Άρθρο 42 – Ορισμός, δικαιούχοι και υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

1. Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος είναι οι υπό ίδρυση ή νεοσύστατες ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
2. «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» θεωρούνται για τις ανάγκες του παρόντος νόμου οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, δεν έχει παρέλθει επταετία από την σύστασή τους (ίδρυσή) τους και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης, εκτός εάν η καθεμία από αυτές εμπίπτει στον περιορισμό της 7ετίας. Δεν χαρακτηρίζονται ως νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ: αα) οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες ΜΜΕ, οι οποίες ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά ή σε όμορες αγορές, ββ) οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες ΜΜΕ που έχουν συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
3. Στις διατάξεις του παρόντος καθεστώτος υπάγονται τα επενδυτικά σχέδια του άρθρου 7.

  • 16 Μαΐου 2016, 15:21 | ΑΣΠΗ ΕΛΛΑΣ

    Άρθρο 42.παρ.2 «Ορισμός, δικαιούχοι και υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια»

    Ο περιορισμός των νεοσύστατων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων όπως αυτός αναφέρεται στις υποπαραγράφους αα και ββ του παρόντος άρθρου θεωρείται ιδιαίτερα δεσμευτικός. Μια επιχειρηματική απόφαση ενός επενδυτή/ων για διακοπή εργασιών σε ένα τομέα της οικονομίας προκειμένου να επανέλθει εκ’ νέου με νέο σχήμα στο ίδιο αντικείμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό για την συμμετοχή του σε ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο. Στην συγκεκριμένη παράγραφο προτείνεται να απαλοιφούν οι περιορισμοί αα) και ββ) της παρούσας παραγράφου.

  • 16 Μαΐου 2016, 12:50 | ΕΛΙΚΑ ΑΕ

    Άρθρο 42,παραγρ.2-Ο περιορισμός των νεοσύστατων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων όπως αυτός αναφέρεται στις υποπαραγράφους αα και ββ του παρόντος άρθρου θεωρείται ιδιαίτερα δεσμευτικός. Μια επιχειρηματική απόφαση ενός επενδυτή/ων για διακοπή εργασιών σε ένα τομέα της οικονομίας προκειμένου να επανέλθει εκ’ νέου με νέο σχήμα στο ίδιο αντικείμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό για την συμμετοχή του σε ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο. Στην συγκεκριμένη παράγραφο προτείνεται να απαλειφθούν οι περιορισμοί αα) και ββ) της παρούσας παραγράφου.

  • Άρθρο 42.παρ.2«Ορισμός, δικαιούχοι και υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια»
    Ο περιορισμός των νεοσύστατων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων όπως αυτός αναφέρεται στις υποπαραγράφους αα και ββ του παρόντος άρθρου θεωρείται ιδιαίτερα δεσμευτικός. Στην συγκεκριμένη παράγραφο προτείνεται να απαλοιφούν οι περιορισμοί αα) και ββ) της παρούσας παραγράφου.

  • 15 Μαΐου 2016, 23:34 | ΔΗΜΤΣΑΣ Ν.

    Δικαιούχοι επιχορήγησης να είναι όλες οι ΜΜΕ και όχι μόνο οι νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ. Αυτό θα διευρύνει σημαντικά την απορροφητικότητα του Αναπτυξιακού Νόμου.

  • Στο άρθρο 42 παράγραφος 1, δικαιούχοι επιχορήγησης του Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» να είναι όλες οι ΜΜΕ και όχι μόνο οι νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ.

  • 12 Μαΐου 2016, 15:40 | Ν.ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

    Στην παράγραφο 1, θα πρέπει να απαληφθεί το “ανεξάρτητες” ώστε να μπορούν να είναι δικαιούχοι επιχειρήσεις συνδεδεμένες και συνεργαζόμενες. Οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν πλεονέκτημα αφού οι επιχειρηματίες είναι γνώστες του αντικειμένου και διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας στις διάφορες λειτουργίες τους. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι στα επιχειρηματικά σχήματα με τη σχετική διασύνδεση περιορίζεται η προσωπική παρουσία του επιχειρηματία με συνέπεια τον περιορισμό της δυνατότητας φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:29 | ΤΖΑΒΑΡΑ Π.

    Διατηρούμε μία ξενοδοχειακή εταιρία στην επαρχία και σκεφτόμασταν να δημιουργήσουμε ένα νέο φορέα που θα λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο που έχει παύσει τη λειτουργία του στην περιοχή μας. Διαπιστώνουμε όμως πως παρότι μικρομεσαία επιχείρηση θα πρέπει να είμαστε και ανεξάρτητη για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Λυπούμαστε που διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε διότι προφανώς ο Νέος Αναπτυξιακός δεν έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.