- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 26 – Επιλογή χώρου λειτουργίας υπαιθρίων αγορών-Κατηγορίες αυτών

1. Επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών σε καθορισμένους από τις αρμόδιες αρχές ελεύθερους και ανεξάρτητους χώρους, δημόσιους ή δημοτικούς ιδιόκτητους ή μισθωμένους (π.χ. πλατείες, πάρκα και εν γένει ανοικτούς χώρους) και οι οποίοι θα διασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που τέτοιοι χώροι δεν είναι εφικτό να βρεθούν, δύναται να επιλεγούν κατάλληλοι δρόμοι. Οι χώροι λειτουργίας των εν λόγω αγορών καθορίζονται από το φορέα λειτουργίας μετά από γνώμη της υπηρεσίας της Τροχαίας, η οποία αποφαίνεται σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από την λειτουργία τους. Σε περίπτωση που η Τροχαία δεν υποβάλλει γνώμη εντός τριάντα (30) ημερών, η απόφαση του φορέα λειτουργίας εκδίδεται χωρίς αυτή.
2. Λόγω της επιλογής των χώρων δε θα πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων, σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς επίσης και να μη δημιουργείται πρόβλημα στον εφοδιασμό κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό.
3. Οι υπαίθριες αγορές διακρίνονται σε λαϊκές αγορές, αγορές καταναλωτών, εμποροπανηγύρεις που τελούνται επ΄ευκαιρία θρησκευτικής εορτής, κυριακάτικες αγορές και λοιπές υπαίθριες αγορές (χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές) και για κάθε αγορά απαιτείται η έκδοση Κανονισμού λειτουργίας από την εκάστοτε αρμόδια αρχή. Οι Κανονισμοί Λειτουργίας είναι εναρμονισμένοι με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εφόσον ζητηθούν.