- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 38 – Εμποροπανηγύρεις επ’ ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, Πασχαλινές και Χριστουγεννιάτικες Αγορές, Κυριακάτικες αγορές, λοιπές ειδικές υπαίθριες αγορές.

1. Για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών του παρόντος λαμβάνεται απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 79 του ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α΄114), η οποία κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια. Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται και ο κανονισμός λειτουργίας των αγορών αυτών, στον οποίο θα εμπεριέχονται απαραιτήτως ο χώρος διενέργειας της αγοράς, η χρονική διάρκεια της αγοράς, τα πωλούμενα είδη, ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης των πωλητών, τα καταβαλλόμενα τέλη και ο τρόπος είσπραξης αυτών καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.
Η διάρκεια λειτουργίας των θρησκευτικών και επετειακών εμποροπανηγύρεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, των παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων που τελούνται μια φορά το χρόνο τις επτά (7) ημέρες , των πασχαλινών αγορών τις δέκα (10) ημέρες και των χριστουγεννιάτικων αγορών τις δεκαπέντε (15) συναπτές ημέρες. Τα πωλούμενα είδη των Πασχαλινών και Χριστουγεννιάτικων αγορών θα πρέπει να δικαιολογούν το χαρακτήρα των ημερών, να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και η διάθεσή τους να γίνεται βάσει των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ. Οι Κυριακάτικες αγορές διεξάγονται εξ’ ορισμού τις Κυριακές. Απαγορεύεται στις Κυριακάτικες Αγορές να διατίθενται νωπά διατροφικά προϊόντα. Στις περιπτώσεις εμπορίας ζώντων ζώων απαιτείται έγγραφο μετακίνησης των παραγωγικών ζώων, καθώς και βεβαίωση απαλλαγής από ασθένειες υπογεγραμμένη από κτηνίατρο της ΔΑΟΚ.
2. Στις υπαίθριες Κυριακάτικες αγορές πωλούνται πάσης φύσεως προϊόντα πλην διατροφικών. Οι αγορές αυτές δύναται να διακριθούν ως ειδικότερες αγορές ανάλογα με το αντικείμενο πώλησης, τηρουμένου του πλαισίου της κείμενης νομοθεσίας, σε: (α) Κυριακάτικες αγορές, στις οποίες επιτρέπεται η πώληση ειδών ένδυσης, υπόδησης, νεωτερισμών, λευκών ειδών, δερμάτινων ειδών, βιομηχανικών ειδών, ειδών υαλοπωλείου, πλαστικών και εκκλησιαστικών ειδών, καλλωπιστικών φυτών, ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες-πλαστικές γλάστρες, χώμα), (β) Κυριακάτικες αγορές παλαιοπωλών και συναφών επιτηδευματιών, αγορές συλλεκτών και (γ) Κυριακάτικες αγορές βιβλίων, στις οποίες επιτρέπεται η πώληση βιβλίων. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία περισσοτέρων από μίας (1) Κυριακάτικης Αγοράς, εντός των ορίων κάθε Δήμου. Η ίδρυση Κυριακάτικης αγοράς πραγματοποιείται κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του οικείου δήμου, στην οποία καθορίζονται και τα πωλούμενα είδη.
3. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις αγορές αυτές πωλητών που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και δεν είναι αδειούχοι λαϊκών αγορών, πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου, είναι η έκδοση βεβαίωσης δραστηριοποίησης Υπαίθριου Εμπορίου ετήσιας διάρκειας, η οποία εκδίδεται από το Δήμο μόνιμης κατοικίας των πωλητών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις αγορές αυτές και δεν απαιτείται προκήρυξη. Ο πωλητής με αίτησή του, στην οποία επισυνάπτει:
α) βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS
β) βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS
γ) πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπου απαιτείται
δ) φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου κατά περίπτωση
ε) άδεια διαμονής εν ισχύ, κατά περίπτωση
αιτείται την έκδοση της βεβαίωσης, η οποία θα είναι και το απαραίτητο πιστοποιητικό προκειμένου να αιτηθεί να συμμετάσχει στις αγορές των δήμων όλης της χώρας. Ο Δήμος που εκδίδει την ανωτέρω βεβαίωση είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος.
4. Για τη συμμετοχή στις υπαίθριες αγορές του παρόντος άρθρου απαιτείται έγκριση συμμετοχής, που εκδίδεται μετά από πρόσκληση του οικείου Δήμου σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς. Η ισχύς των εγκρίσεων αυτών είναι ίση με την διάρκεια λειτουργίας των υπαίθριων αγορών που αφορά η πρόσκληση. Οι εγκρίσεις δίδονται με κλήρωση ως εξής: α) σε ποσοστό 70% σε υπαίθριους πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά β) 20 σε πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχους λαϊκών αγορών γ) 10% σε πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχους πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου. Σε περίπτωση μη ενδιαφέροντος από αδειούχους των κατηγοριών β΄ και γ΄ ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών προστίθεται στον αριθμό της α΄ κατηγορίας.
5. Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με την ως άνω παράγραφο, υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση, επιδεικνύοντας α) την άδεια υπαιθρίου εμπορίου που κατέχει ή τη βεβαίωση της παρ. 3 κατά περίπτωση και β) βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων.
6. Από το συνολικό αριθμό των προς διάθεση θέσεων τουλάχιστον 15% χορηγείται σε Έλληνες Ρομά, εφόσον υπάρχουν ανάλογες αιτήσεις.
7. Μετά την υποβολή αιτήσεων και το πέρας της διαδικασίας εκδίδεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου κατάλογος συμμετεχόντων για την κάθε υπαίθρια αγορά, ο οποίος αναρτάται στο οικείο δημοτικό κατάστημα προκειμένου οι επιλεγέντες να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη υπέρ του δήμου και να εκδοθεί η έγκριση συμμετοχής,. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στα ελεγκτικά όργανα του παρόντος.
8. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η πώληση από τους συμμετέχοντες με άδεια συμμετοχής στις υπαίθριες αγορές του παρόντος των ειδών τους κατά τις ημέρες και τις ώρες που τα αντίστοιχα καταστήματα ομοειδών ειδών παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
9. Στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα Πολιτιστικοί, Εξωραϊστικοί, Τοπικοί Σύλλογοι διοργανώνουν παραδοσιακά για δεκαπέντε (15) συναπτά έτη εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, γενικότερου κοινωνικού, πολιτιστικού ή εκπαιδευτικού περιεχομένου στα πλαίσια των οποίων διεξάγεται και οποιαδήποτε είδους υπαίθρια αγορά, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη διοργάνωσης της αγοράς αυτής σε δικό τους ιδιόκτητο ή μισθωμένο χώρο υπό τους όρους και προϋποθέσεις των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου. Προκειμένου για την περίπτωση αυτή απαιτείται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία θα βεβαιώνονται οι προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκαλείται μετά από αίτηση του Συλλόγου, στην οποία θα αναφέρεται απαραιτήτως το ΑΦΜ και η Δ.Ο.Υ. του Συλλόγου και θα επισυνάπτονται το Καταστατικό του Συλλόγου, ο κανονισμός λειτουργίας της αγοράς (στον οποίο θα εμπεριέχονται απαραιτήτως τα στοιχεία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου) και κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο για τη διοργάνωση συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η εν λόγω Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ισχύ για πέντε έτη από την έκδοσή της και κοινοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
10. Για τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, απαιτείται μετά την έκδοση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογραφή Εγγράφου Δεσμεύσεων με την οικεία Δημοτική Αρχή στο οποίο θα καθορίζονται με λεπτομέρεια οι όροι συνεργασίας και λειτουργίας της αγοράς σε σχέση ιδίως με την προσβασιμότητα, υγιεινή και ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού και την καθαριότητα του χώρου. Στο ίδιο Σύμφωνο θα καθορίζονται και τα τέλη υπέρ του Δήμου τα οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερα (για κάθε συμμετέχοντα πωλητή) από τα ανά ημέρα τέλη που απαιτεί ο εν λόγω Δήμος για αντίστοιχες θέσεις Στάσιμου εμπορίου. Το εν λόγω Σύμφωνο καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας της αγοράς απαιτείται να εγκριθεί από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.
11. Η αναφερόμενη διαδικασία της παραγράφου 10 ισχύει αναλογικά και για τους νόμιμα λειτουργούντες και αναγνωρισμένους Συλλόγους ή Ομοσπονδίες Ρομά. Ειδικότερα ισχύουν τα ανωτέρω αναφερόμενα της παραγράφου 10 σε σχέση με τη δυνατότητα των Συλλόγων-Ομοσπονδιών Ρομά να διεξάγουν Αγορές σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο χώρο και πάντα υπό την προϋπόθεση του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου-Ομοσπονδίας Ρομά και την έγκριση αυτού από το Δημοτικό Συμβούλιο.
12. Οι ιδρυθείσες με προϊσχύουσες διατάξεις του παρόντος Κυριακάτικες αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν. Μετά την λήξη του χρόνου λειτουργίας τους, δύναται να ιδρυθούν εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
13. Για όλες τις υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος αγορές ο οικείος δήμος εκδίδει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου εντός τριών (3) μηνών Κανονισμό Λειτουργίας, τον οποίο κοινοποιεί στην οικεία Περιφέρεια. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής τα αρμόδια όργανα υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, όπως ορίζεται στο ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87).