- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 09 – Πρότυπα καταστατικά

1. Για τη σύσταση των ομορρύθμων εταιρειών, των ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών και των ανωνύμων εταιρειών, δύναται να γίνει χρήση πρότυπου καταστατικού, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές, μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου. Το πρότυπο καταστατικό κατατίθεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης οι οποίες προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στα άρθρα 4 έως 8 του παρόντος νόμου προκειμένου να γίνει καταχώριση του στο Γ.Ε.ΜΗ.

2. Το πρότυπο καταστατικό Εταιρείας:
α) Περιέχει τις απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με τον παρόντα νόμο διατάξεις και κατά τα λοιπά παραπέμπει στις διατάξεις των οικείων νόμων.
β) Υπόδειγμά του είναι προσπελάσιμο από το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ..

3. Σε κάθε περίπτωση, καταστατικό το οποίο δεν ακολουθεί τη δομή του προτύπου των προηγούμενων παραγράφων θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ελάχιστου περιεχομένου, όπως προκύπτουν από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ανάλογα με την εταιρική μορφή. Οι λοιπές προβλέψεις πέραν των ελαχίστων του προηγούμενου εδαφίου θα διαμορφώνονται ελεύθερα και σύμφωνα με τη βούληση των εταίρων.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού ορίζεται το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού.

5. Εταιρική σύμβαση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3190/1955, μόνο στην περίπτωση που ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της προηγούμενης παραγράφου.

6. Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 4 του κ.ν. 2190/1920, μόνο στην περίπτωση που ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της παρ. 4 του παρόντος.