψος Ενίσχυσης

1. Τα ποσοστά ενισχύσεων για το παρόν καθεστώς χορηγούνται:
α) με βάση τα ανώτατα ποσοστά του εκάστοτε ισχύοντος χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για το σύνολο των δαπανών του άρθρου 8,
β) με βάση τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, για τις δαπάνες των παρ. 2 έως 6 του άρθρου 43.
2. Το ποσοστό της επιχορήγησης ορίζεται στο εβδομήντα (70%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12, για τα οποία το ποσοστό αυτό ορίζεται στο εκατό τοις εκατό (100%).

  • Προτείνεται το ποσοστό της επιχορήγησης να οριστεί στο 100% των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο για όσα υπάγονται στις διατάξεις του Άρθρου 12.

  • 15 Μαΐου 2016, 23:50 | ΔΗΜΤΣΑΣ Ν.

    Το ποσοστό της επιχορήγησης να είναι μεγαλύτερο του 70% (ιδανικά 100%) των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων και το υπόλοιπο μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο να παρέχεται υπό την μορφή φορολογικών απαλλαγών.

  • Στο άρθρο 45 παράγραφος 2, το ποσοστό της επιχορήγησης να είναι μεγαλύτερο του 70% (ιδανικά 100%) των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων και το υπόλοιπο μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο να παρέχεται υπό την μορφή φορολογικών απαλλαγών.

  • Επιχορήγηση: Εφόσον δε μπορεί να υπάρξει ευνοϊκότερη διατύπωση των μορφών επιχορήγησης στο πλαίσιο 25-45%, αφού αυτά καθορίζονται από το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), προτείνεται το ποσοστού κάλυψης από 70% να γίνει 100% για την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και για όλα τα είδη ενισχύσεων, καθώς αυτό δεν αντίκειται στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι στο Ν.3908/2011 το ανώτερο ποσοστό της επιχορήγησης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. ανερχόταν σε 60%, ενώ εάν εφαρμοστεί το ποσοστό κάλυψης του 70% στα νέα επιτρεπτά ποσοστά ενίσχυσης, το ανώτερο ποσοστό θα είναι μόλις 31,5%, δηλαδή 28,5 % χαμηλότερο.