- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 58 – Μεταβατικές Διατάξεις

1. Για τις άδειες Επαγγελματία πωλητή, που έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4264/2014, όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 93, παρ. 11 του Ν. 4314/14 παραμένει σε ισχύ.
Για τις περιπτώσεις μεταβίβασης λόγω θανάτου που επήλθε το προηγούμενο έτος της δημοσίευσης του παρόντος, τα σχετικά αιτήματα δύναται να εξεταστούν με τις διατάξεις του άρθρου 23, εφόσον αυτά υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους εντός δύο (2) μηνός από τη δημοσίευση.
2. Με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 4 του άρθρου 44 όλες οι άδειες που αφορούν στην άσκηση Πλανόδιου Εμπορίου, ανεξαρτήτως από το χρόνο και το νομικό καθεστώς έκδοσής τους, ισχύουν για τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η εκδούσα αρχή.
3. Εντός δύο ετών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι Περιφέρειες υποχρεούνται να προκηρύσσουν θέσεις Λαϊκών Αγορών για Επαγγελματίες πωλητές που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές ευθύνης τους και για λιγότερες από πέντε (5) ημέρες εβδομαδιαίως. Στην περίπτωση αυτή μοναδικό κριτήριο για τη μοριοδότηση είναι οι ημέρες που δε δραστηριοποιείται (1 μόριο για κάθε ημέρα που δε δραστηριοποιείται) και σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ανάλογα με το δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΓΓΔΕ. Ο δικαιούχος με το χαμηλότερο εισόδημα επιλέγει πρώτος κοκ. Σε περιπτώσεις εκ νέου ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων.
4. Έως την πλήρη εφαρμογή του ΟΠΣ αναστέλλεται η έκδοση κάθε μορφής επαγγελματικών αδειών υπαιθρίου εμπορίου, καθώς και η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης δύναται να διακοπεί η ως άνω αναστολή.
5. Ειδικά για τη χορήγηση αδειών στους χερσαίους χώρους τοπικής αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων, Λιμενικών Ταμείων και μαρίνων του Ε.Ο.Τ., οι διατάξεις του νόμου 2323/1995, διατηρούνται σε ισχύ.
6. Τα κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, όπως η σύσταση τους προβλέπεται στο άρθρο 7α του ν. 2323/1995, διατηρούνται σε ισχύ και αποτελούν ελεγκτικά όργανα των περιπτώσεων α`, β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του παρόντος. Όπου στο άρθρο 7α του ν. 2323/1995 γίνεται λόγος για το έργο των κλιμακίων ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαιθρίου εμπορίου, νοείται εφεξής ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ` εξουσιοδότηση κανονιστικών πράξεων.

7. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στη διατηρούμενη παράγραφο 12 του άρθρου 1 του ν. 2323/1995 (Α` 145), ισχύει το π.δ. 12/2005 (Α` 10).
8. Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων του άρθρου 36, εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες αποφάσεις των κατά τόπους φορέων λειτουργίας.

9. Οι Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών που συστάθηκαν στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας με το άρθρο 83 του Ν.4314/2014 (ΦΕΚ Α΄265) εντάσσονται στους αντίστοιχους εσωτερικούς Οργανισμούς λειτουργίας των ανωτέρω Περιφερειών και δύνανται να τροποποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 241 του Ν.3842/2010.