- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Κεφάλαιο Α’- Άρθρο 1 – Σκοπός – Γενικές Αρχές

1. Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζεται το πλαίσιο, της άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2.
2. Η άσκηση των υπαγόμενων στον παρόντα Νόμο οικονομικών δραστηριοτήτων είναι ελεύθερη. Αυτές δύναται να ασκούνται άνευ τηρήσεως λοιπών ειδικότερων διατυπώσεων, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες από τη λοιπή νομοθεσία υποχρεώσεις, όπως φορολογικές, κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής στο γενικό εμπορικό μητρώο κατά περίπτωση. Για την άσκηση συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας, υπαγόμενης στον παρόντα Νόμο, δύναται να προβλέπεται η υπαγωγή σε διαδικασία γνωστοποίησης ή προηγούμενης έγκρισης, εφόσον τούτο επιτάσσεται για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
3. Ειδικότερα η επιβολή από τη Διοίκηση ειδικότερων διατυπώσεων για την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, είναι ανεκτή μόνο κατά το μέτρο που προστατεύεται πτυχή του δημοσίου συμφέροντος. Ιδίως σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων, εξίσου προστατευομένων, πτυχών δημοσίου συμφέροντος, επιβολή επιπλέον διατυπώσεων στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι ανεκτή μόνο αν αυτό αιτιολογημένα προσδιορίζεται.
4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Συντάγματος και της ενωσιακής νομοθεσίας, το Κράτος δύναται να επιβάλλει μέτρα που περιορίζουν την άσκηση της οικονομικής ελευθερίας για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της προαγωγής ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών.
5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και ερμηνεύονται με σκοπό τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού, της αρχής της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ασφάλειας του δικαίου.
6. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, δύνανται να αναθέτουν αρμοδιότητες σε φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στο μέτρο που αυτό δεν συνιστά ανεπίτρεπτη ανάθεση άσκησης δημόσιας υπηρεσίας.