Άρθρο 44 – Είδη ενίσχυσης

Τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, όπως αυτά ορίζονται στις περ. α΄, β΄, γ΄, και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 10.

  • 16 Μαΐου 2016, 15:09 | ICAP ADVISORY Α.Ε.

    Στο άρθρο 42, Δικαιούχοι ορίζονται οι νέες υπό ίδρυση ή νεοσύστατες ανεξάρτητες ΜΜΕ για τις οποίες δεν έχει παρέλθει επταετία από την σύστασή τους. Στο άρθρο 44 αναφέρεται ότι ενισχύονται «με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, όπως αυτά ορίζονται στις περ. α’, β’, γ’ και δ’ της παρ. 1 του άρθρου 10.»

    Ωστόσο στο άρθρο 10 προσδιορίζεται ότι «3. Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις των περ. β’ και γ’ της παρ.1.».

    Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται στο γενικό μέρος του νόμου, δίνεται η εντύπωση ότι αφορά όλες τις περιπτώσεις που ο φορέας αιτείται επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αν πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει να προστεθεί διευκρίνιση τι ισχύει για επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει έξι διαχειριστικές χρήσεις και ιδίως με επιχειρήσεις υπό σύσταση ή νεοσύστατες. Είναι προφανώς δύσκολο μια επιχείρηση να εμφανίσει κέρδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
    Εφόσον η ανωτέρω διάταξη δεν έχει εφαρμογή για τις νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ να προστεθεί σχετική διευκρίνιση για το ποιες περιπτώσεις (ποια καθεστώτα) αφορά.

  • 9 Μαΐου 2016, 07:52 | ΜΕΝΙΟΣ ΚΟΝΤΟΒΑΣ

    Η παρατήρηση ειναι ίδια με το άρθρο 10 όσον αφορά στο κόστος επιδότησης της δημιουργούμενης απασχόλησης δηλαδή
    «δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το
    επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση, η οποία να επιχορηγεί / επιδοτεί μέρος ή το σύνολο που αφορά στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας»