- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Κεφάλαιο Β΄ Άρθρο 4 – Γνωστοποίηση

1.Ως γνωστοποίηση ορίζεται η ενημέρωση της διοίκησης από τον ενδιαφερόμενο σχετικά με τη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας. Για όσες οικονομικές δραστηριότητες προβλέπεται γνωστοποίηση, αυτή τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση άσκησης της δραστηριότητας και στην περίπτωση αυτή ο ενδιαφερόμενος μπορεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γνωστοποίησης να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.
2.Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει το όνομα, τη διεύθυνση της επιχείρησης το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων. Μόνον εφόσον κρίνεται σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο, η γνωστοποίηση δύναται να περιλαμβάνει και επιπρόσθετες πληροφορίες όπως ενδεικτικά πληροφορίες για την εγκατάσταση και τις ακολουθούμενες παραγωγικές διαδικασίες.
3.Σε περίπτωση μεταβολής για οποιαδήποτε αιτία των γνωστοποιηθέντων στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας υποχρεούται σε μεταβολή της γνωστοποίησης εντός προθεσμίας 5 ημερών από της μεταβολής. Σε περίπτωση μεταβολής του τόπου άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας υποχρεούται σε υποβολή νέας γνωστοποίησης.
4.H υπαγωγή οικονομικής δραστηριότητας σε καθεστώς γνωστοποίησης κρίνεται δικαιολογημένη για την προστασία συγκεκριμένης πτυχής δημοσίου συμφέροντος μόνο όταν συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) η άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί κίνδυνο για συγκεκριμένη πτυχή δημοσίου συμφέροντος και το επίπεδο του κινδύνου είναι τέτοιο που λαμβανομένων υπόψη της πιθανότητας επέλευσης και των επιπτώσεών του, δικαιολογεί την υπαγωγή,
β) η υπαγωγή της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας σε καθεστώς γνωστοποίησης στην αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 1, είναι το απολύτως αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή του κινδύνου.
Στη περίπτωση αυτή δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση γνωστοποίησης εντός των ορίων της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. Κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον δημιουργείται όταν με βάση αντικειμενικά κριτήρια και με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις η άσκηση της οικονομικής δραστηριότητα δύναται να προκαλέσει βλάβη σε αυτό.
5.Η γνωστοποίηση πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου (συνεστημένου ή υπό σύσταση) που θα ασκήσει την οικονομική δραστηριότητα και λαμβάνει χώρα ηλεκτρονικά μέσω του προβλεπόμενου στο άρθρο 15 του παρόντος Νόμου, ηλεκτρονικού συστήματος. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ανωτέρω συστήματος, η γνωστοποίηση θα πραγματοποιείται δια καταθέσεως στην αρμόδια κατά περίπτωση αρχή. Εναλλακτικά δύναται να πραγματοποιείται ή μέσω ταχυδρομικής ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία της γνωστοποίησης θεωρείται η ημερομηνία παραλαβής της επιστολής (ταχυδρομικής ή ηλεκτρονικής) από την αρμόδια δημόσια αρχή όπως αυτή ορίζεται στις επιμέρους ανα κλάδο δραστηριοτήτων διατάξεις.
6.Τα πρόσωπα της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου δύνανται να λαμβάνουν αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης για την έναρξη άσκησης συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας ή των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του άρθρου 15 του παρόντος Νόμου το αποδεικτικό υποβολής παρέχεται από την αρμόδια αρχή της παραγράφου 5 κατόπιν αιτήσεως τους.
7.Μετά την υποβολή της γνωστοποίησης, η δραστηριότητα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές. Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά την υποβολή της γνωστοποίησης. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν προέβη στην υποβολή αυτής, καθίσταται υποκείμενο ελέγχου ήδη από το χρόνο που είχε υποχρέωση υποβολής της. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού για κάθε οικονομική δραστηριότητα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος καθορίζεται η υπαγωγή σε υποχρέωση γνωστοποίησης, το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, η υποχρέωση μεταβολής των σημαντικών στοιχείων της γνωστοποίησης και η σχετική διαδικασία, τα θέματα εφαρμογής της γνωστοποίησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και τα επιμέρους ζητήματα εφαρμογής της επιβολής υποχρέωσης γνωστοποίησης για την εκάστοτε οικονομική δραστηριότητα.