- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Κεφάλαιο Γ’ – Άρθρο 11 – Αρχές ελέγχου και εποπτείας

1.Η προβλεπόμενη στο άρθρο 1 του παρόντος ελεύθερη άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν κωλύει την από πλευράς των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας άσκηση της εποπτείας των δραστηριοτήτων αυτών.
2.Η εποπτεία αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία, και συνίσταται:
α) στον έλεγχο ενδεικτικά, μέσω της αυτοψίας και του ελέγχου δικαιολογητικών εγγράφων και αναφορών,
β) στη σύσταση προς τον εποπτευόμενο για την εφαρμογή μέτρων προς συμμόρφωση με τη κείμενη νομοθεσία και
γ) στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συμμόρφωσης ιδίως μέσω της παροχής πληροφόρησης προς τον εποπτευόμενο για τον επαπειλούμενο κίνδυνο προσβολής πτυχής του δημοσίου συμφέροντος, τις νομικές απαιτήσεις και την αναγκαιότητα λήψης των απαιτούμενων μέτρων συμμόρφωσης.
3.Η εποπτεία βασίζεται στις παρακάτω αρχές:
i.Της νομιμότητας.
ii.Της ανεξαρτησίας του εποπτεύοντος οργάνου από το εποπτευόμενο μέρος και κάθε άλλον έχοντα σχετικό έννομο συμφέρον.
iii.Της διαφάνειας, σαφήνειας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
iv.Του σεβασμού των νομίμων δικαιωμάτων του εποπτευόμενου.
v.Της αναλογικότητας των εφαρμοστικών μέτρων σε σχέση με τη βαρύτητα του κινδύνου της πιθανότητας επέλευσής του, το ιστορικό συμμόρφωσης του φορέα.
vi.Της επιείκειας προς τον εποπτευόμενο σε περίπτωση αμφιβολίας και της κλιμάκωσης των κυρώσεων ανάλογα με το μέγεθος της μη συμμόρφωσης και τις συνέπειες αυτής. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή μέτρων και κυρώσεων επιλέγεται ως έσχατο μέσο.