- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 23 – Μεταβίβαση επαγγελματικών αδειών υπαιθρίου εμπορίου

1. Η άδεια επαγγελματία πωλητή υπαιθρίου εμπορίου είναι προσωποπαγής, αμεταβίβαστη και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συνταξιοδότηση του κατόχου της. Απαγορεύεται, δε, να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί κατά χρήση σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο και για κάθε ενήλικο φυσικό πρόσωπο αντιστοιχεί μία άδεια. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας α) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της ή β) σε περίπτωση αναπηρίας του κατόχου της σε ποσοστό 67% τουλάχιστον, εφόσον το ποσοστό αυτό διαγνωστεί μετά την έκδοση της αρχικής άδειας.
2. Προκειμένου για τις επαγγελματικές άδειες λαϊκών αγορών που έχουν εκδοθεί από τους πρώην Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, αρμόδια αρχή για τη μεταβίβαση είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα και για τους λοιπούς αδειούχους ο δήμος μόνιμης κατοικίας τους. Προκειμένου για επαγγελματική άδεια πλανοδίου εμπορίου αρμόδια αρχή είναι η οικεία Περιφέρεια και για επαγγελματική άδεια στάσιμου εμπορίου ο δήμος μόνιμης κατοικίας. Δε δικαιούται νέας άδειας ο πωλητής που μεταβιβάζει την άδειά του.
3. Τα πρόσωπα, στα οποία δύναται να μεταβιβαστεί η άδεια, είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα ενήλικα τέκνα, ο/η σύζυγος και τα αδέλφια του κατόχου αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι είναι άνεργα. Ο νέος δικαιούχος διατηρεί όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.
4. Για τη μεταβίβαση της επαγγελματικής άδειας υπαιθρίου εμπορίου λόγω αναπηρίας, ο κάτοχος της άδειας εντός ρητής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την γέννηση του δικαιώματος, ήτοι το χρόνο πιστοποίησης της αναπηρίας, υποβάλλει στους ως άνω αρμόδιους αίτηση με συνημμένα: α) βεβαίωση που εκδίδεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), στην οποία αναγράφεται το ποσοστό της αναπηρίας β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και γ) έγγραφη παραίτηση από το δικαίωμα απόκτησης της άδειας των προσώπων που κατά σειρά προτεραιότητας τη δικαιούνται με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

5. Παράλληλα, το πρόσωπο που πρόκειται να αποκτήσει την άδεια υποβάλλει εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει ότι, δεν ασκεί άλλο επάγγελμα, δεν κατέχει οποιουδήποτε τύπου άδεια υπαίθριου εμπορίου και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, δελτίο ανεργίας σε ισχύ, καθώς επίσης και εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος. Τα πρόσωπα που παραιτούνται από το δικαίωμα μεταβίβασης της αδείας με σειρά προτεραιότητας υποβάλλουν έγγραφη παραίτηση από το δικαίωμα με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

6. Προκειμένου για μεταβίβαση της άδειας λόγω θανάτου, το πρόσωπο που πρόκειται να αποκτήσει την άδεια υποβάλλει εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κατόχου αυτής την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου, καθώς επίσης και τα εξής δικαιολογητικά: ληξιαρχική πράξη θανάτου, δελτίο ανεργίας σε ισχύ, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και έγγραφη παραίτηση από το δικαίωμα απόκτησης της άδειας των προσώπων που κατά σειρά προτεραιότητας τη δικαιούνται με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

7. Το δικαίωμα μεταβίβασης της άδειας ισχύει εντός ρητής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την γέννησή του. Σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα δεν υποβληθεί εντός της προθεσμίας αυτής, η ισχύς της άδειας παύει αυτοδικαίως.
8. Στοιχεία της μεταβιβασθείσας άδειας.
Η ανωτέρω άδεια φέρει με έντονη γραφή την ονομασία:
«ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙΣΑ ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ Η ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» (κατά περίπτωση)